gąsior Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Witam, jestem w trakcie burzliwej fermentacji dopiero drugiego mojego piwa i zaniepokoił mnie trochę widok po otwarciu fermentora. Jest to puszka Brewmaker Bitter, robiłem ją 6 dni temu (sobota), najpierw gotowałem kilka minut puchę z BA Brew-kit plus, potem dopełniłem wodą do 21 l, po 90 minutach chłodzenia brzeczki dodałem suche drożdże przy temperaturze brzeczki 29 C (bez mieszania drożdży) i zakryłem fermentor pokrywą, bez szczelnego zamykania, tak, że z jednej strony można pokrywę odchylić. Całość stoi od tego czasu w piwnicy w temperaturze około 19,5 C, mniej więcej raz dziennie odchylam pokrywę żeby sprawdzić co się tam dzieje (ciekawość początkującego), przez pierwsze 2,5 dnia była wysoka piana, potem zaczęła schodzić. 2 dni temu wpadłem na głupi pomysł (ale na to że mógł być głupi, wpadłem po fakcie;) ) i poodkurzałem sobie ładnie zakamarki piwnicę z pajęczyn i tym podobnych, przez co pewnie powietrze i jakieś brzydactwa w nim zaczęły się mocno ruszać. W każdym razie na dzień dzisiejszy wygląda to tak, jak na załączonych zdjęciach, no i moje pytanie brzmi po prostu: czy wszystko wygląda ok, czy jednak mogło się wdać coś nieładnego ? Niepokoją mnie głównie brązowe plamki, chociaż podobne występowały od samego początku, nawet przy wysokiej pianie na początku fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Wyglada ok. To co widzisz to resztki piany i drozdzy na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 To się nie nadaje na ostry dyżur! Takie pytania w piaskownicy proszę. Może admin przeniesie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 To się nie nadaje na ostry dyżur! Takie pytania w piaskownicy proszę. Może admin przeniesie? W takim razie przepraszam, myślałem że w razie czego trzeba będzie coś szybko działać i dlatego napisałem tutaj. To dopiero druga warka więc elementy paniki pojawiają się często Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Temat wydzielony to mogę naskrobać Trza było napisać, że stoisz właśnie nad kiblem i nie wiesz czy wylewać czy nie, to byłby ostry dużur! Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Ja odpowiem ze swojego niewielkiego doświadczenia. Wygląda ok ale i tak mogło się coś ,, nieładnego" przyplatac (Czego oczywiście nie życzę ) Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Ciekawość pierwszy krok do infekcji. Daj piwku w spokoju odfermentować i do butelek albo na cichą. A piwko wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Siemanko Z mojego doświadczenia wiem, że powinieneś jak najszybciej zamontować rurki do pokrywek fermentor a nie zostawiac uchylonych. to najszybsza droga do infekcji. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Siemanko Z mojego doświadczenia wiem, że powinieneś jak najszybciej zamontować rurki do pokrywek fermentor a nie zostawiac uchylonych. to najszybsza droga do infekcji. pozdrawiam Nie zgodzę się - kwestia cierpliwości, jeśli co chwila nie zaglądasz to infekcji się nie łapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Nie zgodzę się - kwestia cierpliwości, jeśli co chwila nie zaglądasz to infekcji się nie łapie. I to jest najprawdziwsza prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Nie zgodzę się - kwestia cierpliwości, jeśli co chwila nie zaglądasz to infekcji się nie łapie. I to jest najprawdziwsza prawda. Zgadzam sie z przedmowcami.Cierpliwosc to podstawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 I dacie sobie za to ręke uciąć, że macie racje? Bo z tego co widzę za dużo piwa to nie zrobiliście. Więc może ostrożnie z takimi poradami. Każdy dostęp swobodny powietrza otaczającego fermentor grozi infekcją ! Tego nikt nie zapszeczy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Kolegom zapewne chodziło o rozszczelnienie fermentorów, a nie uchylenie pokrywki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się