Raczek Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Chyba pierwszy raz robiłem piwo na tych drożdżach jest to Porter początkowo miał 14BLG drożdże zadane w sobotę pod wieczór piana była chyba tylko dobę dzisiaj pobrałem próbkę dzisiaj i 6BLG i smaku portera notre ma oznak fermentacji nie widać ale BLG jeszcze wysokie. Jak te drożdże odfermentowuja ? Zejdą niżej ? POtrzymam je do 10 dni później tydzień cichej w 19 i butelki może smak będzie porterowy... Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Na burzliwej stoi mi teraz bitter - w 7 dni z 13blg do 4blg, po 9dniach 3,6 i dojada do 3blg (FFT było 3 blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 A ja zrobiłem IAIPA na S04 24blg w 4 dni zjechało do 7 i piana znikła. Niesamowicie szybkie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Dla pewności zrób FFT ale te drożdże przy zacieraniu na słodko nie odfermentowują głęboko i z 14°Blg do 6°Blg to może już być koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 To rzeczywiście może być koniec. U mnie z 12 do 4 w 11-12 dni schodzą. Nawiasem mówiąc to świetne drożdże, do stoutów idealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Zielone piwo nie ma nic wspólnego z Porterem na razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Chyba pierwszy raz robiłem piwo na tych drożdżach. [...] Nie wiem czy zauważyłeś ale mamy na forum dział typowo drożdżowy. Temat na interesujące Cię drożdże jest dokładnie tu: http://www.piwo.org/topic/889-fermentis-safale-s-04/ więc chyba nie ma potrzeby dublować tematu. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Chyba pierwszy raz robiłem piwo na tych drożdżach. [...] Nie wiem czy zauważyłeś ale mamy na forum dział typowo drożdżowy. Temat na interesujące Cię drożdże jest dokładnie tu: http://www.piwo.org/...is-safale-s-04/ więc chyba nie ma potrzeby dublować tematu. Omijaj ten dział skoro wiesz wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Omijaj ten dział skoro wiesz wszystko. O rany... nie o to mi chodziło. W tamtym temacie masz inne wypowiedzi i charakterystykę tego szczepu, sądziłem że tam znajdziesz więcej wyjaśnień rozwiązujących Twoje wątpliwości.. Forum jest jako całość a nie jako jeden dział przecież, nie należy się ograniczać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się