gagarin Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 witam, po uwarzeniu 10 warek postanowilem wymyslec coś swojego.. mam zamiar uwarzyć coś takiego orzeźwiającego jak piją na południu Europy tylko z użyciem drożdży górnej fermentacji.. i tu prośba o ocenę receptury na 20l piwa.. - słód pilzeński 2.5 kg (60%) - słód pszeniczny 0.7 kg (17%) - płatki ryżowe 1 kg (24%) chmiele: - Marynka 20 g - Chinook 20 g drożdże: S-05 najpierw planuję kleikowanie ryżu a następnie jednotemperaturowe zacieranie w temp. ~63C.. Chmielenie Marynką przez 1h a Chinookiem na zimno podczas fermentacji cichej.. Czy takie coś ma jakąś szansę powodzenia? z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) Oczywiście. Każdy eksperyment wart jest spróbowania. Wyjdzie Ci bardzo jasne piwo. Pamiętaj, że płatki kleikować należy w sporej ilości wody. Aż się prosi o dodatek skórki pomarańczy i cytryny. Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zacieranie jedno temperaturowe w 63°C to trochę nisko. Jak chcesz wytrawnie spróbuj raczej 66°C. Potem mash-out. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Kup płatki ryżowe błyskawiczne i daruj sobie robotę z kleikowaniem. Powinno wyjść coś bardzo orzeźwiającego (dość wytrawne oraz dodatek Chinook). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Powinno wyjść coś bardzo orzeźwiającego (dość wytrawne oraz dodatek Chinook). taki właśnie był plan! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) Wszystko jest w porządku z wyjątkiem temp. zacierania i chmieli Chinook na aromat. Zacieraj jak pisze Fidel: 66°C, nawet może 65-66°C. Chinook jest chmielem goryczkowym i nie nadaje się za bardzo na aromat, zwłaszcza do tak lekkiego piwa. Dostaniesz szorstkie ziołowe smaki. Użyj typowe "lagerowe" chmiele jak Hallertau, Lubelski albo Liberty. Stylowo to będzie Cream Ale. Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Wszystko jest w porządku z wyjątkiem temp. zacierania i chmieli Chinook na aromat. Poprzez użycie chinooka chciałem uzyskać nuty grejpfrutowe takie jak można wyczuć w Imperium Atakuje Pinty czy w Black Hope AleBrowaru.. Jest jakiś inny sposób na osiągniecie tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zamiast Chinook spróbuj Cascade albo może kombinację Cascade na 10-5 min i małej ilości Citry na zimno? Chinook nie są takie czyste w smaku, mają mniej cytrusa a więcej sosny + ziół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Odkopuje Jak sie zabrać za te płatki ryżowe błyskawiczne ? Wsypać razem z słodem podstawowym czy może je najpierw jakoś przygotować na zacieranie ? W planach mam Ryżowe IPA - tylko te płatki mnie przerażają.. zasyp planuje taki : 4,0 Pilsa oraz 1,8 Płatków ryżowych. Pomóżcie z tymi płatkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 jeżeli mają napisane "błyskawiczne" to wsyp razem ze słodami, spokojnie się scukrzą. Jeżeli nie, to musisz je kleikować. Płatki ryżowe w dużej ilości mogą utrudniać filtrację, ale nie tak bardzo jak żytnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Martwi mnie filtracja tego składnika... słód ześrutowałem dosyć grubo aby było sporo łuski - może pomoże Dzięki kolego Lesszcz ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się