Gość franc Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Panowie BrowarMistrze mam wielką prośbę w doborze puszki. Tzn chcę uwarzyć jako pierwsze piwo z puszki ale nie wiem jaką puszkę wybrać. Chciałbym coś podobnego do Łomży niepasteryzowanej - nie przeniczne - czy istnieje jakiś podobny smak? Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez franc Poprawiony tytuł na bardziej precyzyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Wiekszosc piw z kitów to niestety piwa górnej fermentacji, w takim razie wybierz jakieś jasne. Moim zadniem dużych różnic nie ma. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Witam. Osobiście jeszcze w tym roku warzyłem 2 piwka z brewkitów (łącznie było ich 4), i najlepszym wg. mnie jest IPA. Link do puszki poniżej. Niestety jeśli chodzi o brewkity to wg. mnie wszystkie są podobne do siebie. Możesz o tym poczytać w moim temacie. puszka: "Muntons --- IPA Bitter 1,8 kg --- Klasa Connoisseurs" Temat: http://www.piwo.org/topic/7147-brewkity-oczekiwania-a-rzeczywistosc/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capone Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Ja też dopiero zaczynam. U mnie, niefortunnie (był w zestawie) padł na Coopers Lager. Ale z tego co wyczytałem i co mi polecano to chyba najlepiej zacząć od browrków pszenicznych albo ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Ja polecę IPA Coopers'a. Było bardzo dobre - polecam eksperyment z dodatkowym chmieleniem. Więcej w tym linku: http://www.piwo.org/...mak-porownanie/ EDIT: W razie pytań proszę o wiadomość na PW - any time.... Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Geordie Bitter Yorkshire Bardzo fajne i wdzięczne piwo :] Poczytaj http://www.piwo.org/topic/7234-ktorego-ejla-polecacie/ oraz http://www.piwo.org/topic/7272-prosze-o-pomoc/ Pozdrawiam Sylwek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Co prawda zrobiłem tylko 5 warek z brewkitów ale zdecydowanie najlepsze w moim przekonaniu (i zdaniem wszystkich, którzy skosztowali) bylo piwko z puszki Coopers English Bitter. Jako surowca do fermentacji dałem Coopers Brew Enchancer 2. Zdecydowanie polecam. Zostało juz tylko kilka butelek i mimo iż w zasadzie miałem z robienia piwka z brewkitów zrezygnować to chyba na jeszcze jeden właśnie taki zestaw się skuszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Co prawda zrobiłem tylko 5 warek z brewkitów ale zdecydowanie najlepsze w moim przekonaniu (i zdaniem wszystkich, którzy skosztowali) bylo piwko z puszki Coopers English Bitter. Jako surowca do fermentacji dałem Coopers Brew Enchancer 2. Zdecydowanie polecam. Zostało juz tylko kilka butelek i mimo iż w zasadzie miałem z robienia piwka z brewkitów zrezygnować to chyba na jeszcze jeden właśnie taki zestaw się skuszę I cały Coopers Brew Enchancer 2 wsypałeś ? Zamiast cukru rozumę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Tak, całe opakowanie (1kg)..z Blg początkowego zeszło do 2-óch po 8 dniach fermentacji burzliwej..po jakichś 2-3 tygodniach spróbowałem i tak jak dzisiaj mamy niecały miesiąc od rozlewu zostało mi 12 butelek zdecydowanie polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 (edytowane) Potwierdzę, że English Bitter Coopersa jest bardzo dobrym piwem (więcej TU: http://www.piwo.org/..._20#entry142998 ) tylko jedna uwaga: by wyszło piwo zgodne z zamysłem producenta (piwowarów browaru Coopers) wg instrukcji do fermentacji użyj tylko 500g suchego ekstraktu słodowego. Brew Enchancer 2 jest dobry ale drogi. To mieszanka suchego ekstraktu, glukozy i maltodekstryn - zamiast niej użyj lepiej mieszanki BA brew-kit PLUS z Browamatora - jest tańsza i nie zawiera maltodekstryn tylko glukozę i ekstrakt. Ale do English Bittera dał bym tylko 500g ekstraktu jak w instrukcji sugerują. Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Potwierdzę, że English Bitter Coopersa jest bardzo dobrym piwem (więcej TU: http://www.piwo.org/..._20#entry142998 ) tylko jedna uwaga: by wyszło piwo zgodne z zamysłem producenta (piwowarów browaru Coopers) wg instrukcji do fermentacji użyj tylko 500g suchego ekstraktu słodowego. Brew Enchancer 2 jest dobry ale drogi. To mieszanka suchego ekstraktu, glukozy i maltodekstryn - zamiast niej użyj lepiej mieszanki BA brew-kit PLUS z Browamatora - jest tańsza i nie zawiera maltodekstryn tylko glukozę i ekstrakt. Ale do English Bittera dał bym tylko 500g ekstraktu jak w instrukcji sugerują. Upsss..błędy początkującego Przyznam się bez bicia, że nie czytałem przepisu tylko wsypałem całość idąc tropem właśnie ze stosowania BA brew-kit Plus, gdzie sypie się cały kilogram..pytanie tylko jakie mogą być tego skutki? W sensie czy zmarnowałem 500g Enchancera czy jednak jeszcze polepszyło to walory piwka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Piwo powinno być bardziej treściwe i ciut więcej alkoholowe - inaczej niż styl tego piwa przewiduje. Poza tym nic się nie stało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Piwo powinno być bardziej treściwe i ciut więcej alkoholowe - inaczej niż styl tego piwa przewiduje. Poza tym nic się nie stało... Jeżeli chodzi a zawartość alkoholu to moje puszki zawsze schodzą z 10 Blg do 2 (+/- 0,5) i tutaj bylo podobnie, co dawało zawartośc alkoholu na poziomie ok. 4%. Piwko faktycznie było treściwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 ważne że nie cukier,ja dawałem ekstrakt z puchy WES jasny 1,5kg niechmielony ,nie chodziło mi za bardzo o styl ,a o to by było treściwe co do tego że był w zestawie Lager to chyba w 95% tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Lubie piwo z gorzką nutą, nie wodniste ale też niz takie mocne 8% alc.Te poniżej będą ok? 1/ Coopers BrewMaster - India Pale Ale 1.7kg 2/ Coopers English Bitter Co byście polecili z brew kitów pszenicznych.Z tego co wyczytałem najlepiej brać z WB-06.Fajnie by było jakby podchodziło pod Paulaner a.Nie mam zbyt warunków na dolną fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 http://www.homebrewing.pl/coopers-brewmaster-wheat-pszeniczne-17kg-p-111.html ten nie sprawiał problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Lubie piwo z gorzką nutą, nie wodniste ale też niz takie mocne 8% alc.Te poniżej będą ok? 1/ Coopers BrewMaster - India Pale Ale 1.7kg 2/ Coopers English Bitter Co byście polecili z brew kitów pszenicznych.Z tego co wyczytałem najlepiej brać z WB-06.Fajnie by było jakby podchodziło pod Paulaner a.Nie mam zbyt warunków na dolną fermentację. Prawie wszystkie kity są OK, pod Paulanera to trudno ale wersja z WB jest ekonomiczna .Pszeniczne sa na górnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się