VeryBerry Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Przed dosłownie kilkoma minutami otworzyłem to piwo, zakupione w jednym z naszych supermarketów. Spróbowałem... i... (być może zostanę tutaj zbesztany za brak gustu) wylałem wszystko do zlewu. Pierwszy łyk jakbym wypił coś w stylu jakiegoś jabłecznika tyle że, jabłecznik w porównaniu z tym piwem jest słodki jak miód, a to dzieło które jest określane jako jeden z najlepszych lambic'ów świata, jest kwaśne jak cytryna. w związku z tym mam pytanie czy Pił może ktoś to piwo, albo inne z rodziny gueuze, i może mi powiedzieć czy to piwo naprawdę tak smakuje czy może ja trafiłem na jakiegoś "kwasa"? Bo naprawdę jest to dla mnie mało prawdopodobne, uzyskać taki efekt z samej fermentacji słodów. Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Następny który się chwycił na smak lambika To normalne nie przejmuj się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) http://www.piwo.org/...700-17e-gueuze/ - poczytaj sobie edit: jak kiedyś złapałem lactobacillusa w brown ale'u to wyszedł taki kwas, że hoho ... z Brown ale to nie wiele miało wspólnego ... ale i tak mi smakował. A lambiki to takie dziwne napitki, które trzeba lubić albo nie lubić Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez shayboos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Następny który się chwycił na smak lambika To normalne nie przejmuj się. czyli nie jestem jedyny;) w tej chwili trochę żałuje że wylądował w zlewie (tak szybko), bo teraz jak już wiem że prawdopodobnie bym się nim nie zatruł mógłbym się skupić na smaku, nie myśląc o tym czy usiądę za chwilę na "tronie" http://www.piwo.org/...700-17e-gueuze/ - poczytaj sobie Czytałem to, ale niestety mój umysł nie był wstanie wychwycić aromatów, i smaku zawartego w opisie... Nadal się doszukuje podobieństwa między opisem a tym co poczułem w ustach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Też jakoś lambiki mi nie smakują, dla mnie to jakby bardzo niesmaczne, tanie wino. Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Kwestia jeszcze w tym, że to Twoje pierwsze podejście do lambika. Przy 5tym już inaczej na to popatrzysz. Są style które od pierwszego piwa idealnie pasują naszym gustom a bywa i tak, że dany styl zaczyna nam smakować z czasem, nieraz stając się nawet ulubionym. Ja miałem wielkie rozczarowanie przy pierwszym AIPA a teraz je uwielbiam. Podobnie miałem z wędzonkami Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez Pietruś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Kwestia jeszcze w tym, że to Twoje pierwsze podejście do lambika. Przy 5tym już inaczej na to popatrzysz. Są style które od pierwszego piwa idealnie pasują naszym gustom a bywa i tak, że dany styl zaczyna nam smakować z czasem, nieraz stając się nawet ulubionym. Ja miałem wielkie rozczarowanie przy pierwszym AIPA a teraz je uwielbiam. Podobnie miałem z wędzonkami Tak samo jak z innymi intensywnymi smakami, jak sery plesniowe, Marmite, embriony kaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Tak samo jak z innymi intensywnymi smakami, jak sery plesniowe, Marmite, embriony kaczek Nie no, nie wszystko... Wędzonki, lambiki, sery pleśniowe ... ale nie MARMITE - próbowałem kilkukrotnie - nie da się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 MARMITE O pierwsze słyszę Da się to gdzieś w Polsce kupić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) MARMITE O pierwsze słyszę Da się to gdzieś w Polsce kupić ? http://www.britishsh...ko-z-Marmite/47 pierwszy wynik z wujka googla, dostępne także na alledrogo. Zaciekawiło mnie to, chętnie spróbuję. Ps. embriony kaczek brzmią lekko makabrycznie. Mniemam że to francuski wynalazek? Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez Magneto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 MARMITE O pierwsze słyszę Da się to gdzieś w Polsce kupić ? Marmite jest robione z gęstwy drożdżowej z dodatkiem Bóg wie czego. W smaku trochę jak ....hmmm vegeta. Z tostami da się zjeść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Ps. embriony kaczek brzmią lekko makabrycznie. Mniemam że to francuski wynalazek? Kuchnia azjatycka.Potrawa zwie sie Balut i jest przysmakiem np w Wietnamie.Moj kolega zostal tym poczestowany w Hong Kongu,ale odmowil.Koles ktory mu to dawal byl zdziwiony ze nie chce takiego zarcia Sorry za offtop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Tak samo jak z innymi intensywnymi smakami, jak sery plesniowe, Marmite, embriony kaczek Nie no, nie wszystko... Wędzonki, lambiki, sery pleśniowe ... ale nie MARMITE - próbowałem kilkukrotnie - nie da się Da, ale to nie dżemik, na początek proponuje kanapke z serem delikatnie (bardzo malutko) marmite na serze. A później dawki zwiększasz i pozbywasz się sera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 MARMITE O pierwsze słyszę Da się to gdzieś w Polsce kupić ? Elroy jak nie dostaniesz w Polsce daj znać wyślę ci 125g słoiczek pocztą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Marmite, brzmi ciekawie, trzeba będzie spróbować jak gdzieś to w Polsce dostanę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 O pierwsze słyszę Da się to gdzieś w Polsce kupić ? W Galerii Krakowskiej powinien być dostępny w Kuchniach Świata (poziom -1, bliżej wejścia do szybkiego tramwaju). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się