Marusia Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Zapraszam do Zakładu Usług Piwnych we Wrocku, ul. Ruska 34, na spotkanie piwowarów domowych, które odbędzie się 18.11.2012 o godz. 15.00 W założeniu spotkania będą cykliczne, dlatego zakładam temat zbiorczy. Warunki uczestnictwa: - Przygotowanie na spotkanie 4 x 0,5 l piwa z wybranej przez Ciebie warki do oceny przez zgromadzonych piwowarów domowych. - Jeśli masz jakieś piwo zepsute, które chciałbyś skonsultować pod kątem „dlaczego tak się stało”, to weź też jedną butelczynę dodatkowo. Jednak bazą powinny być piwa pijalne UWAGA! Szczegółowej ocenie przez uczestników zostaną poddane 4 ze zgłoszonych piw (wyboru dokonamy wspólnie już po przybyciu na spotkanie), resztę spożyjemy w trakcie piwowarskich rozmów na tematy różne. Doświadczenie pokazało, że jeśli chcemy połączyć naukę z przyjemnością, to powyżej 4 próbki nie ma co męczyć uczestników, zwłaszcza początkujących. Moderator spotkania: Marusia Na spotkanie zapewnione będą materiały pomocnicze dotyczące oceny piw. Zapisy via email: agnieszka[at]cerevisia.pl, lub za pomocą formularza zgłoszeniowego dostępnego na naszej stronie internetowejIlość miejsc ograniczona! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Jedno pytanie do Siostry prowadzącej. Czy można przynieść również pijalne, niezepsute? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 z jednej strony to człowiek by się pochwalił, ale z drugiej podzielić się czy zostawić dla siebie? podziwiać i smakować w ukryciu czy narazić sie na krytykę i uznać że inni to niegodni byli? stwierdzą, że jakiś deemes, czy apteka to może przejść ochota ddo warzenia..... ależ dylemat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Dokładnie w tym dniu mam urodziny, może jakiś prezent powitalny? ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 z jednej strony to człowiek by się pochwalił, ale z drugiej podzielić się czy zostawić dla siebie? podziwiać i smakować w ukryciu czy narazić sie na krytykę i uznać że inni to niegodni byli? stwierdzą, że jakiś deemes, czy apteka to może przejść ochota ddo warzenia..... ależ dylemat Ach! jak ja to dobrze rozumiem... Chętnie bym zaryzykował i wziął jednak udział, ale jak się potem dostać do domu? Piechotą w listopadzie to bym dał radę, ale po więcej niż po 4-ch... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Ja do domu dostanę się tramwajem. A jak będzie wesoło, to zostanie godzinny spacer albo taryfa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 z jednej strony to człowiek by się pochwalił, ale z drugiej podzielić się czy zostawić dla siebie? podziwiać i smakować w ukryciu czy narazić sie na krytykę i uznać że inni to niegodni byli? stwierdzą, że jakiś deemes, czy apteka to może przejść ochota ddo warzenia..... ależ dylemat Ach! jak ja to dobrze rozumiem... Chętnie bym zaryzykował i wziął jednak udział, ale jak się potem dostać do domu? Piechotą w listopadzie to bym dał radę, ale po więcej niż po 4-ch... Chyba przesadzasz. Z takim podejściem nigdy nie załapiesz się na żadą imprezę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Jedno pytanie do Siostry prowadzącej. Czy można przynieść również pijalne, niezepsute? Braciszek poczyta dokładnie, to się dowie, że mają być pijalne do degustacji, a kwasiory ewentualnie po sztuce do oceny w kącie Co do innych wątpliwości - takie spotkanie już było i się uczestnikom podobało. Nikt nikomu nie wytykał wad, za to wszyscy z zainteresowaniem obserwowali, co wyczuwają w swoim piwie - no i w piwach kolegów :-) Oczywiście niby trudne będzie wypicie wszystkich przyniesionych bronków, ale tylko teoretycznie - wszak 4 piwa na głowę to nie jest jakiś wyczyn. Po za tym nie sądzę, żebyśmy wypili wszystkie, tylko pewnie część pójdzie na wymianki między piwowarami. W praktyce widzę to tak, że 4 piwa oceniamy wg wytycznych (tabele, koła sensoryczne, moje wskazówki), a potem już bardziej na luzie podaje swoje piwo, a i tak degustacja będzie trwać, bo jak się człek przestawi na ocenę, to potem już trudno się zwyczajnie piwa napić tego samego wieczoru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Zapisy zakończone - komplecik jest:) Jakby ktoś jeszcze chciał się dołączyć - wciągnę na listę rezerwową, gdyż wszak bowiem ponieważ może zdarzyć się, że ktoś zrezygnuje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Do zobaczenia jutro w ZUPie. Bądźcie w miarę punktualnie, bo na początek zapodam nieco teorii z zakresu degustacji oraz trochę opowiem o elementach ją utrudniających. Jutro w ZUPie będzie lane 5 A.M. Saint - proszę tego piwa nie kupować przed degustacją, bo panel będzie do niczego (za duża goryczka - osłabi zdolności sensoryczne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Dopiero dzisiaj odżyłem, po spotkaniu Dzięki za spotkanie czekam już na następne w styczniu Co do piw to witek z trawą cytrynową i tripel 2 lata i 10 miesięcy dały radę oprócz tego warto było spróbować piwa chyba "przed praniem" z mega zakażeniem, jak koński mocz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 No i jeszcze heavy metal Josefika dał czadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 A ja mam nadzieję, że nie wypadnie mi wieczór kawalerski czyjś dzień przed... I będę w stanie się jakkolwiek wypowiedzieć o degustowanych piwkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 No i jeszcze heavy metal Josefika dał czadu nie dane mi było.... - chyba, że mowa o RISie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 No i jeszcze heavy metal Josefika dał czadu Zawsze tych kilka piw mniej do wypicia Gdyby potrzebny był wzorzec /słyszałem że brackie juz nie za bardzo daje radę/ to służę pomocą. A tak podsumowując to bardzo fajny charakter imprezy, miła atmosfera i towarzystwo. Pewnie się tam kiedyś jeszcze dokulam. Mi najbardziej smakował lambic i Grand cru nie zapamiętałem czyje to specjały. Ze spraw czysto szkoleniowych to proponuje degustacje zaczynać od piw typu Tripel , RIS, a potem niech napięcie rośnie jak u Hitchcocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Lambic mój był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 W takim razie pewnie grand cru był leszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 ta, dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ferguson Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Fajne spotkanie kilka cennych uwag, które postaram się wykorzystać przy następnych warkach XD Myślę, że warto powtórzyć z jedyną uwagą by podać termin trochę wcześniej. Bo akurat dojrzewa mi Cascadian Ale i Hybrid Beer. Uwaga Spoiler taki sam post wpadł na to drugie forum XD Tak po kolei: Undeath: Jak zwykle pyszne piwka :-) Kolega Marcin mam nadzieje, że dostał obiecanego maila jak nie to priv. Josefik: dzięki za tip'a co do Sorachi Ace. Ogólnie więcej takich spotkań, zawsze można czerpać z doświadczenia innych!:stout: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 josefik też był? Pewnie nawet koło domu mego jechał ale oczywiście mnie nie zabrał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 josefik też był? Pewnie nawet koło domu mego jechał ale oczywiście mnie nie zabrał Z tego co pamiętam to stacja PKP w Miliczu jest sporo oddalona od Rynku, chyba że specjalnie dla Ciebie coś ekstra podprowadzili. Oczywiście pomijam fakt że to nie ta trasa, ale jak się kiedyś nauczę skręcać to kto wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 oj tam sporo. 15 min, całe życie chodziłem tam pieszo. Wybaczone, myślałem, że wozem jechałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Wozem na degustacje?? Za kogo Ty masz Josefika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Kto robił tego Wita z trawą cytrynową bo nie pamiętam a mam zamiar coś podobnego popełnić i mam kilka pytań czy nie siedzi tutaj tylko na browar bizie? Edytowane 27 Listopada 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Na b.bizie jako El_kurczako, ale rzadko się udziela. A tu to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się