Gawon Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 witam,mam takie pytanie,mam X kg słodu i zamiast np. w 15 litrach wody zacierać i wysładzać następnymi 15 można zacierać od razu w np.w 32 (licząc że 2 nie odzyskam)? bez wysładzania?dużo mniej wydajne będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Cześć ;-) Przyjmując że z 4 kg slodu otrzymujemy 20l brzeczki do fermentacji, to do chmielenia powinno nam isć ok 22-24 l brzeczki. Musisz do tego dodać ilosć wody którą zatrzymuje młóto ok 1,1/kg czyli 4,4 l. Prócz tego śruta ma pewną objętość ok 0,6 l/kg czyli 2,4 l. Sumując musisz mieć gar w ktorym będziesz mógł mieszać ok 30 l zacieru. Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Opierając się na wyliczeniach poprzednika - wyrzucasz ~7l odpadów. Z wysładzaniem będą miały one 2-4Blg a bez wysładzania 12-14. Tracisz więc około 0,7kg ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Tak się robi warząc metodą BIAB. Scooby ładnie to opisał. Moje doświadczenie tutaj http://www.piwo.org/topic/7106-pierwsze-zacieranie-bitter-biab/ Metoda łatwa prosta i przyjemna - faktycznie nie jest bardzo wydajna, ale ja jako kompletny początkujący poradziłem sobie. Do przepisów warzonych metodą BIAB można dosypać z 0,5kg więcej słodu by zrekompensować niską wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Oczywiście, że można nie wysładzać. Pytanie tylko, dlaczego tracić kilka litrów piwa. Wysładzanie to żaden problem. Mam kocioł, którego konstrukcja nie przewiduje wysładzania, na początku tak robiłem. Jednak wyrzucanie młóta, w którym siedzi jeszcze tyle dobra to marnotrawstwo zwykłe. Zacząłem od tworzenia podpiwków z tego, co zostawało, 8 Blg ok 10 litrów to całkiem niezły podpiwek. Do tego możliwość eksperymentowania bez straty w razie porażki. Jednak coraz częściej wysładzam i dzięki temu wydajność wyraźnie mi wzrosła. Naprawdę warto wysładzać. Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się