wyvern Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Witam, obiecałem kumplowi uwarzyć piwo na ślub, z tym, że musi być coś szybkiego bo ślub jest 24.11. Planuję 2 warki, jedna to będzie prawdopodobnie Wit, przy drugiej potrzebuję podpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów. Zatem: coś szybkiego, bez pszenicy (kumplowa nie lubi) i żeby nieuświadomieni nie mówili mi, że to jak piwo nie smakuje. Darz bulk! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Najlepiej nie obiecywać, nie róbmy z siebie koncernów, którzy warzą piwo na czas. szanujmy swoje rzemiosło. Podjedź do Widawy i zakup kumplowi jakieś dobre w kegu. będzie zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Jacer, w ostateczności tak zrobię, do widawy jest 15 km:) Ale kupić a zrobić to różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 masz kawał czasu zrób piwo lekkie 10-11 blg, sam pilzneński, chmielu dla równowagi. Drożdży z gęstwy żeby szybko to przefermentowały. Tylko w butle czy kegi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Może polskie ale, czasowo się wyrobisz i bez "udziwnień". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Belzebub: butle. Olo: Polskie Ale, czyli pilzneński + polski chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Mniej więcej: http://www.piwo.org/topic/3405-polskie-ale-sojuz-30/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 do końca miesiąca spokojnie uwiniesz się z fermentacją a przez 3 tygodnie powinno się na\gazowac i wyklarować w butelkach. Proponuję trzymać butelki w dość ciepłym pomieszczeniu przez większość czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) Coś takiego zrobię, do tego troszkę caraaroma wrzucę. Pilzneński można zamiennie z pale ale dawać? Mam jeszcze 1 kg to bym zutylizował No i będę to fermentował suchymi, nie mam gęstwy... Edytowane 11 Października 2012 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Bitter na S 04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 A mnie się wydaje, że chyba lepiej kupić piwko. Jeśli je zrobisz to kumpel faktycznie będzie zadowolony, ale goście, którzy zakładam nie są wyedukowani piwowarsko już niekoniecznie. Może się to skończyć tym, że na weselu będzie Ci po prostu przykro, bo wiele butelek zostanie otwartych i porzuconych, ze względu na różnice między nimi a koncerniakami. I to w najlepszym wypadku, bo jest statystyczna szansa, że trafią się tacy ,,smakosze'', którzy będą głośno i niezbyt miło komentować te różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 O tutaj musze sie zgodzic..niestety..ludzie sa przyzwyczajeni do tego co jest serwowane na polkach sklepowych. Co prawda uwarzylem tylko 11 warek piwa ale zdecydowanie najbardziej chwalone jak do tej pory sa piwa z jak najbardziej przypominajace koncernowe ("smakuje podobnie do..") a co gorsza..najwiecej pochwal zbieraja piwka z..brewkitow moze to jest jakis pomysl? u mnie chwala Australian Pale Ale Coopersa i Lagera (gornej fermentacji) ktorego robilem jako pierwszego..wszystkie inne sa za gorzkie..za cierpkie a witbier ostatni jest "sfermentowany" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Zrób coś w stylu brown ale. Będzie "inne" ale takich piw nie ma w sklepach więc nie będą mieli do czego porównać, żeby się czepnąć. Kiedyś dałem kuzynowi na wesele po skrzynce piw: pils i tmave. Ciemne poszło dużo szybciej. Chyba właśnie ludzie brali z ciekawości bo "inne". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Ciemne poszło dużo szybciej. Chyba właśnie ludzie brali z ciekawości bo "inne". A to już inny stereotyp - ciemne znaczy mocne. A na weselu wiadomo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Pale ale na S04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Ciemne poszło dużo szybciej. Chyba właśnie ludzie brali z ciekawości bo "inne". A to już inny stereotyp - ciemne znaczy mocne. A na weselu wiadomo . Z tym to różnie, ciemne może znaczyć bezalkoholowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Z tym to różnie, ciemne może znaczyć bezalkoholowe A to przepraszam. Na usprawiedliwienie powiem że w takich kręgach się nie obracam, żyłem w niewiedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Ja bym zaproponował piwo harcerskie 4,5BLG. Zasyp to pół na pół jasny i karmelowy. Zacierane w temp 73* by było jak najmniej cukrów fermentowanych na alkohol. Autorsko chmielę teraz amerykańskimi cytrusowymi i już na etapie burzliwej chmielę na zimno. Cichej się nie przeprowadza. Bardzo fajne piwo, ma około 1%alko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) Chyba zrobię po prostu jasne ale na polskich chmielach, może dam lubelski jeszcze na zimno. Mam jeszcze resztki specjalnych: caraaroma 150g carapils 200g biscuit 400g palony jeczmien 200g crystal 500g Myślałem, żeby dać tą caraaromę do powiedzmy 4 kg pilzneńskiego. Drożdże mam s-04 i danstar nottingham. Co Wy na to? Edytowane 11 Października 2012 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 W sumie to miałbyś tu składniki na browna, może to nie taki zły pomysł, jedno jasne, drugie ciemniejsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) Ja też bym Ci polecał Polskie Ale na S-04, ale z dodatkiem 10% jasnych słodów karmelowych. Podnoszą treściwość, zaokrąglają smak, kryją wady - 99 % zwykłych piwoszy (przyzwyczajonych do sklepowego pilsa), powie, że właśnie to piwo jest najlepsze, a nie wymyślne browny, portery, wity czy pszenice. Wiem, bo na swoje wesele zabrałem 10 skrzynek, różne warki, wszystko poszło a i tak "ogół" najbardziej chwalił "jasne pełne" w wersji powyższej edit: Jeszcze dodam, że większość ludzi i tak wypije to piwo prosto z butelki Edytowane 11 Października 2012 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Pożycz Corneliusa i zamiast refermentacji nasyć CO2. Zyskasz minimum tydzień i unikniesz osadu drożdżowego na dnie butelek. Potem do butelek nalewarką od Wiktora. 10-11Blg to IMO za mało radził bym około 13Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) Jeszcze dodam, że większość ludzi i tak wypije to piwo prosto z butelki Pewnie tak będzie, na Naszym wyszło 80 but. w 2 godz. większość prosto z komina łącznie z pszenicznym.. Ważne że gościom smakowało Młodzi i goście na pewno docenią piwo domowe, a że może ktoś się znajdzie co będzie nie zadowolony..- życie. Jeszcze się takie nie uwarzyło co by wszystkim smakowało ... Zrób jakieś etykiety, że piwo domowe/weselne a sukces gwarantowany! Edytowane 11 Października 2012 przez danielson83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) Pszeniczny 2,0 kg Pilzneński 0,3 kg Słód bohemian pilsner 3,3 kg Lubelski- max 100g Drożdże S-33 Koniecznie Mech Irlandzki 37°- 30min 50°- 30min 70°- 30min 75°- 30min Nasycenie 2,9v/v Powinno wyjść ponad 30l 10-12Blg mocno gazowanego piwa, które szybko dojrzeje (po miesiącu od dnia warzenia będzie dobre) i będzie podobne do tego, do czego ludzie są przyzwyczajeni. Czyli jest szansa, że nosami kręcić nie będą. Edytowane 11 Października 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Moim zdaniem są dwa piwa dobre młode. Pszenica i Mild Ale. Ale ty masz sporo czasu każde piwo o niskim ekstrakcie da rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się