Raczek Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Chyba pierwszy raz robiłem piwo na tych drożdżach jest to Porter początkowo miał 14BLG drożdże zadane w sobotę pod wieczór piana była chyba tylko dobę dzisiaj pobrałem próbkę dzisiaj i 6BLG i smaku portera notre ma oznak fermentacji nie widać ale BLG jeszcze wysokie. Jak te drożdże odfermentowuja ? Zejdą niżej ? POtrzymam je do 10 dni później tydzień cichej w 19 i butelki może smak będzie porterowy... Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajo33 Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Na burzliwej stoi mi teraz bitter - w 7 dni z 13blg do 4blg, po 9dniach 3,6 i dojada do 3blg (FFT było 3 blg) Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 A ja zrobiłem IAIPA na S04 24blg w 4 dni zjechało do 7 i piana znikła. Niesamowicie szybkie drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Dla pewności zrób FFT ale te drożdże przy zacieraniu na słodko nie odfermentowują głęboko i z 14°Blg do 6°Blg to może już być koniec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 To rzeczywiście może być koniec. U mnie z 12 do 4 w 11-12 dni schodzą. Nawiasem mówiąc to świetne drożdże, do stoutów idealne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raczek Posted November 6, 2012 Author Share Posted November 6, 2012 Zielone piwo nie ma nic wspólnego z Porterem na razie Link to comment Share on other sites More sharing options...
roofman Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Chyba pierwszy raz robiłem piwo na tych drożdżach. [...] Nie wiem czy zauważyłeś ale mamy na forum dział typowo drożdżowy. Temat na interesujące Cię drożdże jest dokładnie tu: http://www.piwo.org/topic/889-fermentis-safale-s-04/ więc chyba nie ma potrzeby dublować tematu. Jejski 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raczek Posted November 6, 2012 Author Share Posted November 6, 2012 Chyba pierwszy raz robiłem piwo na tych drożdżach. [...] Nie wiem czy zauważyłeś ale mamy na forum dział typowo drożdżowy. Temat na interesujące Cię drożdże jest dokładnie tu: http://www.piwo.org/...is-safale-s-04/ więc chyba nie ma potrzeby dublować tematu. Omijaj ten dział skoro wiesz wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
roofman Posted November 7, 2012 Share Posted November 7, 2012 Omijaj ten dział skoro wiesz wszystko. O rany... nie o to mi chodziło. W tamtym temacie masz inne wypowiedzi i charakterystykę tego szczepu, sądziłem że tam znajdziesz więcej wyjaśnień rozwiązujących Twoje wątpliwości.. Forum jest jako całość a nie jako jeden dział przecież, nie należy się ograniczać... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now