BuDeX Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Za malo czasu by to piwo bylo dobre na 30.01. Ważne żeby 30-ego zabutelkowane piwko załadować do skrzynki, skrzynkę obwiązać kokardą i wręczyć A po jakim czasie zostanie odkapslowane i spożyte to już inna rzecz Jeszcze nie warzyłem żadnego stouta, ale wg moich obserwacji inne piwa o Blg 10-12 nie potrzebują wiele czasu na ułożenie. Chyba że tu jest inaczej? W każdym razie nadal nie wiem jak uwydatnić smak czekolady Przekopuje anglojęzyczne strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Kup jej magnusa czekoladowego i zobacz czy posmakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Kup jej magnusa czekoladowego i zobacz czy posmakuje z tego co pamietam to magnus czekoladowy był bardziej kawowy niż czekoladowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 z tego co pamietam to magnus czekoladowy był bardziej kawowy niż czekoladowy Dla mnie był niepijalny. Jak ktoś chce czekoladowe, niech sobie kakao, albo czekoladę zrobi. Ale to tylko IMHO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 A ja od siebie proponuje piwo SZOKO smakuje jak czekoladki.... Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 (edytowane) z tego co pamietam to magnus czekoladowy był bardziej kawowy niż czekoladowy Dla mnie był niepijalny. Jak ktoś chce czekoladowe, niech sobie kakao, albo czekoladę zrobi. Ale to tylko IMHO. Ależ ja się zgadzam w całej rozciągłości! Ale to kwestia ambicjonalna jak powiedziałem, że uwarzę to uwarzę Zapewne z tej warki nie wypije prawie nic..pewnie tyle co do towarzystwa kobiecego..raczej z grzeczności niż dla przyjemności No ale czego się nie robi dla tego uśmiechu ;] Edytowane 3 Stycznia 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Na zagranicznych stronach znajdziesz wiele receptur na stouty z czekoladą lub kakao, tylko niestety w psim języku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Kup jej magnusa czekoladowego i zobacz czy posmakuje z tego co pamietam to magnus czekoladowy był bardziej kawowy niż czekoladowy No i ja właśnie wciąż poszukuję rozwiązania żeby troszke te proporcje odwrócić Żeby było bardziej czekoladowo Zebrałem kilka receptur na coś o nazwie "Chocolate Milk Stout"..będę kombinował, byle nie przedobrzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Na zagranicznych stronach znajdziesz wiele receptur na stouty z czekoladą lub kakao, tylko niestety w psim języku. Poszperałem trochę po anglojęzycznych. Teraz tylko trzeba uważać, żeby nie stworzyć jakiegoś turbo słodkiego ulepka przy dostosowywaniu do swojej receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Podziel się recepturą jak opracujesz, bo też chce zrobić coś słodszego i czekoladowego. Myślałem nad dodaniem czegoś takiego http://allegro.pl/kakao-surowe-kruszone-ziarno-bio-200g-sklep-i2856920653.html do gotowania i na cichą plus laskę wanilii na cichą, do milk stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Ja robiłem kiedyś czekoladowego stouta, był całkiem całkiem, ale pijalny dopiero po 6 miesiącach. 48l - 16,5blg pilzneński - 8 kg monachijski - 1 kg karmel jasny (strzegom) - 0,5 kg Caramunich II (weyermann) - 0,6 kg Pszenica czekoladowa - 0,5 kg Pszenica palona - 0,35 kg Żyto palone - 0,35 kg płatki owsiane błyskawiczne -0,6 kg Magnum szyszka - 50g Lubelski szyszka - 100g 1 laska wanilii laktoza 1 kg Słód (bez palonego) dodajemy do wody o tm 70C, zacieranie jednotemepraturowe jakieś 67-69C 45" potem dodajemy palonego słodu i grzejemy do 72C 10", 78C i filtracja. gotowanie 60" Magnum 60" Lubelski 10" Laktoza 10" brzeczka podzielona na 2 fermentatory, oba zadane Wyeast London Ale III. burzliwa 7dni cicha 14dni (do jednego fermentatora na 7dni cichej dodałem laskę wanilii) butelkowane przy 7blg Na początku wersja bez wanilii była lepsza, ale po 8 miesiącach układania się zdecydowanie wygrywała wersja z wanilią. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 laktoza 1 kg Jak mocno była wyczuwalna laktoza? Czytałem różne i rózniste receptury i często pada stwierdzenie, że 0.5kg które będę miał w zestawie to zbyt mało. A jak jest przy 1kg? Poza tym spotkalem sie z recepturą, gdzie należy dodać 7 uncji czekolady przed końcem gotowania razem z laktozą właśnie. Faktycznie można w ten sposób uzyskać smak czekoladowy? No i jak to się ma do wzrostu ekstraktu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 laktoza 1 kg Jak mocno była wyczuwalna laktoza? Czytałem różne i rózniste receptury i często pada stwierdzenie, że 0.5kg które będę miał w zestawie to zbyt mało. A jak jest przy 1kg? Poza tym spotkalem sie z recepturą, gdzie należy dodać 7 uncji czekolady przed końcem gotowania razem z laktozą właśnie. Faktycznie można w ten sposób uzyskać smak czekoladowy? No i jak to się ma do wzrostu ekstraktu? a na ile litrów jest twój zestaw? leszcz007 zrobił 48 l z dodatkiem 1kg laktozy i to jest dobra proporcja ja raz warzyłem małą warkę milk stouta, na 16 litrów dałem 250g laktozy, piwo było bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 laktoza 1 kg Jak mocno była wyczuwalna laktoza? Czytałem różne i rózniste receptury i często pada stwierdzenie, że 0.5kg które będę miał w zestawie to zbyt mało. A jak jest przy 1kg? Poza tym spotkalem sie z recepturą, gdzie należy dodać 7 uncji czekolady przed końcem gotowania razem z laktozą właśnie. Faktycznie można w ten sposób uzyskać smak czekoladowy? No i jak to się ma do wzrostu ekstraktu? a na ile litrów jest twój zestaw? leszcz007 zrobił 48 l z dodatkiem 1kg laktozy i to jest dobra proporcja ja raz warzyłem małą warkę milk stouta, na 16 litrów dałem 250g laktozy, piwo było bardzo dobre Upsss..tego nie zauważyłem Przeszedłem od razu do składu surowcowego Zestaw jest na 20l także to mniej więcej by się zgadzało i stwierdzam, że kończę kombinować z recepturą bo wychodzą coraz bardziej niestworzone historie Dodam płatków, choć nia planowałem na początku, ale przekonałem się, że da to wymierne korzyści i na tym koniec . Dziękuję wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Jak mocno była wyczuwalna laktoza? Z laktozą to raczej wychodzi piwo bardziej mleczne niż czekoladowe (chyba że to ma być milka ). W którymś z odcinków BrewingTV, Chip Walton robił czekoladowego stouta. O, znalazłem: http://brewingtv.com/episodes/2012/3/30/brewing-tv-episode-60-eis-is-nice.html Przepisy też tam są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Milk Chocolate Stout..ma być! wybacz ale już wsypałem słody i nie chce patrzeć czym różni się mój wymysł od tamtego nie chcę bawić się w znajdź 100 różnic dlaczego Twoje piwo nie będzie dobre W każdym razie dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Milk Chocolate Stout..ma być! wybacz ale już wsypałem słody Tam były bodajże jakieś czekoladki topione w mikrofali i dodane na jakimś etapie warzenia. Tak, że wsypane słody nie przeszkadzają , zawsze zdążysz podrasować piwko na coś bardziej czekoladowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Milk Chocolate Stout..ma być! wybacz ale już wsypałem słody Tam były bodajże jakieś czekoladki topione w mikrofali i dodane na jakimś etapie warzenia. Tak, że wsypane słody nie przeszkadzają , zawsze zdążysz podrasować piwko na coś bardziej czekoladowego Widzałem to właśnie tylko nie bardzo wiem o co chodzi. Żeby odebrać trochę brzeczki i rozpuścić z czekoladą i dać do mikrofali?? 5.0 oz Baker's Unsweetened Chocolate, microwaved for 90 seconds, mixed with pre-boil wort.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Widzałem to właśnie tylko nie bardzo wiem o co chodzi. Żeby odebrać trochę brzeczki i rozpuścić z czekoladą i dać do mikrofali?? "Near-boil, kill heat and add LME, DME and unsweetened chocolate. For chocolate you can put the solid one-ounce bricks into the boil and stir to dissolve. OR you can do like Chip did in the Episode 60... and microwave the chocolate bricks for 90 seconds to melt, add a bit of the hot wort into the boil to make a chocolate mixture then add that to the wort." Przed zawrzeniem brzeczki wyłączyć grzanie, dodać niesłodzoną czekoladę. Można dodać całe 30 gramowe kawałki i mieszać aż się rozpuści lub stopić w mikrofali dodać trochę gorącej brzeczki aby uzyskać czekoladową mieszankę po czym to wszysko do całości brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Widzałem to właśnie tylko nie bardzo wiem o co chodzi. Żeby odebrać trochę brzeczki i rozpuścić z czekoladą i dać do mikrofali?? "Near-boil, kill heat and add LME, DME and unsweetened chocolate. For chocolate you can put the solid one-ounce bricks into the boil and stir to dissolve. OR you can do like Chip did in the Episode 60... and microwave the chocolate bricks for 90 seconds to melt, add a bit of the hot wort into the boil to make a chocolate mixture then add that to the wort." Przed zawrzeniem brzeczki wyłączyć grzanie, dodać niesłodzoną czekoladę. Można dodać całe 30 gramowe kawałki i mieszać aż się rozpuści lub stopić w mikrofali dodać trochę gorącej brzeczki aby uzyskać czekoladową mieszankę po czym to wszysko do całości brzeczki To trochę mi się kłóci z tym co czytałem w innych recepturach, że czekoladę należy dodać na koniec gotowania mniej więcej w tym czasie co laktozę.. Chyba jednak będę się tego trzymał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Eksperyment można zrobić... Może kiedyś uwarzę coś takiego, zresztą można część brzeczki oddzielić i zagotować z czekoladą w małym garnku na próbę, tak z pięć litrów i sfermentować osobno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 właśnie piję jedno z ostatnich piw z tej warki (wersja z wanilią) i muszę stwierdzić, że jest bardzo dobre, mocno aromatyczne i słodkie. Jak dla mnie czuć mleczną czekoladę. Piwo dzisiaj ma 16 miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 właśnie piję jedno z ostatnich piw z tej warki (wersja z wanilią) i muszę stwierdzić, że jest bardzo dobre, mocno aromatyczne i słodkie. Jak dla mnie czuć mleczną czekoladę. Piwo dzisiaj ma 16 miesięcy Sugerujesz że mam je dać koleżance na kolejne imieniny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) możesz dać na te, ale z zastrzeżeniem niech otwiera po jednej butelce miesięcznie Edytowane 4 Stycznia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) cos takiego mam w planach: 2,5kg pale ale 1kg monachijski 0,5kg crystal 0,5kg pszeniczny czekoladowy 300g czekoladowy drozdze S-04 chmiel marynka laktoza 0,5kg jeszcze chcialbym dodac jedna lyzeczke kakao dobre proporcje czy lepiej cos wyrzucic? przepis chcialbym na okolo 20 litrow piwa Edytowane 9 Stycznia 2013 przez antonio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się