Skocz do zawartości

Łódzki Browar Blokowy


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 2 tygodnie później...

Jestem właśnie po degustacji podarowanych butelek z warkami 5 i 6. Brown Porter (6) nie w moim stylu, chyba jęczmień palony i reszta ciemnych dodana do zacierania od początku. Jak dla mnie zbyt dużo palonych smaków, ale to kwesta gustu, poza tym piwo pijalne. Natomiast 5 - Polskie Ale - bardzo fajne. Kolorek miły dla oka, aromat miły dla nosa, a smak miły dla podniebienia ;) Sama radość. No i mojej żonie też bardzo smakowało. Przy okazji podziękowania za podarki :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobrze, że ostrzegłeś :) na razie nie będę próbował. Gdzieś czytałem, że "stara ściera", to zbyt duże natlenienie przy rozlewie, ale może to nie to i się jeszcze ułoży? W końcu to tylko parę dni od rozlania. Daj mu trochę czasu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pod długiej przerwie, browar znów rusza :)

Już nie w Łodzi i nie w bloku, jutro zacieram ( o ile nic się nie wydarzy) Pale Ale na australijskim chmielu. Będzie też test drożdzy Mauribrew, bo w domu temperatura 24 stopnie (a w piwnicy za chłodno bo z 16), zobaczymy co wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 8 Australijskie Pale Ale

 

 

Zasyp:

 

4,5 kg Pale Ale Strzegom

0,3 kg karmelowy czerwony Strzegom

 

 

Zacieranie:

 

19 litrów wody

70 - 67oC ->63oC

mash out 5 min

 

Wysładzanie

15 l

 

Chmielenie:

 

70 min

60 min - 10 g Topaz - (16,10 % ak)

10 g Galaxy - (12,20 % ak)

20 min - 10 g Topaz - (16,10 % ak)

10 g Galaxy - (12,20 % ak)

60 min - 20 g Topaz - (16,10 % ak)

20 g Galaxy - (12,20 % ak)

 

na cichą na 2-3 dni po 10 gram Galaxy i 10 g Topaz

 

 

 

Fermentacja:

 

drożdze Mauribrew Ale, około 17-19 oC

 

Wyszło 26 l, 11o Blg

IBU ok 55

kolor ok 12 EBC

 

 

Trochę te ześrutowane słody poleżały i nastawiałem się na gorszą wydajność, a tu nic z tego. Trochę przesadziłem z wysładzaniem. Znaczy się nie trzymałem się planu i zamiast 23 litrów dostałem 26 o nieci niższym niż zakładanym ekstrakcie.

Fermentację będe prowadził w piwnicy, gdzie jest koło 17-19 stopni, tylko dam się drożdzom rozchulać w domu, gdzie jest koło 23. Powinny drożdzaki dać radę.

Trochę wyszedłem z wprawy, ale mam nadzieję że będzie ok, a piwa żadna cholera nie ruszy:) Na wszelki wypadek nie będe bawił się w przelewanie na cichą tylko cała fermentacja w jednym wiadrze :)

Edytowane przez nikiboom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 9 Amerykańskie Pale Ale

 

 

Zasyp:

 

 

4,5 kg Pale Ale Strzegom

0,2 kg karmelowy czerwony Strzegom

0,3 kg karmelowy 30 EBC Strzegom

 

 

Zacieranie:

 

17 litrów wody

70 min - 67oC ->63oC

 

mash out 5 min

 

Wysładzanie

17 l

 

Chmielenie:

 

70 min

60 min - 10 g Calypso - (15 % ak)

10 g El Dorado - (15,8 % ak)

20 min - 10 g Calypso - (15 % ak)

10 g El Dorado - (15,8 % ak)

60 min - 20 g Calypso - (15 % ak)

20 g El Dorado - (15,8 % ak)

 

 

na cichą na 2-3 dni po 10 gram Calypso i 10 g El Dorado

 

 

 

Fermentacja:

 

drożdze Safale US-05, około 17-19 oC

 

 

 

Wyszło 24,5 l, 12o Blg

IBU ok 60

kolor ok 12 EBC

 

 

 

Prawie że kopia poprzedniej warki. Tylko inne chmiele, drożdze i trochę zmodyfikowany zasyp :)

Do tego jeszcze udało się umyć 2 skrzynki butelek. Bezrobocie piękną sprawa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ciężko mi powiedzieć bo mi sie już rozeszła :)

Głównie za sprawą rodziny, ale raczej nie narzekali na to piwo, aromat zelżał, ale jak ostatnio je piłem to dla mnie pachniało niezbyt. Ale to było ponad miesiąc temu.

Myślę, że możesz wypić jak będzie niedobre to wyślij je w podróż do GOŚ :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 10 Polskie Ale "Letkie"

 

Zasyp:

4 kg Pale Ale Strzegom

 

Zacieranie:

14 litrów wody

70 min - 67-68°C

mash out 5 min

 

Wysładzanie

16 l

 

Chmielenie:

70 min

60 min - 25 g Syblilla (6,2 % ak)

20 min - 25 g Syblilla (6,2 % ak)

5 min - 25 g Syblilla (6,2 % ak)

 

Drożdze Safale S-04, ok 20-21°C

 

Wyszło 22 l, 10,5° Blg

IBU ok 35

kolor ok 8 EBC

 

 

I znów coś źle przeliczyłem sobie wysładzanie, albo za mocno nakryłem gar bo wyszło mi więcej brzeczki o mniejszej gęstości niż to co założyłem. Wydajność też trochę niższa niż zwykle :/ Mam nadzieje, że pomimo to wyjdzie dobre :)

Edytowane przez nikiboom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 11 Zimowo-Korzenne

 

Zasyp:

4 kg Pale Ale Strzegom

1kg monachijski typ 2 Strzegom

0,6 kg Brown Fawcett Malsters

0,3 kg Special B CastleMalting

0,2 kg owsiany Fawcett Malsters

0,2 kg karmelowy 300 Strzegom

0,2 kg pale chocolate Fawcett Malsters

0,1 kg jęczmień palony Strzegom

 

Zacieranie:

20 litrów wody

25 min - 63-62°C

45 min - 72-71°C

mash out 10 min

 

Wysładzanie

14 l

 

Chmielenie:

70 min

60 min - 20 g Vital (13 % ak)

30 min - 15 g Vital (13 % ak)

10 min - 15 g Vital (13 % ak)

10 min 200 g cukru kryształ

10 min przyprawy:

30 g cukru wanilinowego

3 gwiazdki anyżu

15 sztuk goździków

15 g suszonej skórki pomarańczy

7 g imbir mielony

5 g cynamon mielony

4 zierenka ziela angielskiego

5 gram gałki mielonej

 

Drożdze Safale S-04 (gęstwa), ok 17-19°C

 

Wyszło 22 l, 18° Blg

IBU ok 45

kolor ok 66,6 EBC (LOL)

 

 

Mam nadzieję, że eksperyment wyjdzie dobry, najwyżej dłużej postoi, a następnym razem będe mądrzejszy co do doboru składników. Fermentacja z użyciem gęstwy, pachnie w porządku, tak że myślę, że będzie ok o ile nie dałem za dużo albo za mało :)

W całym domu pachnie piernikiem :D

Edytowane przez nikiboom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.