korek Posted November 23, 2012 Share Posted November 23, 2012 Witajcie koledzy. Jutro zamierzam warzyc pilsa wg. receptury: 3,5 kg pilznenskiego i 0,5 kg monacha. ma tego byc docelowo 20 l, 12° blg. Dysponuje chmielami magnum (szyszki) i Hallertau Mittelfrueh (granulat). Chcę ich użyć następująco: Magnum: 18g 70 min Hallertau Mittelfrueh: 15g 25 min Hallertau Mittelfrueh: 15g 1 min Kalkulator brewzor podaje mi docelową gorączkę 40,61 IBU. Co o tym myślicie? Chciałbym uzyskać piwo gorzkie i aromatyczne. Myślicie, że to dobry plan na taki rezultat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted November 23, 2012 Share Posted November 23, 2012 za mało na aromat. Żeby było coś czuć trza dać z 50g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu68 Posted November 23, 2012 Share Posted November 23, 2012 Kalkulator brewzor podaje mi docelową gorączkę 40,61 IBU. Pierwszy raz słyszę aby piwo miało gorączkę Wydajność chyba też optymistyczna Swiaderny 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
korek Posted November 23, 2012 Author Share Posted November 23, 2012 Goryczke miało być.. Mój głupi słownik w telefonie nie zna tego wyrazu.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 23, 2012 Share Posted November 23, 2012 Lepiej zmniejsz IBU tak do 25, bo wyjdzie gorzki potworek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korek Posted November 23, 2012 Author Share Posted November 23, 2012 Lepiej zmniejsz IBU tak do 25, bo wyjdzie gorzki potworek. To gdzie odjąć?. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu68 Posted November 23, 2012 Share Posted November 23, 2012 (edited) A jeśli korek lubi piwa mocno chmielone? 40 IBU to jeszcze nie potworek, są piwa mocniej chmielone, do 70 IBU Czytając forum można znaleźć opisy receptur o jeszcze większym udziale chmieli goryczkowych, z dobrym efektem. Jest chociażby świeży wątek o AIPA http://www.piwo.org/topic/8122-aipa-prosba-o-ocene-receptury/page__st__40 Edited November 23, 2012 by stachu68 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 23, 2012 Share Posted November 23, 2012 Tylko, że AIPA ma większy ekstrakt i trochę więcej ciała żeby tą goryczkę równoważyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu68 Posted November 24, 2012 Share Posted November 24, 2012 A bittery mają ekstraktu mniej, ale wysoka goryczka 25-40 IBU jest dla stylu typowa. Co kto lubi Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted November 24, 2012 Share Posted November 24, 2012 Cześć, Musicie zauważyć, że na goryczkę ma wpływ woda na jakiej będzie warzone piwo, jak będzie zacierane, typ chmielu i jak był przechowywany. Warząc pierwszy raz pilsa niekoniecznie się trafi w to co chcielibyśmy uzyskać, ba warząc nawet 100 raz na innych surowcach może wyjść nie do końca to co planujemy. Może nie ma sensu dyskutować czy lepiej zrobić 25 czy 40 IBU, tylko zrobić piwo i wyciągnąć wnioski na przyszłość. Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted December 6, 2012 Share Posted December 6, 2012 Woda przy pilsie, zwłaszcza bohemskim, moim zdaniem najważniejsza. Musi być miękka, bardzo miękka. Przy twardej taki poziom goryczki jest nie do przełknięcia - bo jest "brudna", cierpka i ściągająca. typ chmielu i jak był przechowywany Mosher w "Radical brewing" sugeruje, że do bohemiana są lepsze szyszki, bo dają czystszy smak i aromat niż granulat. Rzekomo w trakcie robienia granulatu niszczone są komórki chmielu co powoduje bardziej trawiasty smak. Niestety - moja percepcja tego nie odnotowała, podaję to jako ciekawostkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted December 7, 2012 Share Posted December 7, 2012 ..... Wydajność chyba też optymistyczna Zasyp 4 kg, przy docelowej objętości 20 litrów. 12 Blg to raczej pesymistyczne podejście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu68 Posted December 7, 2012 Share Posted December 7, 2012 (edited) z 4kg ww słodów 20 litrów piwa 12BLG to jest wydajność 85%, znaczy optymistyczna obliczone Brewtarget - 1.2.4 Edited December 7, 2012 by stachu68 Link to comment Share on other sites More sharing options...
polter Posted December 8, 2012 Share Posted December 8, 2012 Brewtarget liczy wydajność po amerykańsku. Wg "naszej" metodologii to wydajność na poziomie 62%, czyli mało optymistyczna Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted December 8, 2012 Share Posted December 8, 2012 Ja tam się nie znam na sposobach liczenia, za to wiem co mi wychodzi przy takim zasypie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaplos90 Posted December 8, 2012 Share Posted December 8, 2012 Na przyszłość dodaj też chmiel żatecki do pilsa fajnie współgra z niemieckimi chmielami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts