Romanos_P Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Jeszcze jedno - u mnie w piwnicy jest 17C. Jak zabutelkuję na nasycenie 2,4 Pilznera, ale będzie leżakowało w tej temperaturze tyle ile każe instrukcja - 28dni, to nie wybuchnie czasem? Może krócej leżakować? Może mniej glukozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Dobrze, gdy się zwraca szczególną uwagę na poziom nagazowania piwa, bo granaty są niebezpieczne, ale Ty przesadnie się ich obawiasz - wyluzuj trochę. Jeżeli piwo odfermentowało do końca, a Ty zgodnie z kalkulatorem dodajesz surowca do poziomu 2,4 v/v (uwzględniając temperaturę piwa podczas rozlewu) to ryzykujesz co najwyżej przegazowaniem, a nie granatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 (edytowane) Dobrze, gdy się zwraca szczególną uwagę na poziom nagazowania piwa, bo granaty są niebezpieczne, ale Ty przesadnie się ich obawiasz - wyluzuj trochę. Jeżeli piwo odfermentowało do końca, a Ty zgodnie z kalkulatorem dodajesz surowca do poziomu 2,4 v/v (uwzględniając temperaturę piwa podczas rozlewu) to ryzykujesz co najwyżej przegazowaniem, a nie granatami. Dobrze, gdy się zwraca szczególną uwagę na poziom nagazowania piwa, bo granaty są niebezpieczne, ale Ty przesadnie się ich obawiasz - wyluzuj trochę. Jeżeli piwo odfermentowało do końca, a Ty zgodnie z kalkulatorem dodajesz surowca do poziomu 2,4 v/v (uwzględniając temperaturę piwa podczas rozlewu) to ryzykujesz co najwyżej przegazowaniem, a nie granatami. OK. Luz:) Tylko, że kalkulator chyba nie uwzględnia czasu leżakowania w wyższej temp... Bo o ten parametr głównie pytam. Edytowane 20 Września 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Fermentacja ustaje dlatego, że kończą się fermentowalne cukry, a nie dlatego, że trzymasz piwo w niskiej temperaturze. Prawie wszystkie moje lagery, które do tej pory uwarzyłem, spędziły u mnie w piwnicy lato (powyżej 20°C) i były odpowiednio nagazowane. Tylko jedna uwaga - rozlewam w temperaturze, w jakiej stało piwo i na 20 litrów nie daję więcej niż 100 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 (edytowane) Otwarłem, aby zmierzyć i jest cały czas ok 3blg od kilku dni, więc dzisiaj butelkuję Ale zauważyłem też wiele pływających drobinek. Może to drożdże, które nie osiadły ze względu na złą temperaturę fermentacji? Przypominam 17C zamiast max 12C dla dolnej. Drożdzę Saflager 34/70. Czy doradzacie mi żeby to przefiltrować np. przez pieluchę tetrową podczas zlewania do fermentora z kranikiem? Edytowane 20 Września 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Zawsze coś tam jeszcze pływa. Butelkuj, nie filtruj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Zawsze coś tam jeszcze pływa. Butelkuj, nie filtruj! Zawsze coś tam jeszcze pływa. Butelkuj, nie filtruj! Dobrze:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 (edytowane) No i zabutelkowałem pierwszą warkę i jestem szczęśliwy Ale oczywiście mam pytanie - czy tego Pilznera trzymać 1-2 dni w temp. pokojowej czy od razu jak pisze w instrukcji BA do piwnicy? PS Kupuję gretę. Ta ręczna kapslownica jest beznadziejna. Jedna butelka stłuczona. Z piwem:( Edytowane 20 Września 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Lepiej dołoż do stołowej. Greta często siada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Jak masz w tej piwnicy 17°C, to możesz od razu tam zanieść butelki. Posłuchaj rady Afghana -jak kupisz gretę i będziesz miał pecha to za chwilę będziesz rozglądać się za stołową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Jak chcesz ręczną to emily albo eternę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 W sumie to podobne do grety... Zastanawiam się na eterną. Czy to jest eterna? Bo coś tanio... http://allegro.pl/piwo-domowe-kapslownica-kapsle-100szt-i2631213575.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 wygląda jak eterna - cena w normie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 (edytowane) wygląda jak eterna - cena w normie wygląda jak eterna - cena w normie Kupiona:) Podobno dobra bo ma osłonę na trzymak do szyjek. PS Jednak nie ma żadnych pływających drobinek:) Przy zlewaniu na cichą resztki dałem do damki karafki 0,75 i zakorkowałem. Tam były drobinki. Po otwarciu fermentora gęba się ucieszyła:) I ten zapach!!! Jak ja doczekam tych28 dni??? Wiem zrobię drugą warkę Tym razem Beligijskiego Pale Ale. Edytowane 21 Września 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Ta kapslownica to eterna miłego kapslowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Niby eterna , ale widzę że troszkę się różni tym trzymadlem do szyjki. Zobaczymy co jest warta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Czy po dodaniu glukozy mogło się zrobić bardziej "kalne" jak to określił mój ojciec? Czyli mętne...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 (edytowane) Jeśli po zabutelkowaniu to zmętnienie, to jest normalne. Między innymi po to teraz będziesz leżakował kilka tygodni żeby piwo się wyklarowało. Więc kilka dni w temp. pokojowej, następnie przenieś w jakieś chłodniejsze miejsce. Edytowane 22 Września 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Zaniosłem po 12h do piwnicy. W instrukcji pisało żeby od razu 12C. Ja i tak tam mam teraz 16,8C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Będzie dobrze, to są już niuanse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 24 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Ta kapslownica jest genialna. Ciekawe jak długo wytrzyma, ale wyglądana solidną. Wydaje sie że za bardzo nie ma sie co psuć. Działa bardzo łątwo. Spodziewałem się dużej siły że trzeba będzie włożyć, a tu masz:) Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 (edytowane) Po 8 dniach od kapslowania otwarłem małe piwko na próbe. W smaku jakbym próbował je na cichej. Duży ekstrakt moge wytłumaczyc moją wydajnością, a owocowy posmak temp. lezakowania i fermentacji, ale czy po 8 dniach nie powinno juz byc w miare nagazowane? Gazu było ledwo co:( Po otwarciu bardzo ciche "psssyt" i potem ani piany (jedynie kilka pęchęrzyków piany), ani gazu podczas picia prawie nie było przez co nie za bardzo przyjemnie to się pije. A dałem 3,4g/0,5l glukozy. Czy jeszcze jest szansa, że się nagazuje? Edytowane 30 Września 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Trochę cierpliwości Nagazuje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 A zatem poczekam. Zastanawiałem się czy nie dać jak niektórzy proponują na 2 dni do temperatury pokojowej na początek refermentacji, ale skoro lagery powinny refermentować i leżakować w niskiej to jednak tego będę się trzymał. Poza tym zmieni się również smak, a mnie nie zależy na czasie - wolę żeby było jak najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Dzisiaj otwarłem następnego "bączka" 0,33l na próbe. Minęło 3 tyg. butelkowania. Jestem szczęśliwy!!! Moje piwko jest pijalne:) Nagazowane w miarę dobrze. Za tydzień pewnie będzie lepiej. W smaku dobre. Troszkę za dużo goryczki. Troszkę mętne jeszcze i na dnie sporo osadu. 3-4 czarne obiekty wielkości główki od szpilki nie wiem skąd. Ogólnie jest super!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się