szamaneq Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Witajcie! Od kilku tygodni to forum jest dla mnie kopalnią wiedzy! Wyznaję bowiem zasadę, że przed rozpoczęciem procesu warzenia, ważne jest porządne przygotowanie merytoryczne, ale nadszedł czas na przekucie teorii w praktykę i zabranie się za warzenie! Na początek I warka z puchy - Muntons India Pale Ale (co by mieć porównanie z pełnym zacieraniem) z dodatkiem suchego ekstraktu (12,7 BLG). Piwko po burzliwej spoczywa w tym samym fermentorze 2 tydzień i w weekend zamierzam zabutelkować z dodatkiem suchego ekstraktu lub glukozy do refermentacji i uwaga! herbatki chmielowej z granulatu Cascade (chmielenie na zimno przy refermentacji w butelkach) - nie wiem co z tego wyjdzie, ale jak będzie godne, opiszę na forum II warka w drodze - surowce Koelsch (zestaw z BA) z pełnym procesem zacierania już czekają na warzenie, może uda się w weekend, jak chłodnica dojdzie na czas Trzymajcie kciuki! i do zobaczenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 II warka w drodze - surowce Koelsch (zestaw z BA) z pełnym procesem zacierania już czekają na warzenie, może uda się w weekend, jak chłodnica dojdzie na czas Jak nie dojdzie to do wanny albo na dwór - teraz są temperatury bliskie zera więc szybko się brzeczka schłodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario63 Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Witaj ! Samych udanych warek życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Witaj i powodzenia w realizowaniu hobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 witaj i pomyślności na nowej piwnej drodze życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Witaj, życzę dużo cierpliwości i powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Witam na forum w weekend zamierzam zabutelkować z dodatkiem suchego ekstraktu lub glukozy do refermentacji i uwaga! herbatki chmielowej z granulatu Cascade (chmielenie na zimno przy refermentacji w butelkach) - nie wiem co z tego wyjdzie, ale jak będzie godne, opiszę na forum Jak zrobisz herbatkę chmielową to nie będzie to chmielenie na zimno - zupełnie inny aromat. Dodatkowo, nie wiem jak chcesz tą herbatkę przyrządzić, ale jak masz ją zamiar dłużej gotować to zwiększysz goryczkę w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Jak zrobisz herbatkę chmielową to nie będzie to chmielenie na zimno - zupełnie inny aromat. Dodatkowo, nie wiem jak chcesz tą herbatkę przyrządzić, ale jak masz ją zamiar dłużej gotować to zwiększysz goryczkę w piwie. Fakt, dziękuję za sprostowanie - chmielenie na zimno to nie było, bo woda do herbatki gorąca była Herbatkę przyrządziłem następująco: 1 litr wrzątku wlałem do dzbaneczka, 20 gramów chmielu w postaci granulatu wsypałem do muślinowego woreczka i parzyłem, przez ok 20 minut dodałem 120 gramów glukozy do refermentacji po ostygnięciu przelałem herbatkę z glukozą do fermentora do rozlewu zdekantowałem do fermentora piwo lekko zamieszałem i zabutelkowałem Teraz piwko refermentuje zabutelkowane. Nie omieszkałem spróbować przed butelkowaniem i 1 dzień po i muszę przyznać, że (mimo braku piany) piwo ma wspaniały aromat i smak Niepokoi mnie tylko fakt, że po trzech tygodniach w fermentorze odfermentowało z 12,7° BLG do 5° BLG Przez 7 dni wesoło bulkało w temp. 21° C, jak przestało, przeniosłem do pomieszczenia, gdzie jest ok 17° C. Jak piwo się nagazuje, zbadam BLG i założę temat w bardziej odpowiednim miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się