Jump to content

interpretacja przepisów


Recommended Posts

moim mottem życiowym jest : "gotowanie z przepisu jest dla ludzi bez wyobraźni " i taką zasadę chciałbym wprowadzić do mojego warzenia.

 

Mam oczywiści małe doświadczenie w tym temacie (tylko brew kity na razie więc nie ma miejsca na swobodną twórczość :( )

Jednak przygotowuję się do zacierania (kompletowania sprzętu) Moje pytanie:

 

 

Skąd wiecie że np słód X należy warzyć w temperaturze np 40°C przez 30 minut, Czy jest na to jakiś wzór?? że dany słód należy w ten sposób robić?? Czy są jakieś ogólne zasady.

 

Będę chciał zrobić zakupy różnych słodów i eksperymentować samemu , tylko brakuje mi wiedzy w tym temacie. Nie zależy mi żeby robić jakieś super stylowe piwa, mają to być MOJE piwa i moje przepisy które oczywiście sam wymyśle.

 

 

 

Uwaga napisałem tego posta bez wypicia porannej kawy oraz piwa :D

Link to comment
Share on other sites

To są lata doświadczeń piwowarów i obserwacje wyników. Na początek polecam trzymanie się gotowych receptur z czasem gdy zaznajomisz się możesz sobie skracać i wydłużać przerwy w celu obserwacji.

Link to comment
Share on other sites

moim mottem życiowym jest : "gotowanie z przepisu jest dla ludzi bez wyobraźni " i taką zasadę chciałbym wprowadzić do mojego warzenia.

Wyobraźnia bez doświadczenia (swojego lub innych) może być niczym biblijne budowanie domu na piasku (wiem że zabrzmiało patetycznie ;) ) :) Robiąc kilka piw z "nudnych" przepisów poznasz siłą rzeczy specyfikę używanych składników, co pozwoli Ci lepiej na ich temat fantazjować ;)

Link to comment
Share on other sites

Dużo czytać, wyciągać wnioski. Znaleść swój (swoje) ulubione style. Trzymać się sprawdzonych receptur. Zrobić kilkanaście (dziesiąt) warek a potem więdząc co dają pewne zabiegi, dopiero improwizować.

Link to comment
Share on other sites

no myślę że możesz takim mottem się kierować, ale w przypadku całkowitego braku doświadczenia w zacieraniu, miałbym taką radę dla Ciebie żebyś swojej twórczości dodawał kierując się początkowo gotowymi przepisami. zmieniać proporcje słodów, czasy chmielenia, i same chmiele. Jak już zatrzesz 3-4 warki to będziesz chociaż trochę wiedział jak dane słody oddziałują na gotowe piwo i będziesz miał lepszą kontrolę nad tym co chciałbyś osiągnąć (i masz tą wizję w głowie) a tym co osiągniesz w rzeczywistości :)

 

A jeśli chodzi o czasy zacierania to nie jest to takie proste żeby napisać to w kilku zdaniach. Zajrzyj do Wiki w dział zacierania. Tam masz opisane która przerwa daje jaki efekt. I to nie jest tak że dany słód x zaciera się tak, a inny inaczej, tylko dany styl piwa ma określone walory, a przez zacieranie można te walory przypasować do tego stylu, albo uzyskać jakieś efekty które chcemy uzyskać w swoich przepisać np. Większa kwasowość piwa, większa wytrawność, moc itp.

Link to comment
Share on other sites

To tak, jakbyś był z Marsa, dostał sól, pieprz, ziemniaki, marchewkę, śledzie, curry itp. i próbował z tego coś ugotować, widząc te składniki po raz pierwszy na oczy. Bez elementarnej wiedzy albo korzystaj z gotowych przepisów, albo przygotuj się chociażby teoretycznie.

Link to comment
Share on other sites

Eksperymentować nikt nikomu nie zabrania, ale żeby owe eksperymenta zacząć trzeba mieć jakąś podstawową wiedzę ;)

Link to comment
Share on other sites

dzięki za sugestie moje motto dotyczy" gotowania potraw" co jest moim hobby również i w tym temacie mam doświadczenie wiec nie idę na przysłowiowy żywioł(nawiasem mówiąc nigdy nie lubiłem trzymać się ściśle przepisu owszem zerkałem na niego ale żeby tak kropka w kropkę to nigdy ).

Natomiast w warzeniu nie mam doświadczenia praktycznie żadnego stąd moje zapytanie.

 

 

Czyli plan będzie taki:

1 zrobić jeszcze 2 brewkity (ktore mam)

2 zrobić kilka warek z przepisu

3 i najlepsza część eksperymenty :D

Edited by lkulos
Link to comment
Share on other sites

..a dorzuce tutaj cos od siebie ;) Mnie takze ponosi fantazja przy warzeniu mimo niewielkiego doswiadczenia no i efekty sa rozne :) pierwsze urozmaicenie zrobilem jeszcze przy brewkitach..a wlasciwie przy ostatnim brew-kicie w moim wykonaniu i bylo to chmielenie bittera na zimno i efekty sa znakomite..na tyle iz z warki prawie nic nie zostalo :D kolejny eksperyment nastapil przy warce #8..pierwszej zacieranej - Witbier..oprocz curacao i kolendry z zestawu dalem duuuzo skorek cytrusow i piwo wyszlo dobre..jak dla mnie nawet bardzo dobre ale stylowo Witbiera to nie przypomina chyba do konca ;) dodam tylko ze piwko nazwalem "Niezly kwasik"..to chyba mowi wszystko o walorach smakowych :D z kolei przy warzeniu AIPA czyli mojego ulubionego na ten moment gatunku zrobilem wszystko zgodnie z programem Brewtarget i zrecenzowana tutaj receptura i piwo zamiast super goryczkowego wyszlo w zasadzie slodkie..do dzis nie wiem dlaczego..takze..eksperymenty daja rozne efekty..trzymanie sie receptur w moim przypadku..rowniez :D pozdrawiam :)

Link to comment
Share on other sites

Skąd wiecie że np słód X należy warzyć w temperaturze np 40°C przez 30 minut, Czy jest na to jakiś wzór?? że dany słód należy w ten sposób robić?? Czy są jakieś ogólne zasady.

 

Są zasady, zarówno z grubsza jak i szczegółowe.

 

W skrócie, im słód ma wyższą siłę diastatyczną w określonym pH zacieru, tym scukrzy się szybciej i można krócej zacierać. Oprócz tego, czas zacierania wpływa na fermentowalność brzeczki - chcesz mieć bardziej wytrawne, to dłużej dajesz popracować b-amylazie, a jak chcesz bardziej treściwe, to krócej. Skąd tego można się dowiedzieć? Z doświadczenia albo ze szkoły.

 

Jak widzisz, bez głębszego przestudiowania zagadnień dot. słodu i procesów zachodzących w zacierze się nie obejdzie. :D

Link to comment
Share on other sites

Przy gotowych zestawach można kombinować - czasy przerw, temperatury, czas chmielenia - na poczatek coś prostego aby zaznajomić się z słodem,chmielami i drożdżakami - sprzętem - a później hujaj-dusza piekła nie ma :] Nikt nię będzię Cię kontrolować czy Twój bitter ma barwę odpowiednią do stylu czy użyłeś dedykowanych drożdży - no bo kto bogatemu zabroni ? :D

Link to comment
Share on other sites

Przesadzacie...

Bez żadnego doświadczenia i z minimalną wiedzą uwarzyłem prawie 30 warek. Ani jednej z przepisu, nawet nie wzorując się na żadnym przepisie. Jedyną wiedzą jaką posiadałem, była wiedza z tutejszej piwnej wiki...

Teraz sobie zdaję sprawę jak minimalna była moja wiedza jak zaczynałem. Ale żadnego piwa jakoś spektakularnie nie zchrzaniłem. Wszystkie wypiłem z przyjemnością - i właśnie planuję uwarzyć pierwsze swoje piwo z receptury ;)

Link to comment
Share on other sites

Bez żadnego doświadczenia i z minimalną wiedzą uwarzyłem prawie 30 warek.

Jak rozumiem 30 naraz :lol: "Liczba warek:19" to prawie 30? Ciekawe.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Poza tym przy pierwszych zacieraniach jest straszny chaos z podgrzewaniem, pilnowaniem temperatur, mieszaniem, bałaganem w kuchni/warzelni i tysiącem innych rzeczy, dlatego lepiej mieć recepturę, której się będziesz trzymał. Jak dojdziesz do wprawy w wykonywaniu rutynowych czynności przy zacieraniu (i pogłębisz wiedzę nt. składników, o czym była mowa wcześniej), wtedy przyjdzie czas na modyfikacje przepisów "pod siebie".

Link to comment
Share on other sites

Bez żadnego doświadczenia i z minimalną wiedzą uwarzyłem prawie 30 warek.

Jak rozumiem 30 naraz :lol: "Liczba warek:19" to prawie 30? Ciekawe.

Nie. Trzydzieści w ciągu sezonu, w różnych odstępach czasowych.

Bez przesady, nie lece po każdej warce aktualizować profilu. Poprawiłem na licznik aktualny ;)

Link to comment
Share on other sites

Nie. Trzydzieści w ciągu sezonu, w różnych odstępach czasowych.

Pierwsza warka- zero doświadczenia, druga warka- minimalne doświadczenie, trzecia warka- coś już wiesz, trzydziesta-ciągle bez doświadczenia? Dziś o 19:13 miałeś prawie 30 warek, o 20:30 już 39. Niezłe tempo :P

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

10 pierwszych to były puszki.wszystko jest w "zapiskach"

Nie napisałem, że teraz nie mam - napisałem, że jak zaczynałem to nie miałem.

 

Nie zachęcam nikogo do komponowania swoich receptur. Napisałem tylko, że tak można i że to nie gryzie. Że wystarczy minimum wiedzy dostępne w wiki i na forum oraz odrobina ogarniecia w sprawach kuchennych - siebie dając jako przykład. Wsio.

Link to comment
Share on other sites

Nie napisałem, że teraz nie mam - napisałem, że jak zaczynałem to nie miałem.

Bez żadnego doświadczenia i z minimalną wiedzą uwarzyłem prawie 30 warek.

Nieźle się zamotałeś :smilies: Teraz wsio.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

też mam tak że wiem jakie piwo bym chciał ,czuję ten smak na języku ale nie wiem jak zrobić

myślę że z czasem przyjdzie to jak z muzyką,czytasz nuty i już ją słyszysz :)

Link to comment
Share on other sites

Przesadzacie...

Bez żadnego doświadczenia i z minimalną wiedzą uwarzyłem prawie 30 warek.

Skąd wiecie że np słód X należy warzyć w temperaturze np 40°C przez 30 minut, Czy jest na to jakiś wzór?? że dany słód należy w ten sposób robić?? Czy są jakieś ogólne zasady.

Tu własnie tkwi różnica, kolega nie ma jeszcze żadnej wiedzy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.