szamaneq Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Witajcie! Od kilku tygodni to forum jest dla mnie kopalnią wiedzy! Wyznaję bowiem zasadę, że przed rozpoczęciem procesu warzenia, ważne jest porządne przygotowanie merytoryczne, ale nadszedł czas na przekucie teorii w praktykę i zabranie się za warzenie! Na początek I warka z puchy - Muntons India Pale Ale (co by mieć porównanie z pełnym zacieraniem) z dodatkiem suchego ekstraktu (12,7 BLG). Piwko po burzliwej spoczywa w tym samym fermentorze 2 tydzień i w weekend zamierzam zabutelkować z dodatkiem suchego ekstraktu lub glukozy do refermentacji i uwaga! herbatki chmielowej z granulatu Cascade (chmielenie na zimno przy refermentacji w butelkach) - nie wiem co z tego wyjdzie, ale jak będzie godne, opiszę na forum II warka w drodze - surowce Koelsch (zestaw z BA) z pełnym procesem zacierania już czekają na warzenie, może uda się w weekend, jak chłodnica dojdzie na czas Trzymajcie kciuki! i do zobaczenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajo33 Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 II warka w drodze - surowce Koelsch (zestaw z BA) z pełnym procesem zacierania już czekają na warzenie, może uda się w weekend, jak chłodnica dojdzie na czas Jak nie dojdzie to do wanny albo na dwór - teraz są temperatury bliskie zera więc szybko się brzeczka schłodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario63 Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Witaj ! Samych udanych warek życzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
GBLS Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Witaj i powodzenia w realizowaniu hobby Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkulos Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 witaj i pomyślności na nowej piwnej drodze życia Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Witaj, życzę dużo cierpliwości i powodzenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Witam na forum w weekend zamierzam zabutelkować z dodatkiem suchego ekstraktu lub glukozy do refermentacji i uwaga! herbatki chmielowej z granulatu Cascade (chmielenie na zimno przy refermentacji w butelkach) - nie wiem co z tego wyjdzie, ale jak będzie godne, opiszę na forum Jak zrobisz herbatkę chmielową to nie będzie to chmielenie na zimno - zupełnie inny aromat. Dodatkowo, nie wiem jak chcesz tą herbatkę przyrządzić, ale jak masz ją zamiar dłużej gotować to zwiększysz goryczkę w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamaneq Posted November 19, 2012 Author Share Posted November 19, 2012 Jak zrobisz herbatkę chmielową to nie będzie to chmielenie na zimno - zupełnie inny aromat. Dodatkowo, nie wiem jak chcesz tą herbatkę przyrządzić, ale jak masz ją zamiar dłużej gotować to zwiększysz goryczkę w piwie. Fakt, dziękuję za sprostowanie - chmielenie na zimno to nie było, bo woda do herbatki gorąca była Herbatkę przyrządziłem następująco: 1 litr wrzątku wlałem do dzbaneczka, 20 gramów chmielu w postaci granulatu wsypałem do muślinowego woreczka i parzyłem, przez ok 20 minut dodałem 120 gramów glukozy do refermentacji po ostygnięciu przelałem herbatkę z glukozą do fermentora do rozlewu zdekantowałem do fermentora piwo lekko zamieszałem i zabutelkowałem Teraz piwko refermentuje zabutelkowane. Nie omieszkałem spróbować przed butelkowaniem i 1 dzień po i muszę przyznać, że (mimo braku piany) piwo ma wspaniały aromat i smak Niepokoi mnie tylko fakt, że po trzech tygodniach w fermentorze odfermentowało z 12,7° BLG do 5° BLG Przez 7 dni wesoło bulkało w temp. 21° C, jak przestało, przeniosłem do pomieszczenia, gdzie jest ok 17° C. Jak piwo się nagazuje, zbadam BLG i założę temat w bardziej odpowiednim miejscu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now