Jump to content

Witam wszystkich piwowarów hobbystów :)


szamaneq

Recommended Posts

Witajcie!

 

Od kilku tygodni to forum jest dla mnie kopalnią wiedzy! :) Wyznaję bowiem zasadę, że przed rozpoczęciem procesu warzenia, ważne jest porządne przygotowanie merytoryczne, ale nadszedł czas na przekucie teorii w praktykę i zabranie się za warzenie!

 

Na początek I warka z puchy - Muntons India Pale Ale (co by mieć porównanie z pełnym zacieraniem) z dodatkiem suchego ekstraktu (12,7 BLG). Piwko po burzliwej spoczywa w tym samym fermentorze 2 tydzień i w weekend zamierzam zabutelkować z dodatkiem suchego ekstraktu lub glukozy do refermentacji i uwaga! herbatki chmielowej z granulatu Cascade (chmielenie na zimno przy refermentacji w butelkach) - nie wiem co z tego wyjdzie, ale jak będzie godne, opiszę na forum :)

 

II warka w drodze - surowce Koelsch (zestaw z BA) z pełnym procesem zacierania już czekają na warzenie, może uda się w weekend, jak chłodnica dojdzie na czas :)

 

Trzymajcie kciuki! i do zobaczenia! :)

Link to comment
Share on other sites

II warka w drodze - surowce Koelsch (zestaw z BA) z pełnym procesem zacierania już czekają na warzenie, może uda się w weekend, jak chłodnica dojdzie na czas

Jak nie dojdzie to do wanny albo na dwór - teraz są temperatury bliskie zera więc szybko się brzeczka schłodzi :)

Link to comment
Share on other sites

Witam na forum

w weekend zamierzam zabutelkować z dodatkiem suchego ekstraktu lub glukozy do refermentacji i uwaga! herbatki chmielowej z granulatu Cascade (chmielenie na zimno przy refermentacji w butelkach) - nie wiem co z tego wyjdzie, ale jak będzie godne, opiszę na forum :)

Jak zrobisz herbatkę chmielową to nie będzie to chmielenie na zimno - zupełnie inny aromat. Dodatkowo, nie wiem jak chcesz tą herbatkę przyrządzić, ale jak masz ją zamiar dłużej gotować to zwiększysz goryczkę w piwie.

Link to comment
Share on other sites

Jak zrobisz herbatkę chmielową to nie będzie to chmielenie na zimno - zupełnie inny aromat. Dodatkowo, nie wiem jak chcesz tą herbatkę przyrządzić, ale jak masz ją zamiar dłużej gotować to zwiększysz goryczkę w piwie.

Fakt, dziękuję za sprostowanie - chmielenie na zimno to nie było, bo woda do herbatki gorąca była :)

Herbatkę przyrządziłem następująco:

  • 1 litr wrzątku wlałem do dzbaneczka,
  • 20 gramów chmielu w postaci granulatu wsypałem do muślinowego woreczka i parzyłem, przez ok 20 minut
  • dodałem 120 gramów glukozy do refermentacji
  • po ostygnięciu przelałem herbatkę z glukozą do fermentora do rozlewu
  • zdekantowałem do fermentora piwo
  • lekko zamieszałem i zabutelkowałem

Teraz piwko refermentuje zabutelkowane.

Nie omieszkałem spróbować przed butelkowaniem i 1 dzień po :smilies: i muszę przyznać, że (mimo braku piany) piwo ma wspaniały aromat i smak :)

 

Niepokoi mnie tylko fakt, że po trzech tygodniach w fermentorze odfermentowało z 12,7° BLG do 5° BLG :(

Przez 7 dni wesoło bulkało w temp. 21° C, jak przestało, przeniosłem do pomieszczenia, gdzie jest ok 17° C.

 

Jak piwo się nagazuje, zbadam BLG i założę temat w bardziej odpowiednim miejscu :)

 

:beer:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.