Skocz do zawartości

Bogi warzy, ale nie sam:)


Bogi

Co jako warkę jubileuszową uwarzyć?  

104 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Czy uwarzyć

    • Burton Ale 32-34 blg i nań pójdzie cały miód
      83
    • Burton Ale 19 blg i zaraz potem Windsor Ale 16 blg
      21


Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...

W planach:

 

Single Hop Ale Sierotka Marynka, młodzieżowa 12tka, trójskładnikowa: pilzneński, demerara dry i Marynka oraz Czartowskie czyli w stylu Satan-2 słody, Sybilla, dark muscovado i lukrecja, kolendra oraz zielone pomarańcze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Stwierdziliśmy z Tatą, podbechtani troszkę sukcesem O, Belg, i, że idziemy w ten temat, potem powtarzamy drugą warką porteru, potem Burton i będziemy wracać do tego, co było najlepsze i sprawdzone. Aktualne składniki wystarczą na podobny tripel, z tą różnicą, że będzie zmiana drożdży i zmiana przypraw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

I właśnie ciężko stwierdzić czy to Tripel czy już Quadrupel, bo 20 blg i w tydzień zjechał do 5, może jeszcze spadnie. Daliśmy 2 jasne i 1 pszeniczny tak jak w triplu, a w tym przypadku Marynkę i Sybillę, zielone pomarańcze, kolendrę i lukrecję, cukier kandyzowany i troszkę miodu spadziowego, i S-33. Jak wyjdzie, to wtedy będziemy kwalifikować, w każdym razie bardzo smaczne z wyraźną nutą miodu i pomarańczy.

 

Potem warzymy Mild ale, bo dostaliśmy taki ekstrakt i zastanawiamy się czy iść w wersję historyczną 14-17 blg i 5,6-7,1% czy we współczesną 10 i 4-4,5%, dodamy tylko chmiel, miód jako element słodyczy i jeśli będzie za mało blg to niewiele cukru dark muscovado.

 

A później powtórka z porteru nr2 i pewnie powtórzymy Burton'a.

 

Wieści z dziś 29.10.2013:

 

Ruszyliśmy pełną parą, nowy Belg (jeszcze bez nazwy i na quardupla troszkę za jasny) trafił na cichą do balona, natomiast właśnie kończymy Mild Ale, aktualnie wchodzimy jednak w wersję historyczną, a'la 1870 rok, a w parametry którego browaru konkretnie (było 15 liczących się wówczas), to wychodzi, że Allsopp's z Long Lane 69.

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i piwo, które historycznie możemy określić jako XXX lub Rich Mild Ale sobie pracuje przy 14 blg, z dodatków miód i dark muscovado, w następnym tygodniu jak zlejemy Mild'a, warzymy tradycyjnego Imperial Portera wg przepisu na warkę numer 7-powinna być szczęśliwa, choć porter ów musi leżakować 3 lata.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś wyjątkowo sprawnie poszło, zabutelkowaliśmy jednak tripel, zjechał do 4,5 blg, co daje mu 8,42%-celowaliśmy w quadrupel, ale trudno; smaczny. Miłe (czyli Mild) trafiło na cichą, aktualnie spadło do 7 blg, więc na spokojnie sobie dojdzie, również wyborne, i aktualnie chłodzi się Imperial Porter 20 blg (pierwowzór miał 20.5, więc niewielka zmiana), poleci na Windsor'ach. Pracowity, ale szczęśliwy dzień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wesołe Miłe Śmarakuki lada moment trafi do butelek, dojechało do 4,5 blg i ma 5,1%. Jak dostanę chmiel coś tam się wymyśli, bo i temperatura w piwnicy ciekawa (zobaczymy czy będzie jak z Korsarskim), w razie w dokupiłem troszkę cukru. Trzcinowego Demerara dry.

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po miesiącu skosztowaliśmy Jednak Tripel, piwo już nagazowane-będzie w depozycie, jest tam poprzedni Belg, jakby ktoś się nie zorientował-bo na to coś wygląda-co jest z Wami???, fenomenalny aromat, wysublimowany smak, bardzo jesteśmy zadowoleni, w tej formie-tylko cukier kandyzowany na podbicie i miód na smak, będziemy powtarzać. Warto zaznaczyć, że jest to Polski Tripel-na Marynce i Sybilli, a przyprawy-standard dla ale-lukrecja, kolendra i zielone pomarańcze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Honey Pomelo Ale smakuje miodem i pomelo (dziwne było by, gdyby nie), ma 6,6% i już jest w butelkach, od miodu trochę mętnawe wyszło. Natomiast koźlak ma 16 blg i prawdopodobnie zaczął już fermentację w piwnicy (pięęękna temperatura tam jest, a będzie jeszcze piękniej).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koźlak, jeszcze bez nazwy, ale myślałem, żeby może Eksterminator albo Masakrator ;) jak wyjdzie konkretnie podwójny. Natomiast w dalszych planach jest skonkretyzowanie portfolio i warzenie tylko piw najlepszych i najciekawszych, więc na pewno na stałe wejdzie do gamy Zakonne wszechmocne, Imperial porter, Burton Ale (zobaczymy czy wyjdzie tak wersja hard), Rzeszów Pride, alpejskie (pod warunkiem, że znowu się nie przyplącze infekcja), Korsarskie (na cieżkie zimy) i Bursztynowe za dwa pensy. W sam raz 7 :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ponieważ były pytania jak uwarzyć Zakonne, oto przepisy:

 

Zakonny Wszechmocne #1

 

1 ekstrakt jasny Bruntal 5 litrów

25g Taurus 13,5 ak 30 min

1 jasny plus pszeniczny Munton's

25g Taurus plus Hallertau Tradition 5,4 15 minut, gorąc z poprzedniego

1000g kandyzowanego jasnego plus 25g Tradition 5g lukrecji 10g kolendry 10g rajskich ziaren reszta wody 500g demerara dry

Enartis FermEzFerm 5g brzeczka 28 stopni

19 blg koniec 3 blg, 8,68% 5 litrów do beczki (nr 42 klepkowe)

 

Zakonne Wszechmocne #2

1 jasny 5 litrów

25g Marynka 8,9 30 min

1 jasny plus pszeniczny

25g Marynka plus Sybilla 6,5 15 minut, gorąc z poprzedniego

1000g kandyzowego plus 25g Sybilla 5g lukrecji 10g kolendry 10g zielonych pomarańczy* reszta wody

Spadź nektar 800g

S-33 11,5g 25 stopni brzeczka 28 stopni

Przy 5 blg na cichą 7 dni

20 blg koniec 4,5 blg, 8,42%

 

Miłej zabawy

 

*niedojrzały owoc pomarańczy, do
należy potłuc przed dodaniem do brzeczki, młotkiem, bo to dość twarde jest
Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Z tego co znaleźliśmy, a dosłownie wymietliśmy z szafek, warzą się Zmiotki-czyli słód, jaki był*, chmiel, *, miód, *, drożdże, * i cukier * :D. 14 blg początkowe, kolor ciemnobursztynowy powinien wyjść.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ nie chciałem przedobrzyć, dziś zlaliśmy 1/3 z beczki i 2/3 z balona, zeszło do 3 blg, pomieszaliśmy i do balona na resztę cichej, smakowo typowe old ale, z zaznaczeniem, że czyste z beczki kwaskowate i mało pijalne solo, czyli tak jak powinno być.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zlaliśmy całość i do butelek, smakowo bardzo fajnie, może chmiel zbyt wyrazisty, ale pewnie się to ułoży, w końcu też to old ale, mało kto takie piwa warzy. Parametry 14 blg i 6,1% więc idealnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.