Jejski Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Taka sytuacja. Piwo 11blg drożdże FM wichrowe wzgórza 19 dni we fermentorze. Po zlaniu na cichą, bo do kega nie było szans zastanawiam się czy ta cała teoria ma sens? Proszę o merytoryczny komentarz fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Miałem niedawno bardzo podobną sytuację z drożdżami Gozdawa na szczęście mocne obstukanie wiadra pomogło i drożdże opadły na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Miałem niedawno bardzo podobną sytuację z drożdżami Gozdawa na szczęście mocne obstukanie wiadra pomogło i drożdże opadły na dno. Takie numery to można stosować do US-05, ale do tych i większości belgijskich takie numery nie przechodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Miałem niedawno bardzo podobną sytuację z drożdżami Gozdawa na szczęście mocne obstukanie wiadra pomogło i drożdże opadły na dno. Takie numery to można stosować do US-05, ale do tych i większości belgijskich takie numery nie przechodzą. jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby "opukanie" nie dało spodziewanego efektu. fakt, nie robię za wiele belgów, ale coś mi ta korelacja nietentego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Ostatnio na Ardenach miałem zupełnie odmienną sytuację - wszystkie drożdże już po ok. 10 dniach fermentacji pięknie zbite na dnie fermentora Być może zależy od szczepu, a może od innych czynników - tylko jakich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Jak do tej pory miałem tak z 1214, Aredenny zawsze pięknie mi opadały. Co ciekawe, z wiadra ściągnąłem w miarę klarowną brzeczkę do wiadra do butelkowania. Zabutelkowałem, w butelkach podobnie - osad najpierw wchodził na ścianki, ale po pół roku leżakowania dubbla jest już ładnie zbity na dnie. Wniosek? U mnie w tym przypadku cicha wcale nie była potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 U mnie w tym przypadku cicha wcale nie była potrzebna. Tak samo - ogólnie rzadko robię cichą. Z reguły przedłużona burzliwa i z miejsca w butle Przy Belgian Pale Ale to miałem w ogóle taką sytuację, że brzeczka po filtracji a przed gotowaniem była już prawie tak klarowna, jak gotowe piwo w butelce. Zdziwiłem się, ale stwierdziłem że nie ma się czym martwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bleakreaper Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 B5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się