gagarin Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 witam, po uwarzeniu 10 warek postanowilem wymyslec coś swojego.. mam zamiar uwarzyć coś takiego orzeźwiającego jak piją na południu Europy tylko z użyciem drożdży górnej fermentacji.. i tu prośba o ocenę receptury na 20l piwa.. - słód pilzeński 2.5 kg (60%) - słód pszeniczny 0.7 kg (17%) - płatki ryżowe 1 kg (24%) chmiele: - Marynka 20 g - Chinook 20 g drożdże: S-05 najpierw planuję kleikowanie ryżu a następnie jednotemperaturowe zacieranie w temp. ~63C.. Chmielenie Marynką przez 1h a Chinookiem na zimno podczas fermentacji cichej.. Czy takie coś ma jakąś szansę powodzenia? z góry dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 (edited) Oczywiście. Każdy eksperyment wart jest spróbowania. Wyjdzie Ci bardzo jasne piwo. Pamiętaj, że płatki kleikować należy w sporej ilości wody. Aż się prosi o dodatek skórki pomarańczy i cytryny. Edited August 19, 2012 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 Zacieranie jedno temperaturowe w 63°C to trochę nisko. Jak chcesz wytrawnie spróbuj raczej 66°C. Potem mash-out. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 Kup płatki ryżowe błyskawiczne i daruj sobie robotę z kleikowaniem. Powinno wyjść coś bardzo orzeźwiającego (dość wytrawne oraz dodatek Chinook). Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagarin Posted August 20, 2012 Author Share Posted August 20, 2012 Powinno wyjść coś bardzo orzeźwiającego (dość wytrawne oraz dodatek Chinook). taki właśnie był plan! Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 (edited) Wszystko jest w porządku z wyjątkiem temp. zacierania i chmieli Chinook na aromat. Zacieraj jak pisze Fidel: 66°C, nawet może 65-66°C. Chinook jest chmielem goryczkowym i nie nadaje się za bardzo na aromat, zwłaszcza do tak lekkiego piwa. Dostaniesz szorstkie ziołowe smaki. Użyj typowe "lagerowe" chmiele jak Hallertau, Lubelski albo Liberty. Stylowo to będzie Cream Ale. Edited August 20, 2012 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagarin Posted August 20, 2012 Author Share Posted August 20, 2012 Wszystko jest w porządku z wyjątkiem temp. zacierania i chmieli Chinook na aromat. Poprzez użycie chinooka chciałem uzyskać nuty grejpfrutowe takie jak można wyczuć w Imperium Atakuje Pinty czy w Black Hope AleBrowaru.. Jest jakiś inny sposób na osiągniecie tego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 Zamiast Chinook spróbuj Cascade albo może kombinację Cascade na 10-5 min i małej ilości Citry na zimno? Chinook nie są takie czyste w smaku, mają mniej cytrusa a więcej sosny + ziół. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Odkopuje Jak sie zabrać za te płatki ryżowe błyskawiczne ? Wsypać razem z słodem podstawowym czy może je najpierw jakoś przygotować na zacieranie ? W planach mam Ryżowe IPA - tylko te płatki mnie przerażają.. zasyp planuje taki : 4,0 Pilsa oraz 1,8 Płatków ryżowych. Pomóżcie z tymi płatkami Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 jeżeli mają napisane "błyskawiczne" to wsyp razem ze słodami, spokojnie się scukrzą. Jeżeli nie, to musisz je kleikować. Płatki ryżowe w dużej ilości mogą utrudniać filtrację, ale nie tak bardzo jak żytnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Martwi mnie filtracja tego składnika... słód ześrutowałem dosyć grubo aby było sporo łuski - może pomoże Dzięki kolego Lesszcz ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts