karawela Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Witam, rozlałem dziś piwo do butelek. Po burzliwej z 11,5 zostało 5 BLG i smak był świetny - pierwsze wchodził słodki smak słodów a zaraz potem fajna goryczka. Po cichej miałem 2,5 BLG i już ten smak słodowy pozostał gdzieś w oddali za dominującym chmielem. Pale Ale zacierałem w temp 65-69. Drożdże miałem Mauribrew Ale. No i tak zastanawiam się czy nie dałoby się zaplanować końcowego BLG? Gdyby tak z 12 BLG piwo zeszłoby mi nie niżej niż okolice 4 BLG to byłoby świetnie. Może szybciej zlać z burzliwej na cichą, żeby mniej drożdży zostało? Albo zadać mniej drożdży. Jeszcze nie mówię ostatniego słowa bo za 2 tyg okaże się jakie piwo wyszło, ale jednak głębokie odfermentowanie to nie jest dla mnie pozytywna cecha. Czy płynnymi drożdżami lepiej da się to kontrolować? Na razie boję się przechodzić na płynne bo wydaję się to nieco skomplikowane jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Jest kilka opcji: - zacieranie w wyższej temperaturze - dodatek laktozy lub słodzika - zabicie drożdży przy odpowiadającej Ci zawartości ekstraktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 - zabicie drożdży przy odpowiadającej Ci zawartości ekstraktu np. suche Danstar Windsor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 (edytowane) Hmm a jak się zabija drożdże? // Planuję kupić większą ilość chmielu w szyszkach. Jak najlepiej go przechowywać? Mam słoiki hermetycznie zamykane lub zwykłe więc może do nich i do lodówki? Albo do suchego ciemnego pomieszczenia gdzie temp średnia to 16C? Edytowane 8 Września 2012 przez karawela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 - zabicie drożdży przy odpowiadającej Ci zawartości ekstraktu A co z nagazowaniem? Kolega chyba nie dysponuje kegiem i butla... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Hmm a jak się zabija drożdże? Też mnie to zastanawia, nigdy o tym nie słyszałem. Pewnie można podgrzać, ale to już będzie prawie piwo pasteryzowane. W winiarstwie drożdże zabija się pirosiarczynem potasu, żeby otrzymać wino o wymaganej słodkości. Ale w piwo jadące siarką chyba nie będzie zbyt dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Jak koledzy wspomnieli zatrzeć na słodko w wyższej temperaturze i zadać płytko fermentujące drożdże. U mnie S33 kończyły na on 4 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 i jak smaczne wyszlo piwko wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 ... no i wyższe Blg początkowe np.13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Osobiście wolne mniej słodkie piwa. Ale jak ktoś lubi słodsze to powinno smakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 A ją bym inaczej podszedł do tematu. Słodkość kontroluje się nachmieleniem. Czyli bym zmniejszył goryczke i nachmielenie na aromat. To spowoduje że piwo będzie bardziej slodowe i będzie wydawać się bardziej tresciwe. Do tego kapka karmeliwych slodow i odpowiednie drożdże. Moim zdaniem tylko zmniejszenie odfermentowania spowoduje że piwo straci na pijalności, stanie się kleiste i ciężkie w odbiorze. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Spróbuje kontrolować i BLG początkowym i chmielem. A czy ktoś napisałby czy wystarczy przechowywać chmiel w szyszkach w słoiku zwykłym / hermetycznie zamykanym w ciemnym pomieszczeniu o temp 16C czy jednak lodówka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Zamrażalka. Granulat nie zjmuje dużo miejsca. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Pisałem o szyszkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Pisałem o szyszkach To była sugestia. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Może szybciej zlać z burzliwej na cichą, żeby mniej drożdży zostało? Albo zadać mniej drożdży. Nie tędy droga. Piwo musi odfermentować do końca. Jak przedwcześnie spowolnisz ten proces to w końcu drożdże i tak dokończą robotę, tyle że w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się