SlashGo Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Witam. Zwracam się z prośbą o poradę w kwestii czy nastąpił już odpowiedni moment na rozlewanie piwka do butelek. Historia przedstawia się mniej więcej tak: Około dwa tygodnie temu razem z kumplami zacieraliśmy nasze pierwsze piwko ( zestaw Pale Ale 12 BLG). Z uwagi na to ze był to nasz pierwszy raz, nie wszystko poszło tak jak zakładaliśmy. Użyliśmy za mało wody do wysładzania i po ostrym chmieleniu a potem chłodzeniu, w temperaturze 20 stopni uzyskaliśmy 19 litrów piwka przy aż 18 BLG ( zakładane 12 ). Nie dodawaliśmy wody przed obawą zakażenia. Zrobiliśmy starter i zadaliśmy drożdże (Safale US-05). Niestety nie mieliśmy miejsca na trzymanie fermentatora w domu wiec wylądował u kumpla w magazynie- temperatura w dzień ok 17-18 stopni , w nocy spadała poniżej 15 wiec dogrzewaliśmy olejakiem. Drożdże ładnie wystartowały i po tygodniu BLG spadło do 5 wiec przelaliśmy na cichą - - teraz wydaje mi się że za wcześnie. Po przelaniu na cichą kumpel zabrał fermentator do chałupy ( temp. ok. 22 stopnie) i wczoraj zrobiliśmy kolejny pomiar. Wyszło 4,5 BLG. Po krótkiej naradzie postanowiliśmy energicznie zabujać wiadrem i ok. środy/czwartku wykonać następny pomiar. Proszę o poradę co robić dalej jeśli BLG nie zejdzie niżej ? Boimy się trochę rozlewać do butelek przy tak wysokim BLG żeby nie było granatów. Może ma ktoś jeszcze inną propozycje jak pobudzić drożdże to pracy? Czy możecie też podpowiedzieć jaką ilość cukru w formie syropu dodać do refermenatacji ? Jeszcze jedno pytanko w jaki sposób rozlać piwko do butelek? W tej chwili mamy je w fermentatorze z kranikiem- planowaliśmy dolać do niego syrop i dobrze zamieszać aby się równomierne rozprowadził ale obawiamy się że ruszymy przy tym wszystkie drobiny które opadły na dno. Z góry dzięki za wszystkie rady. Pozdrawiam SlahGo P.S Sorry za błędy w tekście- szybko pisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 do ilości cukru użyj kalkulatora refermv21 - znajdziesz w plikach do pobrania,kontroluj Blg przez kilka dni ,jeśli nie spada,możesz rozlewać,przelej do innego fermentora do którego wlejesz na dno syrop z cukrem ,bo tak jak Ty chcesz to zrobić,to będzie mętne i z całym osadem po cichej.Na przyszłość rób test odfermentowania I nie przepraszaj,tylko pisz wolniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashGo Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 OK, dzięki za rady. Przelejmy do drugiego fermentatora i z tego będziemy rozlewać. Do jakiego BLG powinno teoretycznie odfermentować to piwko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 tak jak pisałem-zależy czy zacierałeś na słodko czy wytrawnie ,sprawdzaj przez kilka dni Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Czy przed pomiarem zawartości ekstraktu odgazowałeś próbkę? CO2 potrafi istotnie zawyżyć pomiar. Do jakiego BLG powinno teoretycznie odfermentować to piwko ? A na to pytanie jedynie sam mógłbyś sobie odpowiedzieć przeprowadzając FFT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 jak po dwóch tygodniach spadło do 4,5 Blg to już raczej nie zejdzie niżej, tym bardziej że Blg początkowe było dość wysokie. Średnio drożdże przefermentowują 70 % cukrów - wiec z tych 18 do 4,5 to akurat jest Ok. Temperatura w której fermentowaliście jest dobra. Dla pewności sprawdźcie czy baling was nie oszukuje. Wykonajcie pomiar na czystej wodzie o tem 20°C - powinno wskazywać 0* Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashGo Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Tak, sprawdzaliśmy czy nie oszukuje. Pierwszy baling rąbał nas na 0,5 BLG przy 20°C ale kumpla teściowa "przypadkiem" rozbiła Nowy kalibrowliśmy wczoraj i pokazuje 0* BLG przy 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 1. Zrób fast ferment test (fft), żeby sprawdzić, czy to już koniec fermentacji 2. Co to ilości surowca do refermentacji - wszystko zależy od tego, czego użyjesz i jak mocno nagazowane piwo chcesz uzyskać. Tu masz fajny kalkulator: http://www.tastybrew.com/calculators/priming.html 3. Zlej piwo do czystego fermentora i wymieszaj je z syropem przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Z którego zestawu warzyliście to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashGo Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Link do zestawu http://www.homebrewing.pl/pale-ale-12stblg-zestaw-surowcow-p-224.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashGo Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Tutaj jeszcze link do naszej stronki na Fb z fotkami z pierwszego zacierania: http://www.facebook.com/GryfusBrowarDomowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Te drożdże nie wyglądają jak US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashGo Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 A na jakie wyglądają ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Jakieś kangury, pewnie Mauribrew Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Na zdjęciu z FB są Mauribrew Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashGo Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Hmm, to już sam nie wiem... dobrze wróży czy mamy się przejmować ze nie te drożdże dostaliśmy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Około dwa tygodnie temu razem z kumplami zacieraliśmy nasze pierwsze piwko ( zestaw Pale Ale 12 BLG). Z uwagi na to ze był to nasz pierwszy raz, nie wszystko poszło tak jak zakładaliśmy. Użyliśmy za mało wody do wysładzania i po ostrym chmieleniu a potem chłodzeniu, w temperaturze 20 stopni uzyskaliśmy 19 litrów piwka przy aż 18 BLG ( zakładane 12 ) Z 4 kg słodu wyciągnęliście 19l 18 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Hmm, to już sam nie wiem... dobrze wróży czy mamy się przejmować ze nie te drożdże dostaliśmy? Jak na pierwszą warkę nie ma to wielkiego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashGo Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Tylko jak to ma się do stopnia odfermemtowania jeśli jedne odfermemtowuja niżej a drugie wyżej. Przy naszym obecnym poziome 4,5 blg wydaje się że powinnojeszcze zejść, z drugiej strony może jest to odpowiednie blg dla tego rodzaju drożdży. Wysłane z mojego HTC Wildfire za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Niski powiom odferemntowania moze byc spowodowany wieloma czynnikami tot kilka z nich: 1. Blad zacierania. Temperatura bardzo wysoka, zbyt krotkie przerwy, problemy z pomiarem temperatury itd. 2. Brak Napowietrzenia brzeczki przed feremntacja 3. Za malo zywych drozdzy zadanych do piwa. ( brak, lub zle wykonane uwodnienie drozdzy, za malo drozdzy do gestosci brzeczki itp.) 4. Bledy pomiaru gestosci poczatkowej i koncowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) SlashGo: Gdzie taki termometr można dostać Edytowane 22 Października 2012 przez 1981frc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Z 4 kg słodu wyciągnęliście 19l 18 blg? No właśnie... tu musiał być jakiś błąd pomiaru, bo takie dane oznaczałyby 90% wydajność, podczas gdy maksymalna ekstraktywność słodu pilzneńskiego jest ok 80-82% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashGo Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Hej, w Ikei mają takie. Wysłane z mojego HTC Wildfire za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Tu masz taniej http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=termometr+ikea frc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashGo Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Z 4 kg słodu wyciągnęliście 19l 18 blg? No właśnie... tu musiał być jakiś błąd pomiaru, bo takie dane oznaczałyby 90% wydajność, podczas gdy maksymalna ekstraktywność słodu pilzneńskiego jest ok 80-82% Tak jak pisałem wcześniej mój baling oszukiwał o 0,5 BLG wiec bylo mniej niz 18 , co do pojemności to 19 litrów określiłem na podstawie naklejanej miary na fermentatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się