antonio Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Miło mi poinformować kolegów i koleżanki, że właśnie od dzisiaj przeszedłem na wyższy etap wtajemniczenia piwowarstwa domowego i zacząlem zacierać tak jak należy. Pierwsze zacierane piwko to zestaw belgijskiego pale ale z browamatora. przepis podawał 20litrów piwa i 12blg. Mi wyszło 17 litrów i 10 blg. Niestety skopałem wysładzanie troszke. Ale był to mój pierwszy raz i mam nadzieję, że prawie 8 godzin w kuchni zaowocuje wyśmienitym piwkiem za kilka tygodni Ze sprzętu, który posiadam to 2 fermentatory, garnek 30 i 40litrów, około 100 pustych butelek i wiele innych drobiazgów potrzebnych do robienia piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 7 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 aaa i zapomniałem o filtratorze z oplotu. W planach jest chłodnica zanurzeniowa z rurki miedzianej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 (edytowane) Widzę Antonio że szybko dochodzisz do odpowiednich wniosków i szybko wzbogaciłeś swój browar w sprzęt do zacierania Edytowane 9 Września 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 9 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Jak najbardziej. Martwi mnie tylko kiepska wydajność i sposób jej usprawnienia. Wysładzałem 3x4litry wody o temp około 76st. Teraz tylko chłodnica i jeszcze zbuduję "lodówkę" ze styropianu do PETów aby utrzymywać w miarę stabilną temperaturę podczas fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 (edytowane) Wydajnością się nie przejmuj, za jakiś czas nie będziesz miał z tym problemów. Na początku ważniejszy jest smak piwa niż jego ilość. Przyjdzie taki moment, że zdziwisz się dlaczego w instrukcji podają tylko 20 litrów skoro Tobie bez problemu wychodzi 24 np. Radzę wysładzać w sposób ciągły. Przygotuj sobie odpowiednio wcześniej kilkanaście litrów wody o temp 80°. Dolewaj ją systematycznie tak żeby młóto było zawsze zalane. Edytowane 9 Września 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 belgijskie pale ale na drozdzach s-33 po 6 dobach fermentacji w temp 19stopni zeszlo dopiero do 6blg z okolo 11blg. chyba burzliwa bedzie dlugo trwala. dzialac cos w tej sprawie? fermentatorem juz bulalem dwa razy. moze podniesc lekko temperature? w smaku fajne piwko ale malo slodowe zakonczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Warka nr 1 Belgian Pale Ale kończy się fermentacja burzliwa. Warka nr 2 India Pale Ale - pale ale Weyermann 4,4kg - Caraamber 0,3kg - challenger 20g - marynka 40g - fuggles 30g - drożdze US-05 zacieranie: 67stopni-60minut 72stopnie- ??? 76stopni i filtracja chmielenie: marynka cała w 5 minucie gotowania challenger w 35 minucie gotowania fuggles 10g na 3 minuty przed końcem gotowania fuggles na zimno Taki jest plan. Jak długo zacierać w temperaturze 72stopnie? Myślę, że zacznę zacierać w 15litrach wody.Będzie dobrze? Wysładzanie postaram się zrobić w ciągłości. Chmiel na cichej dać w pończosze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 jutro zacieram IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Warka nr 2 India Pale Ale - pale ale Weyermann 4,4kg - Caraamber 0,3kg - challenger 20g - marynka 40g - fuggles 30g - drożdze US-05 zacieranie: 67stopni-60minut 72stopnie- 15 minut 76stopni i filtracja chmielenie: marynka cała w 5 minucie gotowania challenger w 35 minucie gotowania fuggles 30g na 3 minuty przed końcem gotowania Wysładzałem w ciągłości za poradą kolegi, w sumie do wysładzania użyłem 15 litrów wody. przed gotowaniem brzeczka miała 12blg po chmieleniu wyszło około 14 blg więc tak jak było zaplanowane. W sumie wyszło 17 litrów. Poprawiła się wydajność i z tego się cieszę. Drożdze dodane suche niestety o 5 rano w temperaturze 21stopni. Wiem trochę za zimno ale teraz piwko jest już w temp 23 stopnie i czekam na start fermentacji. Mam nadzieję, że us-05 zjedzą ładnie to co mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Za zimno? US-05 pracują też w 14°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 a to luz już się bałem, że nie ruszą. Dam im jeszcze czas na rozchulanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Wysładzaj do objetości gara lub 4-6 litrów wiecej niz zalecana objętość warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 i nie przejmowac sie poziomem blg? us-05 wystartowaly smigają aż milo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 http://www.piwo.org/gallery/image/2628-screen-beer/ co sądzicie o takim składzie na AIPA? mogłym dochmielic troche bardziej zeby wyszlo okolo 60ibu. mam zamiar otrzymac cos na wzor rowing jacka czyli fajne aromatyczne cytrusowe ipa. moze dodac jeszcze jakis chmiel? zacieranie jednotemperaturowe przez godzine w 67-68st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Ja mam już słaby wzrok i na takim screenie nic nie widzę, szczególnie, że BS jest mi kompletnie obcy. Napisz normalnie skład i chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oberzine Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 a to pale ale na s-33 do ilu ci zeszło blg w końcu, już zabutelkowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 juz zabutelkowane zeszlo mi w sumie cos do 4blg. fidel zasyp podam jak znajde chwile czasu zeby przepisac dzieki za zainteresowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 i nie przejmowac sie poziomem blg? us-05 wystartowaly smigają aż milo Tak, dopracuj wysładzanie i filtracje, a wydajnośc przyjdzie sama :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 dopracuj wysładzanie i filtracje tzn? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Otrzymywanie większej ilości brzeczki do gotowania : http://www.piwo.org/topic/6997-browar-domowy-absztyfikant/#entry149999 post nr 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 ipa poszla na cicha zeszlo do 3blg zobaczymy moze cos jeszcze zejdzie od dzisiaj zaczne pomiary jak nie zejdzie to do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 warka belgian blond ale 3kg pilznenski 0,5kg wiedenski 0,5kg pszeniczny 0,3kg biscuits 30g challenger 30g styrian goldings 40 min 67-65st 20 min 72st wygrzew 76st wysladzanie ciagle, lacznie do chmielenia poszlo okolo 22litrow chmielenie challenger na 60min i styrian goldings na 15min gestosc koncowa 12blg, 18,5litrow. Duzo odparowalo podczas gotowania ze wzgledu na to, ze gotowalem bez pokrywki aby pozbyc sie naj najbardziej dms. Bardzo duzo przelom mialem. Cala warka zajela mi 6godzin wiec juz widze troche wieksza organizacje u siebie podczas warzenia. Rano okolo 5 zadalem suche drozdze T 58 i jeszcze sie nie namnozyly coz czekam caly czas dam im sie zastanowic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 belgian blond ale zlana na cicha przy blg 3. to chyba niezly wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 (edytowane) AIPA 3kg pale ale 0,5 kg wiedenskiego 0,5 kg pszenicznego 300g carapilis chinook cascade drozdze us-05 zacieranie: 64-62st przez 60' 72st przez 20' 78st koniec wysładzanie: 3x5litrów 78st do warzenia poszlo 23litry to jest akurat max mojego gara zacierno-warzelnego. zobaczymy ile zostanie po chmieleniu Edytowane 7 Listopada 2012 przez antonio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 planowalem 13blg i sie udalo. Wyszlo 20litrow brzeczki. Wydajnosc wyliczylem na okolo 63 procent. Wydawaloby sie ze bedzie wiecej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się