Sherab Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Ja chmielę 60min dla goryczki (Chinook albo Centennial) a potem jedna uncja przy 15 minutach i cała reszta przy 5-0 min. Aromatycznych chmieli nie warto wrzucać na więcej niż 15 minut przed końcem bo cały aromat uleci. Przy chmieleniu na zimno warto wrzucić chmiel do nylonowego woreczka (zdezynfekowanego) - inaczej na dole fermentatora będziemy mieli taką chmielowo-drożdżową breję i przez to mniej finalnego produktu. Trzeba pamiętać o obciążeniu woreczka z chmielem bo inaczej wypłynie na powierzchnię i przez ograniczony kontakt z brzeczką mniej aromatu przejdzie do piwa. Dobrze rozpocząć chmielenie na zimno gdy już ustanie burzliwa - w innym wypadku aromaty uciekną wraz z CO2. Podobno jak się chmieli dłużej na zimno niż tydzień to przechodzą do piwa trawiaste smaki. Ale to już scooby_brew wcześniej wspominał., że w jego przypadku w kegu to nie następowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Wracając do aipy, co myślicie o tym chmieleniu przy zacieraniu? Ciekawe, jak odróżnić/zauważyć goryczkę/aromaty, pochodzące z chmielenia w zacieraniu od innych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Chyba tylko porównanie, przy warzeniu i tak, i tak, najlepiej tego samego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 banita12 moze sie wymienimy AIPA TO BEDZIEMY MIELI JAKIES PORÓWNANIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 ja też chce zrobić AIPA z chmieli mam: Bravo, Cascade, Citra, Amarillo i Chinook. chce jeszcze jeden i się waham pomiędzy Delta, Summit i Mosaic. który z tych trzech lepszy podpowie ktoś??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 i tak tego nie poczujesz żadnej różnicy,citra i amarillo zdominują wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Słody: Pale ale 4,8 kg pszeniczny jasny 0,5 kg crystal 0,4 kg aroma 0,2 g zacieranie 60 minut w temp 65 stopni podgrzanie do 72 stopni i wysładzanie Chmielenie 60 minut: 1) początek: 25 g Bravo i 30 g Chinnok 2) połowa gotowania: 15 g Chinnok 3) ostatnie 15 minut: 10 g Citra, 10 g Amarillo i 10 g Cascade 4) Ostatnie 10 minut: 20 g Citra, 20 g Amarillo i 20 g Cascade 5) Podczas cichej 7 dni chmielenia na zimno: 20 g Citra, 20 g Amarillo i 20 g Cascade może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 jak lubisz zapach multiwitaminy(takie soczki) to może być,jak nie to wywal citre z na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 jak lubisz zapach multiwitaminy(takie soczki) to może być,jak nie to wywal citre z na zimno. można jaśniej??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 jak lubisz zapach multiwitaminy(takie soczki) to może być,jak nie to wywal citre z na zimno. można jaśniej??? Citra daje takie zapachy jak pisze dziedzicpruski, owców ogólnie tropikalnych. Co prawda ja citrą na zimno nie chmieliłem ale normalnie jest bardzo fajna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 no,tak,ze jak nie lubisz czegoś w ten deseń (ja nie lubię,bo mi się to syntetyczne wydaje)to zostań przy amarillo na zimno,da ci zapach "ordynarnie" grejpfrutowy. z normalnych chmieleniem nie piłem,pewnie zapach jest subtelniejszy,w każdym razie unikam jak ognia chmieli o zapachu owoców tropikalnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 dzięki. to wykorzystam citrę tylko na ostatnie 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 rolnik Ty warzysz? i to od razu z zacieraniem!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 dzięki. to wykorzystam citrę tylko na ostatnie 10 minut ale nie sugeruj się tym co mi nie leży,jak na pierwszy raz to citra może być niezłym przeżyciem,w końcu to zupełnie coś innego,może Ci się spodoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 jak oceniacie ten zasyp: Pale ale golden promise 5kg red crystal 400 EBC 0,3 kg Aroma 100 EBC castle 0,2 kg Pszeniczny jasny 0,4 kg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Jak to ma być IPA to lepiej skup się na chmielach, napisz jaki, ile i na jak długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Jak to ma być IPA to lepiej skup się na chmielach, napisz jaki, ile i na jak długo. ale czy ten red crystal i aroma sa odpowiedznie i czy nie za dużo pszenicznego??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Za dużo crystal, albo zmień na jaśniejszy. Jeżeli to ma być na 20 l to wychodzi mi około 40 EBC, czyli już bardziej brown niż AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 za dużo pszenicznego. możesz sobie go w ogóle podarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 jak oceniacie ten zasyp: Pale ale golden promise 5kg red crystal 400 EBC 0,3 kg Aroma 100 EBC castle 0,2 kg Pszeniczny jasny 0,4 kg ? Dla mnie w sam raz piotr_rs 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Nie chcę zakładać nowego wątku, styl prawie ten sam, więc zapytam tutaj. Chcę zrobić małą hybrydę AIPA: Pale Ale - 2,5kg Pszeniczny - 2,5kg Pilzeński - 0,5kg Płatki pszenne - 0,5kg Admiral 25g - 60' Galena 25g - 60' na aromat i na cichą chcę dać sporo Cascade myślałem o takim chmieleniu: Cascade 25g - 10' 25g - 0' 125g - na zimno Co sądzicie? Nie za dużo na zimno? A może zamiast chmielić 25g na 10' dać 50g na 0', albo 25g - 10', 50g - 0', 100g - na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Co sądzicie? Nie za dużo na zimno? A może zamiast chmielić 25g na 10' dać 50g na 0', albo 25g - 10', 50g - 0', 100g - na zimno. Ja bym dał 40 g na 30 min, 30 g na 5 albo 0 min, resztę na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Warka już uwarzona. Dałem 25g szyszki 7,9% na 15min i 50g granulatu 5% na 4 min. Resztę wrzucę na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 AIPA 16 BLG pale ale 5 kg monachijski 1 kg Carahell® 0,5 kg pszeniczny jasny 0,4 kg chmielenie: 60' Columbus 50g i Chinook 40g 15' Citra, Amarillo, cascade, simcoe po 5g Chinook 10g 10 Citra, Amarillo, cascade, simcoe po 25 g 7 dni chmielenia na zimno Amarillo, cascade, simcoe po 20g nie wiem jak to zacierać? może 61-63`C przez 30 minut 71-73`C przez 30 minut następnie do 78`C i filtrowanie A wy jak sądzicie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Może klasycznie na "lenia" 60 minut w 67oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się