tumek_pl Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 może ktoś z Was miał takie doświadczenie.... Pils na przepisowej temperaturze, drożdże zadane w 10 stopniach S-23 14X ; dzisiaj wyjąłęm fermentor, wyjąłem chmiel szyszka lubelski z muśliny, mierzę blg a tu o 1 stopień wyższe od początkowego.Z 11 skoczyło na 12. Piwo jednak nie kwaśne, bardziej słodkie ale za to mam wrażenie że lekko nagazowane- ale może to już moje wrażenie..... Przelałem do drugiego baniaka, odstawiłem znowu w 10 stopni. Mam zamiar zakupić S-23 i znowu zadać. Co Wy na to ? PS Na dnie osad w formie bagienka, nie stały a płynny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Czyli jak dobrze rozumiem,to w ogóle nie wystartowała Ci fermentacja. Ja bym podniósł jednak temperaturę do tych 12°C a nawet 15°C i zobaczył co się będzie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Niemożliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Czyli jak dobrze rozumiem,to w ogóle nie wystartowała Ci fermentacja. Ja bym podniósł jednak temperaturę do tych 12°C a nawet 15°C i zobaczył co się będzie działo. Tak dokładnie. Dodatkowo na górze muśliny zauważyłem ślady nalotu biało/zielonego ale chmiel pachniał zacnie,brzeczka również, żadnego nalotu na wierzchu, sam jestem zaskoczony podniesieniem o 1 blg.... no jestem w szoku. Zakupiłem drożdże i zasypie ponownie już bez chmielu. Zauważyłem że jak na burzliwą pozostawiam chmiel to jest zmniejszona fermentacja. No ale tu nie było żadnej, co ciekawe z głupia frant robiłem próbę jodową w zacieraniu no i ok. Zgłupiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 A piana jakaś była wogóle, są ślady na fermentorze? Drożdże uwadniasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Piwo jednak nie kwaśne, bardziej słodkie ale za to mam wrażenie że lekko nagazowane Fermentacja ruszyła, zostaw jeszcze w spokoju przez kilka dni. CO2 rozpuszczony w piwie zmniejsza nieco gęstość. W dodatku jego bąbelki mogą zbierać się na aerometrze unosząc go do góry i fałszując wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się