nikiboom Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Warka nr 7, przelana na cichą. Zeszło do 2 Blg. Nie wiem czy nie zaszkodzi szybka fermentacja, chyba za dużo drożdzy i za mało schłodziłem brzeczke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Warka nr 7 poszła do 45x0,5 i 1x0,33 butelek z 136 g cukru. Teraz browar czeka przynajmniej 2 miesięczna przerwa:/ Mam nadzieję, że surowce się nie zepsują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Jestem właśnie po degustacji podarowanych butelek z warkami 5 i 6. Brown Porter (6) nie w moim stylu, chyba jęczmień palony i reszta ciemnych dodana do zacierania od początku. Jak dla mnie zbyt dużo palonych smaków, ale to kwesta gustu, poza tym piwo pijalne. Natomiast 5 - Polskie Ale - bardzo fajne. Kolorek miły dla oka, aromat miły dla nosa, a smak miły dla podniebienia Sama radość. No i mojej żonie też bardzo smakowało. Przy okazji podziękowania za podarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 No ten Brown to jeszcze się poukłada:) Dzięki za opinię. Nie ma sprawy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 A to możliwe, jeśli chodzi o tego Browna - jak to się ułoży i zbalansuje, to pewno będzie lepsze. Nie wiadomo tylko czy zdąży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Sprobowalem warki nr 7. Smakuje nie najlepiej. Chociaz wlasciwie smak jest w miare, ale zapach...smierdzi troche stara sciera i nie wiem czy to chmiele, czy jakies bledy w fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Dobrze, że ostrzegłeś na razie nie będę próbował. Gdzieś czytałem, że "stara ściera", to zbyt duże natlenienie przy rozlewie, ale może to nie to i się jeszcze ułoży? W końcu to tylko parę dni od rozlania. Daj mu trochę czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 No mam nadzieje ze bedzie lepiej bo na razie ciezko sie pije:) A liczylem ze bedzie piwo na szybko do spicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Pod długiej przerwie, browar znów rusza Już nie w Łodzi i nie w bloku, jutro zacieram ( o ile nic się nie wydarzy) Pale Ale na australijskim chmielu. Będzie też test drożdzy Mauribrew, bo w domu temperatura 24 stopnie (a w piwnicy za chłodno bo z 16), zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 (a w piwnicy za chłodno bo z 16) nie tak źle 16 + ze 2 się brzeczka podgrzeje podczas fermentacji, to będzie 18, a to chyba OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 'Instrukcja' mówi o przedziale 20-32. Ciekawy też jestem efektów jakie dalaby fermentacja w takiej temperaturze. Ale to zobacze jeszcze jutro, moze znajde cieplejszy zakatek w piwnicy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 (edytowane) Warka nr 8 Australijskie Pale Ale Zasyp: 4,5 kg Pale Ale Strzegom 0,3 kg karmelowy czerwony Strzegom Zacieranie: 19 litrów wody 70 - 67oC ->63oC mash out 5 min Wysładzanie 15 l Chmielenie: 70 min 60 min - 10 g Topaz - (16,10 % ak) 10 g Galaxy - (12,20 % ak) 20 min - 10 g Topaz - (16,10 % ak) 10 g Galaxy - (12,20 % ak) 60 min - 20 g Topaz - (16,10 % ak) 20 g Galaxy - (12,20 % ak) na cichą na 2-3 dni po 10 gram Galaxy i 10 g Topaz Fermentacja: drożdze Mauribrew Ale, około 17-19 oC Wyszło 26 l, 11o Blg IBU ok 55 kolor ok 12 EBC Trochę te ześrutowane słody poleżały i nastawiałem się na gorszą wydajność, a tu nic z tego. Trochę przesadziłem z wysładzaniem. Znaczy się nie trzymałem się planu i zamiast 23 litrów dostałem 26 o nieci niższym niż zakładanym ekstrakcie. Fermentację będe prowadził w piwnicy, gdzie jest koło 17-19 stopni, tylko dam się drożdzom rozchulać w domu, gdzie jest koło 23. Powinny drożdzaki dać radę. Trochę wyszedłem z wprawy, ale mam nadzieję że będzie ok, a piwa żadna cholera nie ruszy:) Na wszelki wypadek nie będe bawił się w przelewanie na cichą tylko cała fermentacja w jednym wiadrze Edytowane 11 Lipca 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Warka nr 9 Amerykańskie Pale Ale Zasyp: 4,5 kg Pale Ale Strzegom 0,2 kg karmelowy czerwony Strzegom 0,3 kg karmelowy 30 EBC Strzegom Zacieranie: 17 litrów wody 70 min - 67oC ->63oC mash out 5 min Wysładzanie 17 l Chmielenie: 70 min 60 min - 10 g Calypso - (15 % ak) 10 g El Dorado - (15,8 % ak) 20 min - 10 g Calypso - (15 % ak) 10 g El Dorado - (15,8 % ak) 60 min - 20 g Calypso - (15 % ak) 20 g El Dorado - (15,8 % ak) na cichą na 2-3 dni po 10 gram Calypso i 10 g El Dorado Fermentacja: drożdze Safale US-05, około 17-19 oC Wyszło 24,5 l, 12o Blg IBU ok 60 kolor ok 12 EBC Prawie że kopia poprzedniej warki. Tylko inne chmiele, drożdze i trochę zmodyfikowany zasyp Do tego jeszcze udało się umyć 2 skrzynki butelek. Bezrobocie piękną sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Prawie że kopia poprzedniej warki. Tylko inne chmiele, drożdze i trochę zmodyfikowany zasyp Faktycznie, prawie kopia "Takie samo tylko, że (prawie wszystko) inne" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka nr 8 rozlana do butelek z dodatkiem 165 g cukru. Wyszło: 52 butelki 0,5 l A zeszło do 2 Blg Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Warka nr 9 zabutelkowana. Co dziwne, moje przyrządy pokazały, że drożdze dożarły do 1 Blg, nie spodziewał się tego Wyszło 48 butelek 0,5 l, 150 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 A jak tam warka nr 7? Mam jeszcze butelkę w lodówce i nie wiem - pić? czy jeszcze poczekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Ciężko mi powiedzieć bo mi sie już rozeszła Głównie za sprawą rodziny, ale raczej nie narzekali na to piwo, aromat zelżał, ale jak ostatnio je piłem to dla mnie pachniało niezbyt. Ale to było ponad miesiąc temu. Myślę, że możesz wypić jak będzie niedobre to wyślij je w podróż do GOŚ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 (edytowane) Warka nr 10 Polskie Ale "Letkie" Zasyp: 4 kg Pale Ale Strzegom Zacieranie: 14 litrów wody 70 min - 67-68°C mash out 5 min Wysładzanie 16 l Chmielenie: 70 min 60 min - 25 g Syblilla (6,2 % ak) 20 min - 25 g Syblilla (6,2 % ak) 5 min - 25 g Syblilla (6,2 % ak) Drożdze Safale S-04, ok 20-21°C Wyszło 22 l, 10,5° Blg IBU ok 35 kolor ok 8 EBC I znów coś źle przeliczyłem sobie wysładzanie, albo za mocno nakryłem gar bo wyszło mi więcej brzeczki o mniejszej gęstości niż to co założyłem. Wydajność też trochę niższa niż zwykle Mam nadzieje, że pomimo to wyjdzie dobre Edytowane 24 Września 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Warka nr 10 przelana na cichą, zeszła do 1,5 Blg. Gęstwa zebrana, jak dobrze pójdzie jutro się ją wykorzysta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) Warka nr 11 Zimowo-Korzenne Zasyp: 4 kg Pale Ale Strzegom 1kg monachijski typ 2 Strzegom 0,6 kg Brown Fawcett Malsters 0,3 kg Special B CastleMalting 0,2 kg owsiany Fawcett Malsters 0,2 kg karmelowy 300 Strzegom 0,2 kg pale chocolate Fawcett Malsters 0,1 kg jęczmień palony Strzegom Zacieranie: 20 litrów wody 25 min - 63-62°C 45 min - 72-71°C mash out 10 min Wysładzanie 14 l Chmielenie: 70 min 60 min - 20 g Vital (13 % ak) 30 min - 15 g Vital (13 % ak) 10 min - 15 g Vital (13 % ak) 10 min 200 g cukru kryształ 10 min przyprawy: 30 g cukru wanilinowego 3 gwiazdki anyżu 15 sztuk goździków 15 g suszonej skórki pomarańczy 7 g imbir mielony 5 g cynamon mielony 4 zierenka ziela angielskiego 5 gram gałki mielonej Drożdze Safale S-04 (gęstwa), ok 17-19°C Wyszło 22 l, 18° Blg IBU ok 45 kolor ok 66,6 EBC (LOL) Mam nadzieję, że eksperyment wyjdzie dobry, najwyżej dłużej postoi, a następnym razem będe mądrzejszy co do doboru składników. Fermentacja z użyciem gęstwy, pachnie w porządku, tak że myślę, że będzie ok o ile nie dałem za dużo albo za mało W całym domu pachnie piernikiem Edytowane 11 Października 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Warka nr 10 poszła wczoraj do butelek: 44*0,5 z 140 g cukru. I pytanie co warzyć jako następne Brown Ale czy Stouta owsianego bo butelek starczy na razie tylko na jedno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Ku temu się też skłaniałem I chyba tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Tylko, takiego wiesz, imperialnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się