Gość franc Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Jutro będę rozlewał swoją drugą warkę ! I tu mam pytanie chcę do butelek dodać glukozy. Czy to dobry pomysł czy lepiej dodać cukru? I druga sprawa czy glukozy dodać do butelek też 4 g czy mniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Do butelek to nie ma różnicy. Ilość cukru powinna wynikać z kalkulatora (czynniki: nagazowanie oczekiwane wynikające ze stylu piwa i oczekiwań piwowara, temperatura rozlewu) Ale 4g to uniwersalna wartość po skończonej fermentacji. Jak rozlew był w odpowiednim momencie i dasz 4g będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Ja sypię cukier. Tu masz kalkulator http://brewery.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Ktos kiedys pisał że glukoza jest lepiej przyswajalna przez drożdże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Nie wiem czy to prawda, ale z tego co zaobserwowałem poziom nasycenia gazem przez glukozę i cukier jest taki sam, a cena tego produktu znowu nie! Po co dawać 8 zł za glukozę jeżeli nie zmienia walorów smakowych, nasycenia gazu, itp. jak można kupić cukier po 3,50zł. Dwa razy robiłem tak że miałem glukozę i cukier w tym samym piwie na refermentację w odpowiednio oznaczonych butelkach i nic żadnych zauważalnych różnic! Dawałem kiedyś glukozę 1,2kgdo jednej warki i cukier 1kg do drugiej warki brewkita Coopersa Stout, wtedy różnica była też nieznaczna taka że cukier był ciut kwaskowaty, i bimbrowaty, a glukoza znowu nie, choć nie wiem czy to dokładnie z tego wynika. Więc syp cukier, a kasę zaoszczędź sobie na sprzęt do zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario63 Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Mnie przy glukozie w czasie nalewania w butelki strasznie się pieniło, natomiast przy cukrze nie a w smaku nie wyczułem różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Następnym razem też używajcie wyszukiwarki wystarczy wpisać to co masz w temacie, i przejrzeć pierwszą drugą stronę i już uzyskasz setki odpowiedzi: wpisałem "cukier glukoza" i uzyskałem http://www.piwo.org/topic/6563-ile-cukru-do-refermentacji/page__hl__+cukier%20+glukoza?do=findComment&comment=141044 http://www.piwo.org/topic/6006-glukoza-cukier-miod-refermentacja/page__hl__%2Bcukier+%2Bglukoza http://www.piwo.org/topic/5206-glukoza-a-cukier/page__hl__%2Bcukier+%2Bglukoza Używajcie wyszukiwarki tam wiele rzeczy jest!! Co do tego pienienia mógł być to czysty przypadek lub jak zazwyczaj niedociśnięty dobrze kranik do którego dostawało się powietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 tania glukoza: http://allegro.pl/glukoza-1kg-najtaniej-i2641221128.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 (edytowane) Ilość cukru, czy glukozy dodawana do refermentacji jest tak znikoma, że różnicy w smaku nie wyczujesz. Śmiało dawaj cukier. Edytowane 22 Września 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Ja też nie zaobserwowałem różnicy między cukrem a glukozą, więc używam cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się