anteks Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Od kilku lat kupujemy ogórki na targowisku u tego samego gościa i po kiszeniu są zawsze twarde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Co oznacza "kapciuchy"? Puste w środku czy to, żeby nie były miękie? Jeżeli puste w środku, to ważne są ogórki, ale nie to czy się je nawozi, ale po prostu odmiana. Korzystam z ogórków od moich rodziców, nigdy nie nawożą, a jak źle kupią nasiona to są puste w środku. Druga sprawa to ich wielkość Lepiej zasadzić więcej i kisić małe, niź oszczędzać i kisić takie na mizerię. Kapciuchy to takie puste w środku. Czasami są takie, że zostaje praktycznie tylko skóra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Podłączę się ze swoim przepisem, zalewa składa się z 1 łyżki czubatej soli kamiennej oraz 1 płaskiej łyżeczki cukru na 1 litr wody, wodę biorę kranówę filtrowaną dzbanuszkiem brita. Ogórki przed pakowaniem do słoików moczę w zimnej wodzie co najmniej godzinę. Z przypraw - koper(gniazda) chrzan(korzeń i liść), liście wiśni, czarnej porzeczki, czosnek. W tym roku poszedłem do budowlanego, kupiłem 15l wiaderko (z kieliszkiem i widelcem ) i zamiast do słoików to do wiadra. Wszystko zalewam na zimno - kapci nie zanotowałem. Ponoć kapcie to też kwestia temperatury kwaszenia, niektórzy takie wiaderka spuszczają do studni aby kisiło się w zimnym - to tylko teoria bo sam nie sprawdzałem, ja wstawiam do piwnicy, aktualnie jest tam może 10 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Ostatnio usłyszałem o nowej modzie. Ogórki zaprawia się w 5 litrowych baniakach po wodzie. Zdziwiłem się, ale ma to sens, dostęp powietrza jest zerowy. Potem zwyczajnie odcina się górę i można je wyjąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Ostatnio usłyszałem o nowej modzie. Ogórki zaprawia się w 5 litrowych baniakach po wodzie. Zdziwiłem się, ale ma to sens, dostęp powietrza jest zerowy. Potem zwyczajnie odcina się górę i można je wyjąć. Metoda nie tak nowa , ja tak robię od wielu lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Ja również , tylko musisz wybierać te butelki z szerokim wlewem.Co do przechowywania to moje stoją parę miesięcy więc nie wiem jaki jest maksymalny czas przechowywania .Ogórki mam swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Tylko po otwarciu trzeba chyba szybko spożyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Tylko po otwarciu trzeba chyba szybko spożyć? Ja otwieram na imprezy. W chłodnym miejscu wytrzymują parę dni ( chyba ,że wypiję całą wodę ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Moja mama robi również pikle, co prawda to nie kiszone, ale na ostro i wszystkim smakują bardzo. Duże ogórki można wykorzystać, bo przecina się wszystko na ćwiartki. Jak ktoś chce mogę podać przepis, tylko rano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Ja chcę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 O to przepis: Pikle na ostro, proporcje na 2,5kg ogórków: Ogórki kroimy na 4 lub 8 części (zależnie od wielkości) Zasypujemy 2 dużymi łyżkami soli, dodajemy 2 duże cebule pokrojone w wiórka. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy na 3 godziny, aż ogórki puszczą wodę. Zalewa: 2 szklanki octu 2 szklanki wody 2 szklanki cukru Zagotowujemy zalewę i studzimy. Do ostudzonej zalewy dodajemy: 2 łyżki przyprawy curry 2 łyżki pieprzy mielonego 2 łyżki mielonej papryki słodkiej 2 łyżki gorczycy 2 łyżki koperku zielonego Ogórki z cebulą układamy w słoikach, zalewamy zalewą, pasteryzujemy 4-7min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Te pikle, to jest mistrzostwo świata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Ogórki kroimy na 4 lub 8 części (zależnie od wielkości) Zasypujemy 2 dużymi łyżkami soli, dodajemy 2 duże cebule pokrojone w wiórka. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy na 3 godziny, aż ogórki puszczą wodę. Tą wodę odcedzamy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Ogórki kroimy na 4 lub 8 części (zależnie od wielkości) Zasypujemy 2 dużymi łyżkami soli, dodajemy 2 duże cebule pokrojone w wiórka. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy na 3 godziny, aż ogórki puszczą wodę. Tą wodę odcedzamy? Tak, odcedzamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Dzięki! Będę robić. Właśnie pasteryzuję pyszny sos paprykowy z przepisu Gosi - córki Gabi. Polecam! http://osiakowegotowanie.blogspot.com/2012/08/sos-paprykowy-na-zime-sonce-w-soiku.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Dzięki! Będę robić. Właśnie pasteryzuję pyszny sos paprykowy z przepisu Gosi - córki Gabi. Polecam! http://osiakowegotow...ce-w-soiku.html Super Ajvar, robiłem w zeszłym roku, teraz czekam na tańszą paprykę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Super Ajvar, robiłem w zeszłym roku, teraz czekam na tańszą paprykę Przepis w/g którego robiłeś jest tutaj : http://www.banici.eu...7&t=413&start=0 A ja polecam ogórki kiszone i korniszony w/g pedra: http://www.banici.eu...t=646&start=10. Tu jest sprawdzony przepis na sałatkę szwedzką: http://www.banici.eu....php?f=27&t=398 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) Sprawdzony przepis na ogóreczki w zalewie curry. Trochę inny niż podał poprzednik. Na 1,5 kg ogórków. 2 cebule 1 l wody 1,5 szkl cukru 1,5 szkl octu 1,5 łyżki soli 3 łyżki curry Z tego robimy zalewę i ją zagotowujemy. Ogórki kroimy w paski. Do słoika wkładamy: liść selera i gorczycę. Zalewamy, zakręcamy i pasteryzujemy ok 5 minut I jeszcze jeden przepis: ogórki musztardowe Też rewelacja Na 3kg ogórków. 6 szkl wody 1 szkl cukru 2,5 łyżki soli Zalewę zagotować. Po odstawieniu z ognia dodać 6 łyżek musztardy stołowej. Do każdego słoika: 2 ziarna ziela angielskiego, gorczycę, liść selera, czosnek. Pasteryzować ok 2 minut. Mogę jeszcze podać na takie bardzo ostre z chilli i czosnkiem. Gotowe do jedzenia po 24 godzinach. Też sprawdzone i bardzo smaczne. Poszukam przepisu. Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez klisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Mogę jeszcze podać na takie bardzo ostre z chilli i czosnkiem. Gotowe do jedzenia po 24 godzinach. Też sprawdzone i bardzo smaczne. Poszukam przepisu. Brzmi świetnie, mam nadzieję, że znajdziesz i się podzielisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 I już 5kg ogórków 7 łyżeczek soli 3 łyżki chilli 3 główki czosnku 1kg cukru 3 szkl octu 16 łyżek oliwy Sposób robienia jest trochę przewrotny, ale wszyscy trzymają się przepisu i wychodzą. Przekroić wzdłuż i zasypać 7 łyżeczkami soli. Zostawić na 2h i odlać wodę. Następnie posypać te ogórki chilli i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Robimy zalewę: Cukier, ocet i oliwę zagotowujemy. Zalewamy tym ogórki (w garnku jeszcze) i zostawiamy na 12 godzin. Potem ogórki układamy w słoikach, dorzucamy do każdego ten czosnek z zalewy i zalewamy tą samą zalewą, w której się moczyły (puści trochę wody i powinno jej starczyć). Niektórzy tego nie gotują już, ale bywało, że się tak komuś parę zepsuło więc można pasteryzować z 5 minutek. Po 24 h można otwierać słoik i szamać Trochę palące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Dziękuję, w nadchodzącym tygodniu będę próbował! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Pierwsze małosolne nastawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Pierwsze małosolne nastawione. A ja się już zażeram od tygodnia jakoś szybko w tym roku się tanie ogórki zrobiły i koper mi obrodził w ogrodzie Niedługo trzeba do słoików popakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Pytanie w sprawie kiszenia: jak sobie radzicie z pleśnią na górze ogórków? Czy tylko ja mam ten problem? Najlepsze rozwiązanie jakie znalazłem to użycie listka kapusty, który przykrywa wszystko i trzyma ogórki pod wodą. Jeżeli fermentuję ogórki więcej niż kilka dni, to pleśń pojawia się na górze. Wyrzucam wtedy liść kapusty z pleśnią i myje nakrętkę od środka, ale czy jest jeszcze jakiś inny sposód na to? https://lh3.googleusercontent.com/X9d8DzSIUwZGG2EqhJrXYEWKqisxZLarjbQTU6irHgU=w376-h667-no Edytowane 8 Czerwca 2015 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Koper - jest antygnilny i antygrzybiczny załadowanie jego do słoika zapobiega rozwijaniu pleśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się