gsb Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Kilka pytan. Zamierzam zrobic swoje pierwsze nie-brewktowe piwo pszeniczne (na wiosne jakos nabieram na paulaneropodobne ochoty...). Ale jeszcze raczej nie z calkowitym zacieraniem i tak dalej.. Zrobmy to krok po kroczku - nie od razu na gleboka wode... Chce to zrobic z uzyciem ekstraktu slodowego, niechmielonego, aby zrobic sobie wstep do "prawdziwego" robienia piwa. Cos miedzy warzeniem z brew kitu a totalnie samodzielnym robieniem wszystkiego. Jaka droge mam objac, zeby uzyskac ok 20 litrow piwa? Jaki ekstrakt slodowy nabyc, jakie drozdze, jaki chmiel.. i inne skladniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Podpinam się do wątku z podobnym pytaniem. Jak chmielić piwo pszeniczne? Mam szyszki Lubelskiego i Marynki. Widziałem że często brak chmielu goryczkowego w recepturach.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Z ekstraktów najprościej jest chyba zrobić piwo pszeniczne, bo nie trzeba żadnych dodatkowych słodów, rozpuszczasz puszkę czy dwie w 20L wody, doprowadzasz do wrzenia, wrzucasz na 60 min chmiel (Maryush: lepszy będzie Lubelski, ok. 50g) i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 wrzucasz na 60 min chmiel (Maryush: lepszy będzie Lubelski, ok. 50g) i już. Pod warunkiem, że 20g w 0', 20g w 30', 10g w 55'. 50g przez godzinę da sporą goryczkę, IMO zbyt dużą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 (edytowane) wrzucasz na 60 min chmiel (Maryush: lepszy będzie Lubelski' date=' ok. 50g) i już.[/quote']Pod warunkiem, że 20g w 0', 20g w 30', 10g w 55'. 50g przez godzinę da sporą goryczkę, IMO zbyt dużą. tutaj zaoponuję, jeśli tak zrobimy pozostanie trochę aromatu, co akurat w weizenach jest niewskazane. jeden dodatek chmielu to dla weizenów standard, ale 50g to za duzo. sprawdzilem w beer tools, i przy 20l objetosci koncowej i 13,5blg, 25g lubelskiego w szyszkach 4,5AA da ok 15IBU czyli maks dla weizenow. ale tak naprawdę to nie da się określić czy 50g to za dużo czy za mało, bo nie wiemy ile chmiel o którym pisał coder ma AA, moze jest jakiś zwietrzały ;-) żeby dać ok 15IBU to te 50g musiałoby mieć 2,3AA. Edytowane 4 Lutego 2009 przez yemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 50g przez godzinę da sporą goryczkę, IMO zbyt dużą. Racja, ja mam taki 2%. Jak masz tegoroczny to weź 20-25 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Podpinam się do wątku z podobnym pytaniem. Jak chmielić piwo pszeniczne? Mam szyszki Lubelskiego i Marynki. Widziałem że często brak chmielu goryczkowego w recepturach.. lepszy aromatyczny, ale dodawany jak na goryczkę, czyli tak jak coder pisze na 60 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Mam z 2008 roku. I planuję dać 20g Lubelskiego na całe 60' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Kilka pytan. Zamierzam zrobic swoje pierwsze nie-brewktowe piwo pszeniczne (na wiosne jakos nabieram na paulaneropodobne ochoty...). Ale jeszcze raczej nie z calkowitym zacieraniem i tak dalej.. Zrobmy to krok po kroczku - nie od razu na gleboka wode... Chce to zrobic z uzyciem ekstraktu slodowego, niechmielonego, aby zrobic sobie wstep do "prawdziwego" robienia piwa. Cos miedzy warzeniem z brew kitu a totalnie samodzielnym robieniem wszystkiego. Jaka droge mam objac, zeby uzyskac ok 20 litrow piwa? Jaki ekstrakt slodowy nabyc, jakie drozdze, jaki chmiel.. i inne skladniki? o chmieleniu juz było, co do ekstraktu to daj np. płynny ekstrakt pszeniczny (50% pszenica), dwie puchy 1.7 kg. mozesz też dodatkowo dla poprawy smaku spróbować namaczania słodu melanoidynowego. bierzesz ok 150g, namaczasz w 0.5litra wody w temp 65C, słód pakujesz do muslinowego woreczka i namaczasz przez pół godziny. ten krok będzie niejako "imitacją" dekokcji, która ponoć dla piw pszenicznych jest niezbędna. po namaczaniu powstały "wywar" dodajesz po prostu do brzeczki, którą masz po rozpuszczeniu ekstraktów. i gotujesz 60 min. fermentacja drożdzami 3068/3056 w 17-18 stopni przez 2-3tygodnie (drożdże lepiej zadać w niższej temperaturze ok 12-13 stopni), cichej nie trzeba robić. butelkujesz, nagazowanie duże, ok 150/160g cukru na 20litrów. pić po 2 tygodniach, ale lepsze będzie po miesiącu ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Czyli podsumowując: - Chce zrobic oki. 20 litrow piwa - kupuje DWIE PUSZKI - Ekstrakt słodowy Muntons Wheat - Pszeniczny - 1,5 kg - ok. 100pln - kupuje drozdze: Wyeast 3056 Bavarian Wheat 50 ml - ok. 24pln - kupuje chmiel: aromatyczny Lubelski - granulat 50 g - ok. 6pln - Rozpuszczasz puszki w 20L wody, doprowadzam do wrzenia, wrzucam na 60 min chmiel (20g w 0', 20g w 30', 10g w 55'. ) - Dodaje drozdze w temp 12-13 st. - Utrzymuje temperature fermentacji 17-18 st. Czy tak? Pytania jakie mi sie nasunely: - Czego uzywac do refermentacji? - Czemu wychodzi to tak cholernie drogo? (mialo byc taniej niz z brewkitu?) - Skad wziac taki baniak na 20L w ktorym moge gotowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Drogo. Może ekstrakt krajowy będzie tańszy. Możesz też oszczedzić na drożdżach używając suche lub biorąc gęstwę od kogoś, ew, wykorzystując je kilkukrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Czemu wychodzi to tak cholernie drogo? (mialo byc taniej niz z brewkitu?)- Skad wziac taki baniak na 20L w ktorym moge gotowac Najpierw przeczytaj np. http://www.piwo.org/forum/p9906-12-01-2009-23-24-27.html#p9906 Niestety każde hobby kosztuje , ale sprawia wiele satysfakcji. Trzeba po prostu trochę zainwestować żeby się cieszyć rezultatem. Gdybym teraz miał zainwestować kocioł warzelny z BA 29l. za 149zł. to wybrałbym kega z allegro 50l. za 120zł. , wyciąłbym górną pokrywę i miał "niezniszczalny" kocioł warzelny. Oczywiście można dorobić z biegiem czasu i doświadczeń kranik spustowy i filtrator rurkowy. Nie ma się czego bać POLECAM ZACIERANIE!!! Jeśli po dwóch warkach z brewkitu jesteś zdeterminowany w temacie piwowarstwa, to polecam inwestycje w sprzęt . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 wrzucasz na 60 min chmiel (Maryush: lepszy będzie Lubelski' date=' ok. 50g) i już.[/quote']Pod warunkiem, że 20g w 0', 20g w 30', 10g w 55'. 50g przez godzinę da sporą goryczkę, IMO zbyt dużą. Mam za sobą chyba ze 6 weizenow z różnych ekstraktów ( wciąż strach zatrzec..) - i na początku własnie tak chmieliłem - u sąsiadów pokręcili nosem na moje poczynania... Taki przepis na chmielenie był chyba u P.Sadownika na stronie pewnego sklepu. Następne chmieliłem już od początku całą dawką. To pierwsze wyszło najlepsze smakowo - a co do chmielenia - jakoś trudno powiedzieć który w smaku wyszedł ciekawszy. Ogólnie - piwa - większość wyszły dużo ciemniejsze niż powinny, kilka smacznych - dwa dziwne w smaku niestety - ale wypijalne. Njlepsze - na muntons - i weyermann - taki 4kg kanister. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 No to i ja ośmielę się zapytać w kwestii pszenicznego. Mam do dyspozycji 2 puszki Extr.pszenicznego WES po 1,7 kg. (stary zapas) Słody: pszeniczny, pilzneński, monachijski, melanoidynowy i kilka karmelowych Chmiele: Lubelski 3,5 AK gran. , Marynka 8 AK gran. Drożdże: Brewferm Blanche/Wit , Safbrew WB-06 (chcę je zużyć) Chciałbym zrobić 2 warki pszeniczniaka , tak aby docelowo każda miała 25 litrów 12-13°Blg i do każdej była wykorzystana 1 puszka extraktu. Pytanie- jaką ilość słodów zaproponowalibyście do zacierania, aby po wysładzaniu, dodaniu puszki i uzupełnieniu wodą wyszło około 27 litrów brzeczki 10-11°Blg przed gotowaniem, oraz czy do nachmielenia wystarczy po 40 g Lubelskiego / warkę. Dotychczasową wydajność zacierania miałem na poz. ~70% obliczoną wg wzoru (ilość brzeczki X °Blg X 1,05 : kg zasypu = wydajność) Liczę na Was i czekam na propozycje. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neron Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 (edytowane) Ja swojego pierwszego pszeniczniaka zrobiłem z płynnego ekstraktu słodowego (Bavarian Hefeweizen (pszeniczne) - ekstrakt słodowy Weyermann - 4 kg). Nie pamiętam dokładnie czy wyszło mi 20L czy 23L brzeczki 13°Blg. Chmielenie za pomocą "Hallertau Hersbruecker 2,5 - 5,5 % a-k" przez 80 minut, dodając pierwszą dawkę chmielu (15g) po 10 minutach gotowania, drugą (10g) po 50 minutach i trzecią (10g) po 75 minutach. Użyłem drożdży WB-06 ale lepszym pomysłem jest użycie drożdży płynnych np. (Wyeast 3056 Bavarian Wheat). Fermentacja burzliwa w temperaturze 20°C przez 7 dni, potem zlałem na cichą. Edytowane 4 Lutego 2009 przez neron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Chciałbym zrobić 2 warki pszeniczniaka , tak aby docelowo każda miała 25 litrów 12-13°Blg i do każdej była wykorzystana 1 puszka extraktu. Ciekawe zadanie. OK. Z 1,7kg ekstraktu 80% uzyska się ok 11l 12blg. Czyli ze słodów potrzebujesz jeszcze mieć ok 14l. Przy wydajności rzędu 70% potrzebujesz ok 3kg słodów. Wysładzać do uzyskania ok 17l. Słody dałbym tylko jasne (np 1kg pszeniczny + 2kg pilznenski) i tak ekstrakt to przyciemni. Drożdże WB-06 będą ok (do drugiej warki możesz ew. zebrać gęstwę), ale lepsze byłby płynne 3068. czy do nachmielenia wystarczy po 40 g Lubelskiego / warkę. Wystarczy. A nawet może to być ciut przy dużo jeśli by wszystko dać na 60'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Chciałbym zrobić 2 warki pszeniczniaka ' date=' tak aby docelowo każda miała 25 litrów 12-13°Blg i do każdej była wykorzystana 1 puszka extraktu.[/quote']Ciekawe zadanie. OK. Z 1,7kg ekstraktu 80% uzyska się ok 11l 12blg. Czyli ze słodów potrzebujesz jeszcze mieć ok 14l. Przy wydajności rzędu 70% potrzebujesz ok 3kg słodów. Wysładzać do uzyskania ok 17l. Słody dałbym tylko jasne (np 1kg pszeniczny + 2kg pilznenski) i tak ekstrakt to przyciemni. 3 kg to za mało. jeśli chcesz łacznie uzyskać 50 litrów piwa ok 12,5 Blg, to poza 3,4 kg ekstraktu potrzebujesz jeszcze ok. 5kg słodu (połowę pils, połowę pszeniczny jasny lub odpowiednio zmień proporcje w zaleznosci od tego jakie proporcje ma ekstrakt, tak by na koncu uzyskac stosunek pils/pszenica=50/50) drożdże jak najbardziej 3068, mój mały eksperyment z drożdżami http://www.piwo.org/forum/t877-drozdze-do-weizen%27a--maly-eksperyment.html dobiega końca i na szybko mogę powiedzieć, że jeśli chcesz zrobić kristalweizena to użyj 3056 ;-) po 2 tygodniach w butelce piwo się całkiem sklarowało (oczywiście można osady zmieszać, ale jakby zlać ostrożnie to będzie kristal), na 3068 ten efekt nie wystąpił i jak na razie cały czas jest mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 (edytowane) Chciałbym zrobić 2 warki pszeniczniaka ' date=' tak aby docelowo każda miała 25 litrów 12-13°Blg i do każdej była wykorzystana 1 puszka extraktu.[/quote']Ciekawe zadanie. OK. Z 1,7kg ekstraktu 80% uzyska się ok 11l 12blg. Czyli ze słodów potrzebujesz jeszcze mieć ok 14l. Przy wydajności rzędu 70% potrzebujesz ok 3kg słodów. Wysładzać do uzyskania ok 17l. Słody dałbym tylko jasne (np 1kg pszeniczny + 2kg pilznenski) i tak ekstrakt to przyciemni. Też sobie pomyślałem, że ok 3kg powinny wystarczyć, więc tak zrobię. Drożdże WB-06 będą ok (do drugiej warki możesz ew. zebrać gęstwę), ale lepsze byłby płynne 3068. Drożdże dam jednak" Brewferm Blanche/Wit" ponieważ są starsze i szkoda mi ich zmarnować czy do nachmielenia wystarczy po 40 g Lubelskiego / warkę. Wystarczy. A nawet może to być ciut przy dużo jeśli by wszystko dać na 60'. Chmielu faktycznie może być za dużo, bo wyszło mi IBU 16,8 , a w/g BJCP powinno być 8-15 więc dam około 30-35g Dzięki za pomoc Pozdrawiam Edytowane 5 Lutego 2009 przez pako1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 3 kg to za mało. jeśli chcesz łacznie uzyskać 50 litrów piwa ok 12,5 Blg, to poza 3,4 kg ekstraktu potrzebujesz jeszcze ok. 5kg słodu (połowę pils, połowę pszeniczny jasny lub odpowiednio zmień proporcje w zaleznosci od tego jakie proporcje ma ekstrakt, tak by na koncu uzyskac stosunek pils/pszenica=50/50) Staśkowi chodziło o 1 warkę 25 l więc na 2 warki będzie 6kg słodów. Na puszce nie pisze jakie są proporcje więc dam słody 50/50% pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 3 kg to za mało. jeśli chcesz łacznie uzyskać 50 litrów piwa ok 12,5 Blg, to poza 3,4 kg ekstraktu potrzebujesz jeszcze ok. 5kg słodu Te 3kg które podałem, to na jedną warkę. Ale masz rację - gdzieś się walnąłem: na 14l brzeczki 12blg powinno wystarczyć 2,5kg słodów. (połowę pils, połowę pszeniczny jasny lub odpowiednio zmień proporcje w zaleznosci od tego jakie proporcje ma ekstrakt, tak by na koncu uzyskac stosunek pils/pszenica=50/50) Ekstrakt pszeniczny z WES ma 80:20 stosunek pszenicy do jęczmienia, więc jeśli chcieć mieć łączny stosunek 50:50 spokojnie wystarczy 1kg pszenicznego :1,5kg jęczmiennego. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby pszenicy było więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 3 kg to za mało. jeśli chcesz łacznie uzyskać 50 litrów piwa ok 12' date='5 Blg, to poza 3,4 kg ekstraktu potrzebujesz jeszcze ok. 5kg słodu[/quote']Te 3kg które podałem, to na jedną warkę. Ale masz rację - gdzieś się walnąłem: na 14l brzeczki 12blg powinno wystarczyć 2,5kg słodów. no wlasnie, a ja myślałem, że na dwie (połowę pils' date=' połowę pszeniczny jasny lub odpowiednio zmień proporcje w zaleznosci od tego jakie proporcje ma ekstrakt, tak by na koncu uzyskac stosunek pils/pszenica=50/50)[/quote']Ekstrakt pszeniczny z WES ma 80:20 stosunek pszenicy do jęczmienia, więc jeśli chcieć mieć łączny stosunek 50:50 spokojnie wystarczy 1kg pszenicznego :1,5kg jęczmiennego. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby pszenicy było więcej. racja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Ekstrakt pszeniczny z WES ma 80:20 stosunek pszenicy do jęczmienia Ja tez sprobowalem swoich sil w tej lamiglowce i wyszly mi takie dwie receptury: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=11098#p11098 Przerobilem te receptury z magazynu BYO, uzywajac ProMash. Paulaner Hefe ma tam 7.5 lbs. pszenicy i 3.25 lbs. pilsa. Druga receptura, Double Eagle Ale, ma wg. magazynu BYO 7.0 lbs. pale malt i 3.0 lbs. pszenicy (+ 0.5 lbs. munich). Tej receptury nie potrafilem dokladnie "przeniesc" na partial mash, ale wyszlo mi cos podobnego ze stosunkiem jeczmienia do pszenicy w proporcji 60%-40%, zamiast 70%-30%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Dzięki za zaangażowanie się w kwestii mojego pszeniczniaka. Myślę że jestem już na tyle oświecony, że mogę w najbliższych dniach zacząć warzenie. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się