tibek Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 W butelkach też kwasowość spada jeśli drożdże żyją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Ciekawe z tym kwasem - czyli mówisz że fermentacja może spokojnie i pół roku trwać nad osadem? Bym się może nawet pokusił, ale obawiam się, że wówczas nagazowanie w butelkach drugie tyle, bo drożdże całkiem opadną prawie - nie wytrzymam tak długo, żeby nie otworzyć...Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu TapatalkaFermentacja kończy się w okolicy trzech tygodni. Potem nagazowanie też maksymalnie dwa. Potem do piwnicy. Spijasz jak ci pasuje. Od razu po nagazowaniu lub po pół roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 No wiem też tak właśnie robię, ale jakby tak przytrzymać fermentacja pół roku to ciekawy jestem efektu - w projekt cydr tylko tak robił. Widocznie był odporny na pokusę i cierpliwy. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 Daj link bo nie chce mi się wierzyć aby ktoś trzymał sok pół roku w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 (edytowane) A używaliście drożdży drożdży Ciderini strong? Uwodnilem je w 25c i jakby całość poszła na dno. Zamieszalem jak nakazuje instrukcja i po 20min na dnie biały osad a raczej nie rozpuszczone/martwe robaczki ? Minęło 20h i oznak fermentacji brak Edytowane 8 Września 2019 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 9 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 @INTseed No dobra masz rację... One pracowały 7 tygodni, a pół roku były w butelkach...https://projektcydr.pl/?p=336Niemniej spróbuję go potrzymać dłużej tym razem może właśnie 2 miesiące, ale raczej bez cichej, po burzliwej niech sobie siedzi nad osadem.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 W dniu 7.09.2019 o 14:07, INTseed napisał: Daj link bo nie chce mi się wierzyć aby ktoś trzymał sok pół roku w fermentorze. W fermentorze może faktycznie, ale mam jeszcze gąsiora 54L pełnego cydru zlanego po fermentajci burzliwej pod koniec 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Ale po co masz go trzymać tak długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Polak Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 (edytowane) Ostatnio przez różne zbiegi okoliczności przetrzymałem cydr w gąsiorze na burzliwej (o ile w tym wypadku maożna tak powiedzieć) ponad dwa miesiące. Jak sie zabrałem, żeby go wreszcie zabutelkować, miałem dużą obawę, że będzie do wylania. Nic z tych rzeczy. Nabrał bardzo ciekawych nut, zdaje się być bardziej winny. Nie sądze, że w zamkniętym środowisku (izolowanym tylko wodą z rurki fermentacyjnej, gdzie cięższe od tlenu CO2 chroni lustro cydru od zakażeń może dojść spontanicznie do jakiegoś bardzo negatywnego procesu. Słyszałem co prawda o cydrach, które stawały się octami, ale mam wrażenie, że w tych wypadkach proces zaczyna się znacznie wcześniej. P.S To była fermentacja na szóstej szarży nigdy nie wyciąganych z gąsiora S-04. Bodajże 3 litry soku tłoczonego uzupełnionego litrem kartonikowego (piąty litr stanowi breja drożdżowa na dnie, której nie ruszam tylko zalewam kolejnym nastawem). P.S II Z nagazownaniem nie ma problemu. Edytowane 20 Września 2019 przez Marek Polak Szo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 21 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 Super, dzięki za wpis. ja też kombinowałem z drożdżami, ale zbierałem je do słoika i płukałem czysta wodą i zadawałem i tak trzy razy, ale mi zdziczałe się zrobiły przy trzeciej próbie i nie były zbyt fajne.Spróbuję jeszcze raz - cała zima przed nami, więc można próbować.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) Z racji iż w poprzednim i tygodniu była pomocja na soki Słoneczna Tłocznia w Kauflandzie nakupilem 25L 100% jabłko. Teraz mam dylemat jak to zrobić, żeby było dobrze? W soku na 100ml jest 8g cukru, jeśli chciałbym refermetować z 160g to rozumiem, że potrzebuje 2l soku na refermentacje? 23L idą do wiadra, 2 zostają rezerwy? Litr, może dwa z wiadra odpadaja zostaje 21-22L, chciałbym nagazowanie 2.5 +- więc ok 160g cukru(glukozy) mi pokazuje kalkulator, więc wtedy dodaje pozostałe 2L soku i rozlewam? Edytowane 30 Października 2019 przez Gruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Zrobiłem tak jak mi doradziliście 22.5L wlałem do wiadra, 2.5 L zostawiłem na refermentację, wlałem uwodnione drożdże ciderini sweet od borowin, chociaż słyszałem że czasem startować nie chcą, zobaczymy rano co z tego wyjdzie. Sok niby ma 8g cukru (wskazania z pudełka) a 11BLG i jak obliczyć teraz ilości soku do refermentacji? Czy z BLG czy wartości odżywczych? Aktualnie 'nastaw' ma 16/17 °C wskazania z ciekłokrystalicznego termometru, na drożdżach nie na zakresu temp. Czy temp będzie odpowiednia? Dzięki raz jeszcze!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 4 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 Zrobiłem tak jak mi doradziliście 22.5L wlałem do wiadra, 2.5 L zostawiłem na refermentację, wlałem uwodnione drożdże ciderini sweet od borowin, chociaż słyszałem że czasem startować nie chcą, zobaczymy rano co z tego wyjdzie. Sok niby ma 8g cukru (wskazania z pudełka) a 11BLG i jak obliczyć teraz ilości soku do refermentacji? Czy z BLG czy wartości odżywczych? Aktualnie 'nastaw' ma 16/17 °C wskazania z ciekłokrystalicznego termometru, na drożdżach nie na zakresu temp. Czy temp będzie odpowiednia? Dzięki raz jeszcze! Temperatura jest spoko. Zostaw go na minimum 2, a najlepiej 4 tygodnie na burzliwej i moim zdaniem to będzie najlepszy czas dla tej temperatury.Co do refermentacji to etykieta wystarczy, ale jak masz aerometr to sprawdź zawartość cukru w soku. Zważ próbkę na wadze elektronicznej, zanurz w niej aerometr i przelicz po wskazaniu blg ile masz zawartości cukru. Na stronie projekt cydr forum, ten omnibus podaje kawa na ławę jak to zrobić łącznie z tabelami. Pamiętaj też o pomiarze temperatury soku w której mierzysz aerometrem blg - to dość istotna poprawka.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Przez 5 dni nie było oznak fermentacji, a drożdże spadły na dno wiadra, na szczęście miałem jakieś inne drożdże 'french cider' które dorzuciłem i już ładnie wszystko pracuje. Jak będę miał chwilę zerkne tam. Dzięki!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Od tygodnia stoi na cichej i zero oznak klarowania się - czy jest szansa że w ogóle sok ze słonecznej tłoczni się wyklaruje? To już nawet wino które zlewane było z dwa dni później po tym soku jest prawie klarowne... Zostawić to na x czasu żeby się klarowalo, czy normalnie za tydzień rozlać? Tylko jak będą wyglądały te butelki później? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nify Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Robiłem w kwietniu z soku ze słonecznej tłoczni ( 2xgruszka + 1xjabłko) a rozlewałem 20 czerwca dopiero i nie wyklarował się całkowicie. Choć mam wrażenie, że było sporo klarowniejszy od Twojego. Robiłem na drożdżach cidrini sweetWysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Nie wyklaruje się. Dopiero w butelkach po roku. Pektoenzym kupiłem to sprawdze czy to coś da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Właśnie mam pektoenzym, czytałem gdzieś żeby dać 2ml na 20l, a po tygodniu nastanie klarowność. Tylko trochę się cykam bo nie chce zepsuc, a jak odmierzyć 0.01ml na 100ml? Dla testu np? Hehe W dniu 20.11.2019 o 18:20, nify napisał: Robiłem w kwietniu z soku ze słonecznej tłoczni ( 2xgruszka + 1xjabłko) a rozlewałem 20 czerwca dopiero i nie wyklarował się całkowicie. Choć mam wrażenie, że było sporo klarowniejszy od Twojego. Robiłem na drożdżach cidrini sweet Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Twój 3 miesiące stał, mój dopiero miesiąc więc jeszcze wszystko przed nim. Pierwsze były też ciderini sweet, ale nie ruszyły więc pałeczkę przejęły 'french cider'. Cóż zostawię go do końca roku, co będzie to będzie. @INTseed Jak sprawdzisz co i jak to czekam na informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Najpierw pils, potem porter, a trzeci w kolejce dopiero cydr z kartona.Nie wiem ile tego użyć na 20l. leloo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Właśnie mam pektoenzym, czytałem gdzieś żeby dać 2ml na 20l, a po tygodniu nastanie klarowność. Tylko trochę się cykam bo nie chce zepsuc, a jak odmierzyć 0.01ml na 100ml? Dla testu np? Hehe Twój 3 miesiące stał, mój dopiero miesiąc więc jeszcze wszystko przed nim. Pierwsze były też ciderini sweet, ale nie ruszyły więc pałeczkę przejęły 'french cider'. Cóż zostawię go do końca roku, co będzie to będzie. [mention=14420]INTseed[/mention] Jak sprawdzisz co i jak to czekam na informacje Daj więcej do testu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 W dniu 23.11.2019 o 04:23, INTseed napisał: Daj więcej do testu Pojadę do sklepu to strzykawkę kupię i może z 5l spróbuję jak tak mnie zachęcasz hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Ja bym zrobił tak. Zdezynfekował jakąś butelke szklaną. Wlał te 0.4l soku. Dodał kapke pekto. Zakręcił. Poczekał te kilka dni i dodał drożdzy. Zakrętke delikatnie odkręcił aby nie strzeliła. Potem bym czekał te 14-21 dni na efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Kupiłem strzykawki, ale uznałem że co będę czekał - zabutelkowane 21l+3l rezerwy wyszło 47 butelek + jeden pet 1.5l (1l wlany) kontrolny po wodzie. Jedna skrzynka na wytrawnie, zmierzyłem blg dopiero przed rozlewem 0! Nigdy nie miałem takiego wyniku jeszcze hehe. Trochę bardzo kwaskowe było, więc doslodzilem 3/4 pastylki słodzika jak poleciało, a druga skrzynka na wytrawnie. Pozostałe 7 butelek 5tabletek. Kontrolnie 1 tabletka na 100ml to kocurek Jak będzie promka znowu na soczek to wezmę 5 tke i spróbuję z tym pekto, lub może Ty szybciej zrobisz @INTseed to jw czekam na info o efektach:) Btw pierwszy raz użyłem grifo hd, miałem nie używać ale było to silniejsze ode mnie, kosmos pyk pyk pyk nawet nie nadążała moja lp rozlewać hehe, w porównaniu do grety - niebo a ziemia Co do stabilności nie ma żadnych problemów, jedna ręką kapslowalem i nic się nie bujało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Promocja jest w kauflandzie na sok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Jak tam @INTseed, sprawdzałeś coś?:) Znów byłka promka i tym razem zakupiłem 30l, ale podzieliłem na dwa wiadra, różne drożdże ładnie działają w 15°. Teraz też sprzyja pogoda i może samo wystawienie na dwór na parę dni mi wyklaruje może, a jak nie będę próbował z pekto . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się