semlik Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 (edytowane) Na wstępie witam serdecznie forumowiczów i załoge Administracyjną Mam nadzieję, że z waszą pomocą moja pierwsza warka będzie "Udaną warką"! Jestm na etapie "dokształcania" się i kompletowania sprzętu i tu pierwsze moje pytanie: Planuję do gotowania kupić garnek elektryczny 27 L z kranikiem, i planuje do tego garnka z miejsca, na stałe założyć filtrator z oplotu, czy podczas zacierania ten oplot bedzie mógł być cały czas w garnku, żeby oszczędzić sobie przelewania do wiadra z filtratorem? I później czy będzie on mi przeszkadzał podczas chmielenia w garnku? teoretycznie wydaje mi sie ze problemu nie będzie ale jeżeli macie jakieś zastrzeżenia, podzielcie się Edytowane 26 Października 2012 przez semlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Witaj, południe kraju się wzmacnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Cześć i witaj na forum ! Takie podejście jest często spotykane i się sprawdza (pod warunkiem, że nie masz mieszadła mechanicznego - wtedy oplot lubi się wkręcić). Co do gotowania z chmielem, to raczej się zatka chmielinami w momencie odpływu brzeczki, ale przy tych ilościach jest to łatwe do ogarnięcia. Tak czy inaczej możesz iść tym tropem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Po filtracji i tak będziesz musiał garnek umyć więc przy okazji możesz sobie oplot odkręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semlik Opublikowano 26 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 polter- racja, dzięki chłopaki, kolejny krok za mną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario63 Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Ja chmiele szyszką i filtrator z oplotu się nie zapycha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Witam mam pytanie do garnka elektrycznego Clatronic, a dokładnie o jego kranik. Czy tam się da bezproblemowo dołączyć filtrator z oplotu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 nie, trzeba wymienić kranik na kulowy. Do tego plastykowego nie da się go dokręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semlik Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Kolego "leszcz" Ty robiłeś może taką podmianke? Bez problemu można oryginalny kranik wyrzucić i zastąpić kulowym? Bo szkoda by mi bylo kupić garniec i go zepsuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 tak robiłem, nie ma większego problemu, tylko trzeba lekko podszlifować, żeby kranik wszedł. Ja użyłem stożkowego kamienia szlifierskiego do wiertarki. Oryginalny kranik po porostu się wykręca. Są takie metalowe które mają podobny przekrój, ale możesz mieć problem z laniem brzeczki - może się zatykać. Właśnie dla tego dałem większy kran. semlik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sewen Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Witam serdecznie wszystkich piwowarów domowych i załogę administracyjną .Jesem na etapie dokształacania i gromadzenia sprzętu niezbędnego do warzenia piwa .Wykorzystując własne składniki chciałbym uważyc moją pierwszą warkę, lecz nie wiem czy jest to wogule możliwe.Mam do dyspozycji słółd jęczmienny który wykonalem domowym sposobem w/g receptury oraz chmiel magnum (tego to mam sporo gdyż jestem chmielarzem od ponad 20 lat). Prosiłbym o porady czy zberac się zato czy lepiej kupi wszystkie skladnki od podstaw i dopiero wtedy rozpocząc swoja przygodę z piwowartswem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Myślę, że nie warto przechodzić w Twoim przypadku całej oficjalnej ścieżki, czyli od puszek po ziarno, tylko rozpocząć od razu zacieranie. Jedynie kwestia słodu, bo to warunkach amatorskich dość ciężkie i nie wiem, czy na początek jednak nie lepiej kupić gotowego zestawu na bazie słodu. Zresztą i tak potrzebujesz jeszcze drożdże. ps: a z ciekawości jakie odmiany masz na plantacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sewen Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Obecnie uprawiam magnum 0,56ha, z uwagi na krach w polskim chmielarstwie zredukowałem plantacje .W przeszłości upawiałem tez lubelski i marynkę.Masz rację chyba dam sobie spokój ze swoim może nie dośc fachowo zeslodowanym zbożem i zakupię gotowy zestaw.Co byś mi na początek poradził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Stoutu więc jakiś zestaw Dry Stout będzie dobrym wyborem Poza tym to piwo proste dla początkującego, palony jęczmień skutecznie przykryje wszystkie ewentualne wady, dziwne zapachy czy braki w fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Stoutu więc jakiś zestaw Dry Stout będzie dobrym wyborem Poza tym to piwo proste dla początkującego, palony jęczmień skutecznie przykryje wszystkie ewentualne wady, dziwne zapachy czy braki w fermentacji. To nie jest styl dla każdego - nie każdy lubi palonośc i wytrawność w jednym Ja bym polecił proste a dobre Pale Ale/Bitter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sewen Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Dzięki serdeczne zdecyduję się chyba na Pale Ale/Bitter ,czy ewentualnie do przygotowania warki mógłbym wykorzystac własny chmiel (magnum) .Dajcie namiary na dobry sklep dla piwowarów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Tutaj masz aktualną listę sklepów oferujących surowce dla piwowarów http://www.piwo.org/...py-internetowe/ każdy ma w swojej ofercie gotowe zestawy. Kup coś co polecił kol. Lusterko wyżej. edit: co do chmielu - pewnie, że tak, ale to w przyszłości, bo zestawy są raczej już z tym surowcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się