BartekBas Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Mogę prosić o sprawdzenie receptur? Zależy mi na smacznym piwie, zgodność ze stylem jest mniej ważna. American Stout (ok. 12 blg) - 3,50 kg - Pale Ale - 0,35 kg - Jęczmień palony - 0,30 kg - Crystal 400 EBC - 0,25 kg - Czekoladowy pszeniczny - 60 min - Chinook 35 g. - 10 min - Cascade 30 g. - 3 min - Cascade 20 g. - Drożdże: US-05 oraz Porter/Stout Dymiony (ok. 14 blg) - 2,50 kg - Pale Ale - 1,00 kg - Monachijski - 1,00 kg - Wędzony - 0,25 kg - Czekoladowy pszeniczny - 0,20 kg - Crystal 400 EBC - 0,15 kg - Jęczmień palony - 60 min - Fuggles 50 g. - Drożdże: S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 czym więcej dasz tego cristala tym później dojrzeje,ja bym dał max 200 g,daj o 100 g jęczmienia palonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Myślę, że w pierwszym piwie, 35 g Chinook w połączeniu z 350 g jęczmienia da dosyć dużą goryczkę. Osobiście dałbym mniej tego chmielu, ale nie wiem jak lubisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 American Stout potrzebuje więcej słodu podstawowego - te piwa są tu raczej mocniejsze, conajmniej ok 13-16+ blg. Chmiele końcowe bym przesunął trochę później, np, 20 min i 5 min. 35g Chinook na 60 min mi się podoba, bo te piwa są tu często chmielone jak IPAs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Podobnie jak nie pija się kawy z cytryną, tak też i należy unikać łączenia słodów palonych z cytrusowym chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Podobnie jak nie pija się kawy z cytryną, tak też i należy unikać łączenia słodów palonych z cytrusowym chmielem. Tutaj akurat tak nie jest. Cascade dardzo pasuje do Stoutów, w tym stylu używa się amerykańskich chmieli i pasują, nawet bardzo. Sam warzę mój Back In Black i także moją wersję "Dry Stouta", tyle że z OG 1.055 i z Cascade na późne chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekBas Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Podobnie jak nie pija się kawy z cytryną, tak też i należy unikać łączenia słodów palonych z cytrusowym chmielem. Tutaj akurat tak nie jest. Cascade dardzo pasuje do Stoutów, w tym stylu używa się amerykańskich chmieli i pasują, nawet bardzo. Sam warzę mój Back In Black i także moją wersję "Dry Stouta", tyle że z OG 1.055 i z Cascade na późne chmielenie. W założeniach właśnie chodziło mi o połączenie słodów palonych (kawa+czekolada) z dość intensywną amerykańsko-cytrusową goryczką. American Stout potrzebuje więcej słodu podstawowego - te piwa są tu raczej mocniejsze, conajmniej ok 13-16+ blg. Chmiele końcowe bym przesunął trochę później, np, 20 min i 5 min. 35g Chinook na 60 min mi się podoba, bo te piwa są tu często chmielone jak IPAs. 4,30 kg - Pale Ale 0,25 kg - Pszeniczny czekoladowy 0,25 kg - Barwiący "Black" (zamiast jęczmienia palonego, dla złagodzenia goryczki) 0,20 kg - Crystal 400 EBC To według kalkulatora powinno dać 14 blg + chmielenie zaproponowane przez scooby_brew. Tak będzie lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 4,30 kg - Pale Ale 0,25 kg - Pszeniczny czekoladowy 0,25 kg - Barwiący "Black" (zamiast jęczmienia palonego, dla złagodzenia goryczki) 0,20 kg - Crystal 400 EBC \To jest porter a nie stout. Lepiej uwarz w/g pierwszej receptury, tylko z 4.5-5.0 kg słodu podstawowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 (edytowane) chciałbym uwarzyć portera dymionego coś na wzór Borsuka z Widawy. wymyśliłem taki zasyp: 4,5 kg Wędzony 0,5 kg Caramunich 1 kg pszeniczny jasny 0,5 lg pszeniczny czekoladowy do tego mam 50g chmielu Cinook, ale nie wiem czy nie za mało i jak go dawkować w takim piwie. nie korzystam z żadnego programu poniewaz z jezykami obcymi u mnie na bakier proszę o powiedz, cytując klasyka: OBYWATELE POMOŻECIE? Edytowane 9 Marca 2013 przez Rolnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się