H.M. Posted September 5, 2012 Share Posted September 5, 2012 Póki co, temperatury nie-lagerowe, a mnie naszło na uwarzenie kożlaka. Urzywałem już drożdży 1007 German ale i wychodziły mi lekkie piwa, o bardzo słodowym profilu. Teraz kończy się fermentować Alt i zastanawiam się, czy nie uwarzyć Koźlaka - ca 17 Blg (coś w stylu helles bock) i zadać go gęstwą 1007. Jak myślicie nada się? Wstępny plan mam taki: (nie mam Monachijskiego, ani Wiedeńskiego) 94% Pilzneński 3% melanoidynowy. 3% Cara Aroma. fermentowane w 18 C. Co o tym sądzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 5, 2012 Share Posted September 5, 2012 Nie ważne jak się będzie nazywać, w jakim stylu. Ważne by smakowało Lusterko87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
H.M. Posted September 5, 2012 Author Share Posted September 5, 2012 No... tylko, że chce, żeby smakowało mniej-więcej zgodnie z planem Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 5, 2012 Share Posted September 5, 2012 Koźlak na górnych i bez monachijskiego to już nie jest Koźlak. Tak czy siak zrób to piwo, coś tam z tego wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted September 5, 2012 Share Posted September 5, 2012 To się nazywa Koźlak Majowy, Maibok. Rób śmiało, ja bym pochmielił ładnie na aromat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
H.M. Posted September 5, 2012 Author Share Posted September 5, 2012 (edited) Według tego http://www.wiki.piwo...ock/Helles_Bock Monachijski jest tylko niewielkim dodatkiem w tym stylu i nie jest konieczny. Co do drożdży - 1007 dają czysty słodowy profil w słabszych piwach - kwestia, czy dadzą radę z brzeczką 17-18 Blg.. Wg specyfikacji "Zimna fermentacja nada lagerowy charakter włącznie z produkcją siarczanów." http://www.piwo.org/...007-german-ale/ To by się zgadzało z moimi obserwacjami. Stąd wziął się mój pomysł i pytania. Może ktoś już coś takiego próbował i wyszło, albo nie wyszło zgodnie z oczekiwaniami. Chmielu nie dam sporo, tak na około 25-27 IBU z Hallertau Tr. na smak. Edited September 5, 2012 by H.M. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 5, 2012 Share Posted September 5, 2012 No faktycznie. Jakoś o majowym nie pomyślałem mimo, że mam go nawet w planach zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
stach Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 Od pewnego czasu nosiłem sie z zamiarem uwarzenia kożlaka górnej fermentacji..mam przed soba surowce na takie dziwo... pilznenski 3,0kg , monachijski 1,6kg, karmelowy jasny 0,3 kg i ciemny również 0,3 kg ,drozdze S.04 myślę ze bedzie ono bardziej zblizone do wzorcowego kożlaka.. spotkałem się jeszcze z nazwa "Koziołek Skalny".. a niechaj i tak będzie.. Drodzy piwowarzy jesli ktos takie cos spróboawał byłbym wdzięczny za komentarze i uwagi.. jutro planuje rozpocząc warke.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 Od pewnego czasu nosiłem sie z zamiarem uwarzenia kożlaka górnej fermentacji..mam przed soba surowce na takie dziwo... pilznenski 3,0kg , monachijski 1,6kg, karmelowy jasny 0,3 kg i ciemny również 0,3 kg ,drozdze S.04 myślę ze bedzie ono bardziej zblizone do wzorcowego kożlaka.. spotkałem się jeszcze z nazwa "Koziołek Skalny".. a niechaj i tak będzie.. Drodzy piwowarzy jesli ktos takie cos spróboawał byłbym wdzięczny za komentarze i uwagi.. jutro planuje rozpocząc warke.. Powodzenia. Na pewno nie uzyskasz koźlaka, ale piwo może być smaczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 Powodzenia. Na pewno nie uzyskasz koźlaka, ale piwo może być smaczne. Dlaczego nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 Powodzenia. Na pewno nie uzyskasz koźlaka, ale piwo może być smaczne. Uzyskasz smacznego Koźlaka holenderskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 Powodzenia. Na pewno nie uzyskasz koźlaka, ale piwo może być smaczne. Dlaczego nie? Na S04? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 A co w nich jest złego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 W takim razie można też zrobić pilsa górnej fermentacji. Dlaczego nie, co w nim złego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 W takim razie można też zrobić pilsa górnej fermentacji. Dlaczego nie, co w nim złego? A słyszałeś o Koźlakach Jesiennych czyli Holenderskich, które są górnofermentacyjne? Polecam zapoznać się z definicją i wytycznymi organizacji PINT na temat ich Koźlaków. zgoda 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 Myślę, że mają dokładnie tyle wspólnego z Bockiem co Kolsh z Pilznerem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 To piwo nazywa się bok, nie bock. Z bockiem może nie mieć nic wspólnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 Myślę, że mają dokładnie tyle wspólnego z Bockiem co Kolsh z Pilznerem. No i nie mają, sa to całkiem inne piwa. Dlatego Holendrzy uważają go za odrębny styl. Koźlak Jesienny ale i także majowy/wiosenny, piwo sezonowe, może być sprzedawane w ściśle określonym czasie. Piwo to ma już ponad stuletnią tradycję. A, że BJCP odmówiło wpisania go do swojego zestawienia to już problem BJCP. Po odmowie organizacje piwowarów holenderskich pokazały BJCP gest kozakiewicza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 Myślę, że mają dokładnie tyle wspólnego z Bockiem co Kolsh z Pilznerem. No i nie mają, sa to całkiem inne piwa. Dlatego Holendrzy uważają go za odrębny styl. Koźlak Jesienny ale i także majowy/wiosenny, piwo sezonowe, może być sprzedawane w ściśle określonym czasie. Piwo to ma już ponad stuletnią tradycję. A, że BJCP odmówiło wpisania go do swojego zestawienia to już problem BJCP. Po odmowie organizacje piwowarów holenderskich pokazały BJCP gest kozakiewicza. Ale co Holendrom do amerykańskiej klasyfikacji konkursowej w której nie biorą udziału? To tak jakby Japończycy mówili co ma się znaleść w klasyfikacji PSPD i KPD w Żywcu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 (edited) Holendrzy wnioskowali do BJCP przedstawiając całą tradycję, wytyczne itepe, że ich Koźlak Jesienny jest odrębnym stylem, niezwiązany z Koźlakiem niemieckim. Drogi tych piw rozeszły się przeszło 120 lat temu. BJCP odmówiło więc Holendrzy nie używają słownictwa BJCP na określanie swoich piw. My używamy to słownictwo i nazewnictwo styli. Podobnie mogą odmówić nam, bo PSPD stara się aby wpisać Grodziskie jako odrębny styl. Można również powiedzieć, co Polakom do klasyfikacji konkursowej, że pchają się tam z jakimś wymarłym Grodziskim, które nawet mało kto pamięta jak smakuje Edited October 24, 2012 by jacer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 A kto dał amerykanom wyłączność na rozporządzanie stylami piwnymi ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 Holendrzy wnioskowali do BJCP przedstawiając całą tradycję, wytyczne itepe, że ich Koźlak Jesienny jest odrębnym stylem, niezwiązany z Koźlakiem niemieckim. Drogi tych piw rozeszły się przeszło 120 lat temu. BJCP odmówiło więc Holendrzy nie używają słownictwa BJCP na określanie swoich piw. My używamy to słownictwo i nazewnictwo styli. Podobnie mogą odmówić nam, bo PSPD stara się aby wpisać Grodziskie jako odrębny styl. Można również powiedzieć, co Polakom do klasyfikacji konkursowej, że pchają się tam z jakimś wymarłym Grodziskim, które nawet mało kto pamięta jak smakuje No i ich prawo. Brytyjczycy mają bardziej pragmatyczne podejście. Po prostu przyłączyli się i będą brali udział w pracach nad kolejnymi werjami klasyfikacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 A kto dał amerykanom wyłączność na rozporządzanie stylami piwnymi ?? Proszę przeczytaj do czego BJCP jest używane. A później pisz takie rzeczy. Klasyfikacja jest stworzona do obsługi konkursów piw domowych. A niby dlaczego organizatorzy nie mieli by prawa opisać w jakiej kategorii chcą oceniać piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 No i ich prawo.Brytyjczycy mają bardziej pragmatyczne podejście. Po prostu przyłączyli się i będą brali udział w pracach nad kolejnymi werjami klasyfikacji. A jest jakiś brytyjski styl, którego nie ma w BJCP? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted October 24, 2012 Share Posted October 24, 2012 No i ich prawo.Brytyjczycy mają bardziej pragmatyczne podejście. Po prostu przyłączyli się i będą brali udział w pracach nad kolejnymi werjami klasyfikacji. A jest jakiś brytyjski styl, którego nie ma w BJCP? No coś by się znalazło. Ale te opisane przydało by się poprawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now