Jump to content

Witam wszystkich piwowarów hobbystów :)

szamaneq

Recommended Posts

Witajcie!

Od kilku tygodni to forum jest dla mnie kopalnią wiedzy! :) Wyznaję bowiem zasadę, że przed rozpoczęciem procesu warzenia, ważne jest porządne przygotowanie merytoryczne, ale nadszedł czas na przekucie teorii w praktykę i zabranie się za warzenie!

Na początek I warka z puchy - Muntons India Pale Ale (co by mieć porównanie z pełnym zacieraniem) z dodatkiem suchego ekstraktu (12,7 BLG). Piwko po burzliwej spoczywa w tym samym fermentorze 2 tydzień i w weekend zamierzam zabutelkować z dodatkiem suchego ekstraktu lub glukozy do refermentacji i uwaga! herbatki chmielowej z granulatu Cascade (chmielenie na zimno przy refermentacji w butelkach) - nie wiem co z tego wyjdzie, ale jak będzie godne, opiszę na forum :)

II warka w drodze - surowce Koelsch (zestaw z BA) z pełnym procesem zacierania już czekają na warzenie, może uda się w weekend, jak chłodnica dojdzie na czas :)

Trzymajcie kciuki! i do zobaczenia! :)

II warka w drodze - surowce Koelsch (zestaw z BA) z pełnym procesem zacierania już czekają na warzenie, może uda się w weekend, jak chłodnica dojdzie na czas

Jak nie dojdzie to do wanny albo na dwór - teraz są temperatury bliskie zera więc szybko się brzeczka schłodzi :)

Witam na forum

w weekend zamierzam zabutelkować z dodatkiem suchego ekstraktu lub glukozy do refermentacji i uwaga! herbatki chmielowej z granulatu Cascade (chmielenie na zimno przy refermentacji w butelkach) - nie wiem co z tego wyjdzie, ale jak będzie godne, opiszę na forum :)

Jak zrobisz herbatkę chmielową to nie będzie to chmielenie na zimno - zupełnie inny aromat. Dodatkowo, nie wiem jak chcesz tą herbatkę przyrządzić, ale jak masz ją zamiar dłużej gotować to zwiększysz goryczkę w piwie.

Jak zrobisz herbatkę chmielową to nie będzie to chmielenie na zimno - zupełnie inny aromat. Dodatkowo, nie wiem jak chcesz tą herbatkę przyrządzić, ale jak masz ją zamiar dłużej gotować to zwiększysz goryczkę w piwie.

Fakt, dziękuję za sprostowanie - chmielenie na zimno to nie było, bo woda do herbatki gorąca była :)

Herbatkę przyrządziłem następująco:

• 1 litr wrzątku wlałem do dzbaneczka,
  • 20 gramów chmielu w postaci granulatu wsypałem do muślinowego woreczka i parzyłem, przez ok 20 minut
  • dodałem 120 gramów glukozy do refermentacji
  • po ostygnięciu przelałem herbatkę z glukozą do fermentora do rozlewu
  • zdekantowałem do fermentora piwo
  • lekko zamieszałem i zabutelkowałem

Teraz piwko refermentuje zabutelkowane.

Nie omieszkałem spróbować przed butelkowaniem i 1 dzień po :smilies: i muszę przyznać, że (mimo braku piany) piwo ma wspaniały aromat i smak :)

Niepokoi mnie tylko fakt, że po trzech tygodniach w fermentorze odfermentowało z 12,7° BLG do 5° BLG :(

Przez 7 dni wesoło bulkało w temp. 21° C, jak przestało, przeniosłem do pomieszczenia, gdzie jest ok 17° C.

Jak piwo się nagazuje, zbadam BLG i założę temat w bardziej odpowiednim miejscu :)

:beer: