Raczek Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Chyba pierwszy raz robiłem piwo na tych drożdżach jest to Porter początkowo miał 14BLG drożdże zadane w sobotę pod wieczór piana była chyba tylko dobę dzisiaj pobrałem próbkę dzisiaj i 6BLG i smaku portera notre ma oznak fermentacji nie widać ale BLG jeszcze wysokie. Jak te drożdże odfermentowuja ? Zejdą niżej ? POtrzymam je do 10 dni później tydzień cichej w 19 i butelki może smak będzie porterowy... Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Na burzliwej stoi mi teraz bitter - w 7 dni z 13blg do 4blg, po 9dniach 3,6 i dojada do 3blg (FFT było 3 blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 A ja zrobiłem IAIPA na S04 24blg w 4 dni zjechało do 7 i piana znikła. Niesamowicie szybkie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Dla pewności zrób FFT ale te drożdże przy zacieraniu na słodko nie odfermentowują głęboko i z 14°Blg do 6°Blg to może już być koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 To rzeczywiście może być koniec. U mnie z 12 do 4 w 11-12 dni schodzą. Nawiasem mówiąc to świetne drożdże, do stoutów idealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Zielone piwo nie ma nic wspólnego z Porterem na razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Chyba pierwszy raz robiłem piwo na tych drożdżach. [...] Nie wiem czy zauważyłeś ale mamy na forum dział typowo drożdżowy. Temat na interesujące Cię drożdże jest dokładnie tu: http://www.piwo.org/topic/889-fermentis-safale-s-04/ więc chyba nie ma potrzeby dublować tematu. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Chyba pierwszy raz robiłem piwo na tych drożdżach. [...] Nie wiem czy zauważyłeś ale mamy na forum dział typowo drożdżowy. Temat na interesujące Cię drożdże jest dokładnie tu: http://www.piwo.org/...is-safale-s-04/ więc chyba nie ma potrzeby dublować tematu. Omijaj ten dział skoro wiesz wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Omijaj ten dział skoro wiesz wszystko. O rany... nie o to mi chodziło. W tamtym temacie masz inne wypowiedzi i charakterystykę tego szczepu, sądziłem że tam znajdziesz więcej wyjaśnień rozwiązujących Twoje wątpliwości.. Forum jest jako całość a nie jako jeden dział przecież, nie należy się ograniczać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi