crosis Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Czołem piwowarzy, aby uczcić otrzymanie legitymacji PSPD i jakże gustownej naklejki na auto postanowiłem uwarzyć sobie jakieś piwko. Nic skomplikowanego, jako, że mam słaby zapas drożdży, a dwa wiadra stoją puste. Postanowiłem wykorzystać cały monachijski jaki mam, więc mamy już zasyp: Monachijski II, Strzegom, 4,4kg Chodzi głównie o zapoznanie się z tym słodem + powody jak wyżej Zacieranie: 53°C - 20' 63°C - 30' 73°C - 50' i wygrzew I teraz pytanie o chmielenie. Chciałem zrobić piwo o wyraźnej, ale nie morderczej goryczce, ale słodowym aromacie i raczej słodowym finiszu. Do tego wrodzona zdolność do kapryszenia kazała mi postanowić, że użyję tylko polskiego chmielu. I mój plan jest taki: gotowanie: 70' Iunga 20g - 60' Iunga 10g - 30' Marynka 15g - 10' Czy ktoś z Was stosował już Iungę? Czy daje czystą, czy jakąś przyprawową goryczkę? I jaki może być efekt dodania jej na 30' (na smak, jak niektórzy piszą?) Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Piłem piwo z Iungą jest moim zdaniem lekko ziemista ale daje ładną dosyć czystą goryczkę która znika bardzo szybko z języka więc raczej profil słodowy twojego piwa byłby dość mocno wyczuwalny. Co do zasypu dałbym trochę karmelu jasnego i ciemnego bo 100% monacha może być dziwne w smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Dzięki za pomoc właściwie to na początku chciałem dodać jeszcze karmelu, ale stwierdziłem, że nie będę go pchał na siłę. Chcę się przekonać jaki będzie dam monach, żeby potem jakoś lepiej komponować warki. Zresztą - zacieranie skończone wczoraj o 23, jutro chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Trzymasz brzeczkę ponad dobę przed chmieleniem? Ryzykowne Ciekaw jestem 100% monachijskiego ciemnego. A jakie drożdże?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Ciekaw jestem 100% monachijskiego ciemnego. A ja jestem ciekaw czy ten słód ma wystarczającą ilość enzymów żeby się scukrzył w całości w skończonym czasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 24 godziny od zacierania do chmielenia to u mnie klasyk, genialne rozwiązanie na warzenie w ciągu tygodnia teraz będzie 48 godzin i musiałem zastosować dodatkowe środki ostrożności Stasiek: próba jodowa była negatywna, poza tym jak googlakem to nikt nie odradzł takiego zasypu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Stasiek: próba jodowa była negatywna, No i w ten oto sposób odpowiedziałeś na moją wątpliwość. poza tym jak googlakem to nikt nie odradzł takiego zasypu Ale czy ktoś doradzał? Ja nie widziałem nigdzie zasypu ze 100% udziałem monachijskiego typ II. Moje obawy były podyktowane tym, że monachijski ciemny jest suszony w wyższej temperaturze niż jasny i przez to ma mniej aktywnych enzymów. Ale skoro się scukrzyło to jak widać moje obawy były nieuzasadnione. No, ciekawy jestem co Ci z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Nikt nie doradzał, ale patrząc na specyfikację na stronce Strzegomia postanowiłem zaryzykować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Zrobiłem raz koźlaka na samym monachijskim i więcej tego nie powtórzę. Ciężko pijalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 A dokładniej? Co takiego spowodowało, że był ciężko pijalny? Ja zamierzam fermentować to na górniakach, a dokładnie na S33. W Full Aroma Hops (100% jęczmienny) dały mi takie przyjemne owocowe nuty w zapachu, powiedzmy w okolicy jabłka (soczystego, słodkiego). Oczywiście tak było czuć przy nalewaniu, nie wiem jak będzie za 2-3 tygodnie. Tego bezstylowca chcę zrobić właśnie tak: słodowy aromat z nutą owocową (i mam nadzieję, że tutaj S33 dadzą radę), może trochę ulotnego dodatku z dodania Marynki na aromat. Smak słodowy, ale żeby nie było mdłe przełamany trawiastym (podobno Iunga na smak coś takiego daje), potem goryczka w miarę czysta, zostająca na języku po przełknięciu, ale samo piwo ze słodowym finiszem. Taki jest plan. Zobaczę co z tego wyjdzie... i na pewno podzielę się wrażeniami. Jak wyjdzie słabo pijalne... cóż, bywa. Najwyżej jako pierwsze doczeka paru miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 zacierasz,wysładzasz i idziesz spać a na następny dzień gotujesz i chmielisz?Czy to secjalny zabieg dzięki któremu osiągasz jakiś efekt,czy tylko wygoda/brak czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Brak czasu. W ten sposób jestem w stanie zrobić warkę w ciągu tygodnia i jedną w weekend. Czytałem o tym wielokrotnie na forum i sam tak zacząłem robić (w ciągu niecałych 24h nic nie zepsuje piwa, a nawet jeśli coś tam wpadnie, to zdechnie po gotowaniu) teraz poszedłem jeszcze dalej, bo ze zględu na inne czynniki nie mogłem chmielić wczoraj. Brzeczka jest więc w piwnicy od wtorku od 23, dzisiaj o 16.30 pójdzie na palnik. Sam się tego boję, ale postanowiłem zaryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 teraz poszedłem jeszcze dalej, bo ze zględu na inne czynniki nie mogłem chmielić wczoraj. Brzeczka jest więc w piwnicy od wtorku od 23, dzisiaj o 16.30 pójdzie na palnik. A przegotowałeś ją chociaż po filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Warka 91 monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann® - 4 kg Carahell ® 20-30 EBC Weyermann ® - 0,3 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55.°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 70 min. Chmielenie: Junga szyszka 2010, 20 g. - 60 min. Wyszło 25L 11,8 °Blg Zadaliśmy: paczką Brewferm Lager goroncopozdrawiamy Wyszło całkiem niezłe. Nasz syn bardzo chętnie po nie sięga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Ok, ale zwróć uwagę na jedno: monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann® - 4 kg Monachijski II, Strzegom Ten monachijski jest ze dwa razy ciemniejszy niż ten którego Ty użyłeś. No, ciekawe co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Stasiek: nie zagotowałem, z dwóch powodów - po pierwsze, ma ponad 70 stopni. Zapomnaiłem napisać, że odbieram ją partiami, które trafiają do gara na ogniu. Tylko wraz ze skończeniem wysładzania od razu wyłączam palnik, zawijam gar i niosę do piwnicy. Zagotowanie zajęłoby już zbyt dużo czasu (a była 23, kobita krzyczy a następnego dnia do pracy). Za jakieś 4 godziny sprawdzę co z tego wyszło i napiszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 No, do piwnicy wszedłem z niejakim strachem - był taki nieciekawy zapaszek. Okazało się, że dochodził z tego, co się chlapnęło oraz skropliło. Izolowanie folią spożywczą też okazało się mało szczelne. Ale brzeczka z gara nie pokazuje żadnych, ale to żadnych negatywnych aspektów: ani w zapachu, ani w smaku. Mimo to: 1 dzień przerwy - ok. Dwa: to już ryzyko i pójście po bandzie. Choć myślę, że gdybym przelał do wiadra od cichej i szczelnie zamknął - byłoby ok. No nic, chmielimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Piwo jest ciężkie, pomimo całkiem niezłego odfermentowania. Ma trochę trawiasty posmak, "łuskowaty". Czuć w nim dużo melanoidów, jak mocno spieczony chleb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 A jak je miałeś nachmielone? Może w tym kierunku coś mi się uda zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Trochę Tettnanger do brzeczki przedniej, ale dosłownie szczypta, do jakichś 25 IBU. Chmielu w tym piwie w ogóle nie czuć (i tak właśnie miało być). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Ok, dzięki Trzymam się swojego pierwotnego planu, co wyjdzie to wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Piwo wyjdzie. Słód słodowi nierówny, może to też u mnie dekokcja pogorszyła sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Zobaczymy. Dostałem German Ale od Leszcza, dam je do tego piwa. Temperatura w piwnicy w sam raz, niech one się męczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Muszę powiedzieć, że po tygodniu piwo jest bardzo dobre. Kwaśnawe w zapachu i smaku (takim chlebowym kwasem). Lekie, nawet bardzo lekkie. Chmielu nie czuć w zapachu, za to w smaku jest przyjemna, zbalansowana goryczka. Zastanawiałem się skąd taka nuta paloności w zapachu... i nie mogłem jej określić. Dopiero potem sobie przypomniałem o Twoim odczuciu zgoda i już wiem co to jest: taka skórka od chleba, mocniej przypieczona. Ogólnie jestem mega zadowolony, zobaczymy co z tego piwa będzie za miesiąc. A , piana ładna, nie idealnie biała, kolor piwa mocno bursztynowy (jeszcze nie jest idealnie klarowne), pianka ładnie oblepia szkło Ogólnie eksperyment uważam za udany Na pewno zrobię tak jeszcze raz... ale z angielskimi chmielami. Odrobina lasu w tej goryczce nie jest złym pomysłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się