elroy Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Oto kilka fotek z ostatniej warki. Więcej fotek chłodnicy znajdzie się w dziale sprzęt. Bardzo fajne zdjęcia, lądują więc do galerii Czekamy na więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 26 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 Warka nr.3 od ponad tygodnia na cichej a dziś korzystając z sezony robią winko gronowe a jutro zabieram się za jabłkowe (trochę tego będzie na zimę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 29 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2007 Wczoraj rozlałem ją do butelek, wyszło tego 28 sztuk. Dodałem 150g glukozy. Przy okazji dokończyłem pracę nad winem w sumie będzie tego jakieś 40 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 16 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 Pomału zbliżają się święta więc pora pomyśleć o jakimś świątecznym specjale. Na warke numer 4 wybrałem własną kompozycje (konsultowaną z Dori, dziękuje) a mianowicie: -2 kg monachijski typ I 12-17 EBC -1,5 kg Słód pilzneński 3-5 EBC -0,25 kg pszeniczny, czekoladowy 800-1200 EBC -0,25 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma ® 300-400 EBC do tego imbir, cynamon i goździki. Tylko się zastanawiam jak to chmielić, myślałem żeby dać jakieś 10g goryczkowego i może jakieś 30-40 aromatycznego co o tym sądzicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 "Świąteczna niespodzianka" została uważona 22 X 2007 Przepis jak powyżej, z tym że podczas chmielenia w garnku znalazły się również przyprawy: 100g imbiru (starty) 8g goździków 30g cynamonu (połamane laski) a samo chmielenie to: 20g goryczkowego 30g aromatyczny na 15min przed końcem jeśli chodzi o przerwy podczas zacieraniu to: 65-67 30min 70-72 30min 77 15min w sumie zrobiłem tego 15l o 10Blg. Do feremtacji posłużyłem się drożdżami suchymi Safbrew T-58. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 No to smacznego. Ja próbowałem również innych przypraw niż chmiel. Doszedłem do jednego wniosku, że piwo to słód, woda i chmiel. Jak bym uwarzył piwo z cynamonem to chyba Żona zamknęła by mój browar w trybie natychmiastowym. Ona po prostu nie lubi cynamonu. Z gustami się nie dyskutuje. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 8 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 W pełni się z Tobą zgadzam ale to jest specjalny przepis tylko i wyłącznie na święta. Poza tą warką raczej nie zamierzam (narazie) eksperymentować z przyprawami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 4 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Jak dawno mnie tu nie było, widzę że sporo się pozmieniało i z tego co widzę to na lepsze A u mnie również kilka zmian lecz niewielkich, dorobiłem się własnego chmielnika, wykonałem kilka nowych warek (w tym pierwszą komercyjną o wszystkich postaram się coś napisać) jedynie sprzęt się nie zmienił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 A u mnie również kilka zmian lecz niewielkich, dorobiłem się własnego chmielnika, wykonałem kilka nowych warek (w tym pierwszą komercyjną o wszystkich postaram się coś napisać) jedynie sprzęt się nie zmienił Jeżeli użyłeś przymiotnika komercyjny w powszechnie uznawanym znaczeniu, to lepiej się tym nie chwal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Urząd Skarbowy czuwa.JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się