Oskaliber Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 ja chmieliłem granulatem w siateczce i nie wiem dlaczego jest to "nie polecane". Bo chmiel nie ma równie dobrego kontaktu z brzeczką jak przy sypaniu luzem, a przelanie znad osadów po chmieleniu jest tak bezproblemowe, że każdy kto chociaż raz tak zrobił nie wróci do bawienia się w żadne woreczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Bo chmiel nie ma równie dobrego kontaktu z brzeczką jak przy sypaniu luzem, a przelanie znad osadów po chmieleniu jest tak bezproblemowe, że każdy kto chociaż raz tak zrobił nie wróci do bawienia się w żadne woreczki. No ja zapewne wrócę do takiego chmielenia bo nie nazwałbym tego procesu bezproblemowym. Często nie mam czasu na zbyt długie czekanie aż osady dobrze ułożą się po whirlpool'u, i to co zostanie w osadach idzie w kanał. Chmielenie w woreczku w moim przypadku to minimalizowanie strat. W takim wypadku wolę dodać 10% więcej chmielu niż wylewać później piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 (edytowane) to może jednak będę używał szyszek aha i jeszcze jedna kwestia w piwowarze Lato 2012 wyczytałem że raczej nie powinno się mieszać chmielu z różnych państw czy regionów, czyli jak citra amarillo czy cascade to juz nie lubelski??? jak wy to widzicie??? Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Rolnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 to może jednak będę używał szyszek aha i jeszcze jedna kwestia w piwowarze Lato 2012 wyczytałem że raczej nie powinno się mieszać chmielu z różnych państw czy regionów, czyli jak citra amarillo czy cascade to juz nie lubelski??? jak wy to widzicie??? Nie znam takiej zaaady. Można mieszać, ale trzeba myśleć co sie łączy. Podpatruj jak inni piwowarzy chmielą. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 nie używam żadnych siateczek,chmielę granulatami,po gotowaniu czekam ok 5minut i wlewam do fermentora na którym mam położone gęste sitko -takie jak do mąki z rączką i dwoma haczykami średnica ok 180-200mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorashi Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Ja do chmielenia swojej pierwszej warki użwałem siateczek. Chmieliłem granulatem i uważam że przy granulacie siateczki są nie przydatne gdzyż i tak sporo osadu jest póżniej w garze. Edytowane 15 Grudnia 2012 przez sorashi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Ja przy pierwszej warce, również użyłem granulatu do chmielenia i choć mam siateczki to odpuściłem je sobie. Whirlpool i dekantacja wężykiem nie wymaga dużo wprawy, a sprawdza się świetnie moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się