hvar_anka Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Jak długo powinno dojrzewać AIPA w butelkach? Warzyłam po raz pierwszy, teraz ma jakieś 1,5 miesiąca i jest bardzo gorzko-cytrusowe. Na razie nie jestem zachwycona.. Nie wyczuwam balansu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Po nagazowaniu, zaczynam regularne spożycie. Czyli tak ze dwa tygodnie, moim zdaniem AIPA powinna być świeża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Czym świeższe tym więcej aromatów chmielowych. Jak jest gorzko-cytrusowe to chyba dobrze, takie powinno być AIPA. Z wyraźnym balansem w kierunku goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Przepis jest tego gościa: [media] [/media] 21:30 patrzcie jakie urządzonko czy to co robi ma za zadanie tylko napowietrzyć brzeczkę? Edytowane 11 Grudnia 2012 przez Acid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Facet napowietrza brzeczkę bo podczas gotowania uciekł cały tlen. Ja stosuję trzepaczkę po dodaniu drożdży. Jak robiłem to piwo nie robiłem startera. Na razie robiłem piwa do 18 BLG i nigdy jeszcze nie robiłem startera i nie było problemów. Piwko nadal fermentuje i jestem ciekaw co z niego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Skoro temat AIPA, to się też podłączę. Chciałem wykorzystać resztki i uwarzyć coś na koniec świata. Mam takie słody i one raczej zostają: Pale Ale - 5 kg Monachijski - 0,4 kg Crystal 150 EBC - 0,3 kg Do tego mam takie chmiele: Apollo - 50 g Simcoe - 40 g Citra - 50 g Cascade - 35 g Amarillo - 100 g (szyszka) Podpowiedzcie w jakich proporcjach je wrzucić, żeby nie przedobrzyć. Myślałem żeby dać Apollo i Simcoe na 60' (ze 40-50 g), resztę jakoś dla smaku i aromatu (ok. 50 g) i jeszcze Citrę i Amarillo na cichą (po 15 g). Ewentualnie coś dorzucić do zacierania. Chyba, że w ogóle przesadzam i wystarczy dużo mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Akurat wczoraj robiłem AIPĘ z podobnym zasypem. 5 kg Pale Ale i 0,1 Crystal 150. Dodałem jeszcze 0,25 wiedeńskiego i 0,25 pszenicznego. Co do chmielenia to dałem Citrę 45g na 60 min – 58 IBU, Simcoe 15g na 15min (10 IBU) i Cascade 20g – 0min. Dojdzie jeszcze Cascade, Summit i Cascade na zimno. Edytowane 20 Grudnia 2012 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Pszenicy też planuje dodać tak z 0,2 kg. Co do chmielenia, to chyba bym chciał trochę mocniej. Ułożyłem sobie takie coś: 60' - Simcoe - 40 g 30' - Amarillo - 15 g 30' - Citra - 15 g 15' - Amarillo - 15 g 15' - Citra - 15 g 0' - Cascade - 15 g na cichą: Citra - 20 g Amarillo - 20 g Cascade - 20g Wyszło mi ok.106 ibu razem. Czy ujdzie taka mieszanka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Wyszło mi ok.106 ibu razem. Czy ujdzie taka mieszanka? szaleńcy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 No właśnie, myślałem żeby jeszcze dodać trochę na zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Mam jeszcze Amarillo 50g w szyszce i 50 g granulatu Apollo. Z tym dodaniem do zacierania/filtrowania to już przesada? Jak to w ogóle działa, dodaje więcej goryczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Z tym dodaniem do zacierania/filtrowania to już przesada? Jak to w ogóle działa, dodaje więcej goryczki? Co dziwne, zastaje również ponoć aromat. Edytowane 21 Grudnia 2012 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 To może zaryzykuję, ale będę warzył dopiero po świętach, więc się z tym prześpię jeszcze. Chyba, że jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 A wyliczałeś co CI wyjdzie z tej receptury? Jakie BLG i IBU. Bo masz dobre surowce, wystarczy odpowiednio je zużyć. Na pewno wyjdzie dobre piwo Daj znać na co się zdecydowałeś tak 1-2 dni przed warzeniem, na pewno Ci doradzimy, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 No właśnie, nie potrafię jeszcze tego poobliczać, programów nawet chyba nie umiem ustawić. Na tą chwilę mam ułożone takie coś: Zasyp: Pale Ale - 5 kg Monachijski - 0,4 kg Crystal 150 EBC - 0,3 kg Pszenica - 0,2 kg Chmielenie: 60' - Simcoe - 40 g 30' - Amarillo - 15 g 30' - Citra - 15 g 15' - Amarillo - 15 g 15' - Citra - 15 g 0' - Cascade - 15 g na cichą: Citra - 20 g Amarillo - 20 g Cascade - 20g Myślałem także, żeby użyć Amarillo podczas zacierania (ew. Apollo), mam po 50 g z każdego. Zacieranie jedno lub dwustopniowe. Gęstwa z drożdży US-05. Na BeerSmith pokazało mi OG 14,4%, IBU 14,5 i kolor 19,1 EBC, na tej stronce http://www.warzymypiwo.pl/pliki/kalkulator/ mam IBU ok. 106. Nie wiem czy to dobrze, więc jak byście mogli sprawdzić, to bym był wdzięczny, no i ogólnie za wszelkie rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Napisz alfa kwasy do chmieli, to Ci policzę.Wiesz jaką wydajność miałeś poprzednio - mniej więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Dzięki Fidel, przede wszystkim za spytanie o wydajność. Do tej pory to jakoś omijałem, co raczej jest głupotą. Policzyłem teraz z ostatnich 5 warek wstecz i się lekko przeraziłem. Wyszło mi kolejno, od najstarszej: 43,3 %, 61,6 %, 58,5 %, 56,7 %, 54,6 %, czyli średnio ok. 55%, a to chyba dosyć mało, będę musiał nad tym popracować. Co do alfa to: Citra 10-13 %, Amarillo 10,9 %, Cascade 4,5-7 %, Simcoe 14,2 %, Apollo 19,2 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Wpisałem. Ja bym dał mniej chmielu. Nie wiem jak liczyłeś wydajność ale przyjąłem małą 70 % pewnie zależy od sposobu liczenia.I przesuń chmielenie na koniec, więcej na aromat, goryczki i tak już dość Edytowane 22 Grudnia 2012 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Ok, dzięki. Nie wiem jak z tą wydajnością, ale będę się starał mieć 70 %. Co do chmielu, to chciałem się go do końca pozbyć, bo do następnych warek już by mi nie pasował. Dlatego też myślałem, czy by nie dać Amarillo do zacierania, bo jeszcze 50 g zostaje. Z drugiej strony, nie chcę żeby była taka ostra goryczka i nic więcej, więc ok, podaruję sobie te 30 min, czyli by było tak: Simcoe - 40 g na 60' Citra - 30 g na 15' Amarillo - 30 g na 15' do tego 35 g Cascade na 0' i reszta na cichą. Męczy mnie jeszcze to zacieranie z chmielem, czy warto, a jak tak, to ile go sypać? Ten Brewtarget jest chyba przyjaźniejszy od BeerSmitha? Edytowane 22 Grudnia 2012 przez BeerGrill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Ten Brewtarget jest chyba przyjaźniejszy od BeerSmitha? Tak. Brewtarget jest na początek lepszy, w sumie to wystarcza całkowicie. BeerSmith ma więcej funkcji ale nie koniecznie potrzebnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Mi brewtarget pasuje. Używam go i chwalę sobie. Magazyn słodów, chmieli i inne, mam w arkuszu excela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 No właśnie na początek lepszy mi się wydaje, w BS nie mogę się połapać. Zainstalowałem go, więc będę obczajał. Wracając do aipy, co myślicie o tym chmieleniu przy zacieraniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Nigdy nie chmieliłem przy zacieraniu, więc nie wiem co z tego wyjdzie. Masz fajne amerykańskie chmiele, ja bym celował w około 75-80 IBU i dużo nachmielił na aromat. Amarillo, Cascade, Citra, świetnie się do tego nadają. Próbuj i daj znać o wynikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Jak sie zdecydujesz na chmielenie zacieru to opisz wyniki. Bom ciekaw i sam chcialem nastepnym razem poeksperymentowac:) Za brak polskich znakow przepraszam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się