Robert Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Mi najlepiej piwo smakuje prosto z butelki.Trochę to nieelegancko ale tak mam.To chyba dlatego, że wolę dobrze gazowane a po przelaniu do kufla czy szklanki gaz szybciej ucieka. Druga kwestia to długość picia jednego piwa.Ponoć "fachowo" o ile tu można tak to nazwać, kufel powinno się wypijać na trzy podejścia. Ja natomiast słyszałem wypowiedź, znajomego znajomego, że on pije piwo 2 godziny - to już nawet nie lekka przesada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Lagera wypić z butelki lub puszki to jeszcze ok ale np. pszeniczniak lepiej smakuje ze szklanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 To może dlatego pszeniczne mi wcale nie samkowało.Próbowałem takie ogólnodostepne w sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 90% smaku to zapach. Pijąc z butelki prawie nie czuć tych aromatów. Koncerniaki można sobie pić z butelki, nie ma prawie różnicy, ale piwa domowe mają takie bogactwo aromatów, że picie ich z butelki to profanacja Ale jak to się mówi, o gustach się nie rozmawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Na razie jadę na koncerniakach (żywe, koźlak,warka strong itd. ( szkoda ich wymieniać); te dwa pierwsze jakoś tak nie zachwyciły) wiec to taka byc moze nieświadoma forma samoobrony węchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Całkowicie zgadzam się z Afghanem, picie piwa domowego prosto z butelki to według mnie profanacja. Nie ma nic lepszego, niż picie piwka ze szkła przeznaczonego do danego gatunku. Wtedy można całkowicie docenić zalety naszego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 A kolega Robert chce warzyć piwo czy tylko tak ogólnie gada o piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Mam problemy z zatokami i węch u mnie może nie być tak wyostrzony i nie ma dla mnie znaczenia zapach, tylko ilość gazu.Choć do końca nie wiem, musze nastawić (na początk z brew kita). A kolega Robert chce warzyć piwo czy tylko tak ogólnie gada o piwie? Pewnie, że tak! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Koncernówki musza być mocno gazowane, bo inaczej by nie smakowały. Podobnie jest z wodą, wystarczy ja nagazować i odrazu lepiej smakuje. Dobre piwa nie muszą i nie powinny być mocno gazowane a i tak smakują świetnie. Nawet całkowicie wygazowane dobre piwo pije się ze smakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Pewnie, że tak! Pewnie chce warzyć, czy pewnie gadać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 nie ma dla mnie znaczenia zapach, tylko ilość gazu sorry ale to jakiś nieporozumienie ,z takim podejściem nie ma chyba sensu że byś robił sam piwo,no chyba że chcesz zrobić jakieś mega nasycone sobie CO2,co do zatok,musisz mieć jakieś ostre zapalenie i to jest uleczalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 A tak na marginesie zauważyliście że np. żaden browar nie wlał Portera do puszki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Niestety jeden wlał: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 A tak na marginesie zauważyliście że np. żaden browar nie wlał Portera do puszki ? Łódzki był w puszkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Piwo prosto z butelki piję, owszem, ale tylko wtedy gdy zmuszony jestem pić koncerniaki. Nie widzieć, nie czuć, wlać w siebie i zapomnieć. Picie dobrego piwa z butelki to jak picie wina z gwinta. Piwo ma tyle zalet wizualnych, że pozbywanie się przyjemności obserwacji z własnej woli jest co najmniej dziwne. Książkę można napisać o wyglądzie piwa w szkle, a wciąż są tacy, którym zależy tylko na nałojeniu się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Nie pilem piwa robionego domowo.Piłem "Koźlaka", "Zywe" (ostatnio był w Kauflandzie po 2.99) o ile te dwa mozna uznać za lepsze od koncerniaków - mogły być nie powiem.Chociaż "Koźlak" trochę za cięzki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Powiem tak, miło Robert, że do nas trafiłeś, to świadczy o tym, że coś w Twojej głowie się odblokowało. To pierwsze sygnały, że może wyjdziesz na ludzi . Jednak dyskusja na tym forum o koncerniakach nie jest mile widziana. Poczytaj sobie trochę, zdobądź podstawową wiedzę o domowym piwowarstwie, podejmij męską decyzję o własnoręcznym warzeniu i wtedy do nas wróć, przyjmiemy Cię z otwartymi ramionami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Już jeden Robert był swego czasu na tym forum i zaczynał podobnie i ... się przeniósł gdzie indziej Imię masz klasa więc lepiej zostań i warz własne piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Kompletuje sprzęt; mam szklany baniak ok. 15-20l (i mały ok. 5l) ale są one raczej za małe na typowe nastawy z brewkita. Co do nicka zdziwiło mnie , że jest taki dostepny.Raczej jestem odporny na krytykę i się nie zrażam. BTW, zazwyczaj robicie jedną nastawę na miesiąc i Wam styka (zakładając, że wiekszość do użyku własnego) ?Nie wiem czy nie wziąć od razy dwa zbiorniki 33l i wtedy można szybciej uzyskać rózne piwka (na razie z brewkitów) a jak będzie dłużej stało w butelkach to w sumie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Są tacy co robią nawet 2-3 ale po 100l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Robercie, polecam z należytą uwagą przeczytać post jacentego, jak trzeba to i dwa razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Też jestem za piciem domoweo piwa ze szklanki - naprawdę zapach potęguje smak ! Ale ja z pytaniem innym - z jakiej szklanki pić piwo no i jakie z jakiej ? (ale się zamotało) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Z czystej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Z tego co mi wiadomo lekkie (mało ekstraktu) piwa powinno się pić ze szklanki z cienkiego szkła,zaś piwa ciężkie z grubego kufla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Niewątpliwie masz rację ale w reklamie selgrosa była reklama tyskiego i tam było że temperatura od 4 do 7 i z dużego kieliszka czy jakoś tak. Więc dlatego moje pytanie jakie piwo z jakiej szklanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się