rpaloha Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 (edytowane) Witam mam pytanie jak pobrać drożdże z piany,piane do słoika i do lodówki?,czy mam je przemyć,podkarmić? Warzyłem pivo z resztek i wyszło 1.062 sg to z gestwy nie pobiore. Dzieki za odpowiedz pozdrawiam 3majcie sie:) Edytowane 19 Października 2012 przez elroy proszę o ortograficzne i prawidłowe tytuły tematów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 A dlaczego nie z gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 zależy, jak pierwsze jeszcze fermentuje a drugie już warzysz to chochlą pobierz pienę i zadaj do brzeczki. Jak nie, chyba nie ma uzasadnienia zbierania z piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rpaloha Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 czyli jeśli nie uwarze nastepnej warki a ta wczorajsza osiągnie wiecej niz 5% (a jest to przadopodobne )drożdże na stracenie? myślalem ze moze je jeszcze odzyskac( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Sugerujesz, że drożdże z piwa powyżej 5% alkoholu nie nadają się do zbierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rpaloha Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 dzięki czyli niepotrzebnie panikuje,bałem sie ze 7e(za grzybki) poszło do 25l i po rybach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Witam mam pytanie jak pobrać drożdże z piany,piane do słoika i do lodówki? Możesz tak właśnie zrobić, zdezynfekowanym durszlakiem. Nie musisz przemywać. N.b. to jest najzdrowszy dla drożdzy sposób na ich zbieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 A dlaczego nie z gęstwy? Bo w gęstwie są truposze , a w pianie tylko żywe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma Tak wygląda koniec fermentacji burzliwej na US-05, jeśli nie ma piany to co jest na powierzchni? Kolego leszcz007, nie opowiadaj niedoświadczonym piwowarom głupot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 No, ale drożdże z góry jeśli mają być zbierane to najlepiej w fazie plateau, a to ciut prędzej chyba? Nie mam pewności ale o uszy gdzieś sie obiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Krzyśku, zawsze zbieram po burzliwej, więc co do terminu zbioru nie jestem w stanie się tu wypowiadać. Stwierdziłem tylko różnicę w czystości gęstwy górnej i dolnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Krzyśku, zawsze zbieram po burzliwej, więc co do terminu zbioru nie jestem w stanie się tu wypowiadać. Stwierdziłem tylko różnicę w czystości gęstwy górnej i dolnej. Trupy zbierasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Krzyśku, zawsze zbieram po burzliwej, więc co do terminu zbioru nie jestem w stanie się tu wypowiadać. Stwierdziłem tylko różnicę w czystości gęstwy górnej i dolnej. Trupy zbierasz? Oczywiście, potem je oddzielam płucząc. A Ty jak zbierasz czystą gęstwę z dna? anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Ja od tego sezonu z góry na początku burzliwej zbieram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Oczywiście, potem je oddzielam płucząc. A Ty jak zbierasz czystą gęstwę z dna? Mikroskop i dzielę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Oczywiście, potem je oddzielam płucząc. A Ty jak zbierasz czystą gęstwę z dna? Mikroskop i dzielę Hehe , a tak przy okazji na poważnie, ciekawe ilu domowych piwowarów stosuje mikroskop. Sam mam zamiar zakupić dla dzieci i przy okazji popatrzeć na drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma Tak wygląda koniec fermentacji burzliwej na US-05, jeśli nie ma piany to co jest na powierzchni? Kolego leszcz007, nie opowiadaj niedoświadczonym piwowarom głupot. nie opowiadam głupot, tylko co sam zaobserwowałem, nie mam doświadczenia z US-05, bo nigdy nic na nich nie robiłem. Po burzliwej u mnie tylko belgi się utrzymują na wierzchu reszta zwykle opada na dno dość szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 hehehe, 5%-6% V/V alkoholu to dla większości piw koniec fermenacji, ale niewidzę podowdu dla którego nie można by użyć tych drożdży ponownie. Może chodzi o to, że nie da się użyć piany - bo jej już nie ma Tak wygląda koniec fermentacji burzliwej na US-05, jeśli nie ma piany to co jest na powierzchni? Kolego leszcz007, nie opowiadaj niedoświadczonym piwowarom głupot. nie opowiadam głupot, tylko co sam zaobserwowałem, nie mam doświadczenia z US-05, bo nigdy nic na nich nie robiłem. Po burzliwej u mnie tylko belgi się utrzymują na wierzchu reszta zwykle opada na dno dość szybko. U mnie US05 też z czasem opadają na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Odświeżam wątek. Czyli jeśli chodzi o US-05 zbieramy pianę z zachowaniem czystości na początku fermentacji burzliwej???? Pytanko jeszcze ile tej piany zebrać? Nie osłabia to jakoś kondycji drożdży, które już fermentują? Dzisiaj robię dziesiątkę a za jakieś 3-4 dni będę robił PaleAle i muszę trochę 05 odzyskać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 zbierasz w fazie wysokich krążków wszystko co jest na powierzchni. nic się nie musisz obawiać o ich kondycje ,za 2 godzinki znów masz pełną czapę piany;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Czyli tak mniej więcej 3 dzień fermentacji gdy piana jest już dość obfita i gęsta? Mam specjalne szklane naczynko do gęstwy ale ma tylko 300ml . Mam nadzieję że wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 to zależy ...ja zbieram często na 2-gi dzień po zadaniu drożdży...wówczas czapa piany jest wysoka...Zbieram przeważnie do 2 słoiczków bo piana objętościowo zajmuje dużo miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Można też do zdezynfekowanego słoika (ja używam te ok 1l.) wlać ok 200 ml. przegotowanej i zimnej wody i dopiero tam "ładować" pianę. Od czasu do czasu kręcąc trochę słoikiem piany wejdzie zawsze trochę więcej WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Jeśli chodzi o kondycję, to używałem 100ml piany na klasyczną, 20l warkę - spokojnie wystarczyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się