Gąska Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) Witam serdecznie! Szykuję się do popełnienia pierwszej warki . Wcześniej nie miałem żadnej styczności nawet z brew kitami, stąd też mnóstwo obaw przed zacieraniem. Sprzęt wybrałem w doBrze znAnym wszystkim sklepie wygląda to mniej więcej tak: 1.Fermentor + kranik + rurka fermentacyjna + skala --- poj. 30 litrów 2.Fermentor + kranik + skala --- poj. 30 litrów 3.Gar 30l emaliowany z olkusza (najtańszy z allegro 79zł) 4.Reduktory osadów (do pojemników) 5.Areometr uniwersalny PIWO/WINO ze skalą Ballinga 0-35° 6.Kapslownica stołowa GRIFO (+100 kapsli) 7.Rurka do rozlewu butelkowego + wąż. 8.Termometr uniwersalny -20 do +110°C 9.Miarki do cukru lub glukozy (refermentacja w butelkach) 10.Siateczka do gotowania chmielu lub wyparzania słodu - 3 szt 11.Pirosiarczyn potasu - 100g 12.Filtrator z oplotu (dopiero w planach tyko nie wiem jeszcze jaka jest średnica gwintu kranika. 1/2 cala?) 13.Chłodnica zanurzeniowa z ~8m miękkiej rurki miedzianej fi 10mm (do zrobienia w najbliższej przyszłości, narazie wanna ) 14.Resztę akcesoriów typu warząchwa, czy szczotka do butelek zamierzam kupić gdzieś na miejscu. Przed zamówieniem chciałem liste zakupów skonfrontować z Waszymi zestawami na start i poprosić o ew. dopisanie czegoś o czym nie pomyślałem / zapomniałem. Druga sprawa natomiast to składniki na pierwsze piwko. Chmiel i drożdże chciałbym zamówić odrazu ze sprzętem, żeby zaoszczędzić na przesyłce, a słody śrutowane chciałbym kupić u siebie na miejscu w DMGP Strzegom. Tylko teraz co by tu uwarzyć Interesuje mnie IPA lub AIPA ale duża rozbieżność w przepisach troche mnie przerosła. Może na początek lepiej Pale Ale klasyczne, jak myślicie? I tu odrazu prośba do Was o złożenie jakiegoś gotowca , na któreś z tych piwek (słody strzegomskie). Z góry dziękuję i pozdrawiam. Wojtek. Edytowane 8 Listopada 2012 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Jak chcesz przeczytać nieco przydługiego posta, to polecam temat: http://www.piwo.org/topic/7747-moje-optymalne-zacieranie/ Ale ostrzegam, jest przydługi, a opisany zestaw jest optymalny, a nie minimalny. Ale patrząc na Twój to tak: Bez filtratora nie wysłodzisz, więc raczej zaopatrz się w niego od razu. Zaplanowałeś dwa wiadra z kranikami? Moja sugestia jest taka: jeden niech ma ten czerwony kranik z długim gwintem, taki jak tutaj: http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/akcesoria/kranik_do_rozlewu_-_czerwony Drugi jaki chcesz. Ten biały jest tańszy. Masz już dwa wiadra, ale generalnie do fermentacji najlepiej kraników nie stosować. Ryzyko infekcji itd itd. Jeśli już np decydujesz się na drogą kapslownicę grifo, do dokup jeszcze dwa wiadra do fermentacji, bez kraników. Ułatwi Ci to życie. Nie potrzebujesz wtedy reduktora (ale zawsze można go mieć). Chłodnicę możesz sobie odpuścić i po prostu zadawać drożdże po 24h, kiedy piwo się odpowiednio schłodzi (ja trzymam po chmieleniu w piwnicy, więc zadaję po jakichś 12h). IPA lub AIPA na pierwszy raz to mocno chmielone piwa i jak mówiłeś 0 jest mnóstwo przepisów. Wg mniej najlepiej zrób tak: poszukaj kilku warek, które chciałbyś robić w zestawach surowcowych w sklepach piwowarskich i zatowaruj się na te kilka warek. W ten sposób zaoszczędzisz kasę. Słody ze Strzegomia to takie same słody jak wszędzie (w sensie pilzneński, monachijski, pszeniczny, wiedeński), co do karmelowych to odpowiedniki masz tutaj: http://www.piwo.org/files/file/32-odpowiedniki-slodow-weyermann-oraz-slodowni-strzegom/ I na koniec, bo mnie aż bolą oczy: mnustwo Serio? A autokorekta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Proponuję, zajrzeć na Wiki masz tam Sprawdzone receptury pełna gama piw , z fermentacją górną i dolną na jednym słodzie i na wielu, na drożdżach w różnej postaci możesz wybrać pod swoje warunki temperaturowe tylko trzeba poszperać. Sprzęt który wymieniłeś w swojej liście w zupełności wystarczy, nic tylko warzyć. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Zrób jak planujesz: PaleAle zacierane jedno-temp. bedzie Ci prościej na początek, a piwko wyjdzie naprawdę dobre. Użyj drożdży np Danstar Nothingam. Co do chmielenia to już wedle uznania, zależy co lubisz. Jeśli piłeś AIPA i lubisz taki klimat znajdziesz gdzieś ilość chmielu na swoją warkę. Zawsze możesz się wspomóc którymś z programów do przeliczenia ilości słodów i chmielu, polecam! Ja osobiście używam Brewtargeta i jak dla mnie jest dość dokładny. Powodzenia przy I warce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Witam serdecznie! Szykuję się do popełnienia pierwszej warki . Wcześniej nie miałem żadnej styczności nawet z brew kitami, stąd też mnustwo obaw przed zacieraniem. Sprzęt wybrałem w doBrze znAnym wszystkim sklepie wygląda to mniej więcej tak: Nie miałeś styczności, a surowce sam chcesz dobierać. To nie logiczne. Kup gotowy zestaw, masz tam podane wszystko na tacy. Niepotrzebnie się krygujesz, wszyscy jesteśmy klientami naszych sklepów i ujawnianie ich nazw nie jest niczym złym, wręcz przeciwnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Jak chcesz przeczytać nieco przydługiego posta, to polecam temat: http://www.piwo.org/...lne-zacieranie/ Post ciekawy, napewno się przyda! W kwestii wiaderek skorzystam z Twojej rady i kupię jeden z kranikiem czerwonym, a drugi bez kranika. Dzięki! Proponuję, zajrzeć na Wiki masz tam Sprawdzone receptury pełna gama piw , z fermentacją górną i dolną na jednym słodzie i na wielu, na drożdżach w różnej postaci możesz wybrać pod swoje warunki temperaturowe tylko trzeba poszperać. Sprzęt który wymieniłeś w swojej liście w zupełności wystarczy, nic tylko warzyć. Powodzenia Tyle recept w jednym miejscu, genialne! Dzięki! Macie rację, powinienem skorzystać z gotowego zestawu surowców, ale w BA akurat zabrakło Pale Ale. Pomyślałem, że sam go złożę, ale chyba faktycznie zaczekam aż wrócą do oferty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Po co będziesz czekać? Kup 4 kg słodu pale ale, jakieś 250 g słodu karmelowego, np. carahell, drożdże np. US-05, chmiel goryczkowy np. challenger (sprzedają po 30 g), chmiel na aromat np. fuggles (aktualnie w promocji). Zacieranie - 60 minut w 68°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Po co będziesz czekać? Kup 4 kg słodu pale ale, jakieś 250 g słodu karmelowego, np. carahell, drożdże np. US-05, chmiel goryczkowy np. challenger (sprzedają po 30 g), chmiel na aromat np. fuggles (aktualnie w promocji). Zacieranie - 60 minut w 68°C. Tak też chyba uczynię. Słody kupię w Strzegomiu, a drożdże i chmiel zamówie z BA i dojdzie razem ze sprzętem. Jedyny minus jest taki, że do gotowego zestawu dodają "wskazówki do warzenia". Tam pewnie łopatologicznie opisują jaka ilość wody na początku, jak wysładzać itp. Na pierwszy raz mile widziana byłaby taka ściągawka, ale jak już wszystko będę miał i ładnie poproszę, to może ktoś mi pomoże rozwiać wszelkie wątpliwości. Do tego czasu oddaję się lekturze forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 (edytowane) Na początek możesz użyć do zacierania 15 litrów wody, do wysładzania też 15 l. Wysładzaj na raty: 3 x 5 l. Edytowane 7 Listopada 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Na początek możesz użyć do zacierania 15 litrów wody, do wysładzania też 15 l. Wysładzaj na raty: 3 x 5 l. Dzięki! Dobrze, że tu trafiłem, tzn. na forum Tyle ciekawych informacji w jednym miejscu i do tego tak przejrzyście zorganizowane! Ten ład to rzadki widok i tu ukłon w stronę administracji i moderatorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Podaj maila to wyśle Ci jak wyglądają wskazówki z BA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 (edytowane) Chcesz i masz instrukcja PALEALE - słody.doc Edytowane 7 Listopada 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Dzięki! Tak powinno być dobrze? Skład: Słód Pale Ale 4kg Słód Karmelowy 30' 150-250g Chmiel challenger 30g Chmiel fuggles 30g Drożdże Safale US-05 saszetka 11,5 g Zacieranie i filtracja: Podgrzej 14l wody do temperatury 70-72 stopnie a następnie wsyp słody, mieszając. Temperatura ustali się na poziomie 65 stopni i utrzymaj ją przez 30 minut. Podgrzej do 70-72 stopni i utrzymaj ją przez 20 minut Podgrzej do 75 i przenieś do filtracji. Wysładzać do uzyskania około 23-25 litrów filtratu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Przed podgrzaniem do 75°C zrób próbę jodową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Zrób jedną przerwę w 68°C przez 60 minut. W tym celu podgrzej 14-15 litrów wody do 73°C i wrzuć słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Przed podgrzaniem do 75°C zrób próbę jodową. Oczywiście, w razie czego trzymać aż do negatywnej. Zrób jedną przerwę w 68°C przez 60 minut. W tym celu podgrzej 14-15 litrów wody do 73°C i wrzuć słody. Czyli nie bawić się w dwie przerwy. Na początek to i lepiej, mniej rzeczy do zepsucia . Wracając do tematu sprzętu to pozostaje mi już tylko czekać na kuriera Mam niestety pewne obawy co do tego kranika z BA, prosiłem ich żeby zamontowali mi w fermentorze ten czerwony kranik z dłuższym gwintem. Okazało się jednak, że mają tylko te białe, a wyczytałem gdzieś, że mogę mieć problem z przykręceniem wężyka z oplotu do tego kranika. Jak wyglądają Wasze doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam i dziękuję za rady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Osobiście uważam, że jak na pierwszą warkę łatwiej obracać się w dwóch zakresach 63-65°C i 70-72°C. Zacieranie w jednej temperaturze dla początkującego może być kłopotliwe, z 67-68°C temperatura łatwo może uciec w te lub w tamtą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Mam niestety pewne obawy co do tego kranika z BA, prosiłem ich żeby zamontowali mi w fermentorze ten czerwony kranik z dłuższym gwintem. Okazało się jednak, że mają tylko te białe, a wyczytałem gdzieś, że mogę mieć problem z przykręceniem wężyka z oplotu do tego kranika. Jak wyglądają Wasze doświadczenia w tym temacie? Ja mam kranik biały i nie było najmniejszego problemu z przykręceniem do niego węża z oplotem z gwintem 3/4 cala (szczerze mówiąc nawet nie wiedziałem że czerwony i biały kranik się od siebie różnią ). Widzę że u Ciebie browar też ma gęsie korzenie więc myślę że też nie będzie problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Osobiście uważam, że jak na pierwszą warkę łatwiej obracać się w dwóch zakresach 63-65°C i 70-72°C. Zacieranie w jednej temperaturze dla początkującego może być kłopotliwe, z 67-68°C temperatura łatwo może uciec w te lub w tamtą. Wihura nie strasz kolegi. Nie jest tak źle. Podgrzejesz do 68°C opatul dobrze garnek w koc lub inny materiał termoizolacyjny (oczywiście wyłącz przedtem źródło ciepła -gaz, prąd) i kontroluj co 20 min temp. Jak spadnie o 1 st nie ma tragedii jak o 2St to delikatnie podgrzej (wprawa i wyczucie sprzętu i jak długo podgrzewać przyjdzie z czasem), mieszaj co jakiś czas np co 10 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Białe kraniki w BA były różne w różnych okresach - raz miały gwint dłuższy, raz krótszy. Kiedyś kupiłem ten z krótszym i żeby wkręcić mufę 3/4-1/2 musiałem wywalić tą plastikową zakrętkę z zestawu, a kranik dokręciłem właśnie tą mufą. Co do zacierania w jednej temperaturze, to taka metoda jest bliższa tradycyjnej metodzie zacierania tych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Widzę że u Ciebie browar też ma gęsie korzenie więc myślę że też nie będzie problemu Gęsi górą! Zacierał będę faktycznie chyba w jednej temperaturze. Z wszelakich źródeł wynika, że jest to odpowiednia metoda do PA. Teraz jeszcze muszę ustalić chmielenie. Do dyspozycji mam 100g challenger i 100g Fuggles. Całe życie piłem "koncerniaki", od niedawna dopiero zacząłem się interesować prawdziwymi piwami o ile Amber, Miłosław czy Primator można takimi nazwać. Lubię piwa o dosyć mocnym aromacie chmielowym, ale nie zbyt goryczkowe. Ile i kiedy polecacie dodać tego granulatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) EDIT: dobra, nie przeczytałem, że chmiele są już wybrane. Ja bym pokombinował, challenger jest dualny. Dałbym 20g na całość, 10g na 20' Aromatyczny bym podzielił i dał 20 na 15' i resztę na 5'. Edytowane 9 Listopada 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Challenger - 25g na 60 minut Fuggles - 20 g na 15 minut Fuggles - 30 g - 0 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Dzięki za rady. Czas oczekiwania na kuriera strasznie się dłuży Może korzystając z okazji dopytam o sprawy mnie nurtujące. Czy temperatura powietrza w pomieszczeniu, w którym zamierzam przeprowadzić fermentację, wahająca się pomiędzy 16 a 20 stopni stanowi poważny problem? Chłodzenie w "wannie" lepiej przeprowadzić w garnku czy już w fermentorze? Chmiel, który zostanie (granulat) będę mógł przetrzymać jakiś miesiąc może dwa do kolejnego warzenia? Butelki po Żywcu 0,5l i Miłosławie powinny się nadać? Mam sporo obaw co do wysładzania. Jak to logistycznie zaplanować żeby zmieścić się w czasie i żeby wysłodzić do zaplanowanego Blg, ale przed samym warzeniem zamierzam jeszcze ułożyć dokładny plan całej operacji i poddać go Waszej opinii Dziękuję za pomoc i wyrozumiałość. Mam nadzieję, że kiedyś to ja będę pomagał innym zgłębić tajniki browarnictwa Edytowane 12 Listopada 2012 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Ad1 Temperatura może być. A z czego te wahania wynikają? Może jest miejsce, w którym masz stałą temperaturę? Ad2 Ja w fermentatorze chłodziłem kiedyś, bo warzę w kociołku elektrycznym. Teraz możesz jeszcze na noc wystawić na dwór np. Ad3 Spokojnie wytrzyma. Zapasy się robi na dłużej także luz. Ad4 Się nadadzą Poradzisz sobie, bo zacieranie nie jest takie trudne jak może się na początku wydawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się