Skocz do zawartości

chmielenie pilsa


korek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie koledzy.

Jutro zamierzam warzyc pilsa wg. receptury: 3,5 kg pilznenskiego i 0,5 kg monacha. ma tego byc docelowo 20 l, 12° blg. Dysponuje chmielami magnum (szyszki) i Hallertau Mittelfrueh (granulat). Chcę ich użyć następująco:

 

Magnum: 18g 70 min

Hallertau Mittelfrueh: 15g 25 min

Hallertau Mittelfrueh: 15g 1 min

 

Kalkulator brewzor podaje mi docelową gorączkę 40,61 IBU.

 

Co o tym myślicie? Chciałbym uzyskać piwo gorzkie i aromatyczne. Myślicie, że to dobry plan na taki rezultat?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jeśli korek lubi piwa mocno chmielone? 40 IBU to jeszcze nie potworek, są piwa mocniej chmielone, do 70 IBU

 

Czytając forum można znaleźć opisy receptur o jeszcze większym udziale chmieli goryczkowych, z dobrym efektem. Jest chociażby świeży wątek o AIPA http://www.piwo.org/topic/8122-aipa-prosba-o-ocene-receptury/page__st__40

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

Musicie zauważyć, że na goryczkę ma wpływ woda na jakiej będzie warzone piwo, jak będzie zacierane, typ chmielu i jak był przechowywany.

Warząc pierwszy raz pilsa niekoniecznie się trafi w to co chcielibyśmy uzyskać, ba warząc nawet 100 raz na innych surowcach może wyjść nie do końca to co planujemy.

Może nie ma sensu dyskutować czy lepiej zrobić 25 czy 40 IBU, tylko zrobić piwo i wyciągnąć wnioski na przyszłość.

 

Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Woda przy pilsie, zwłaszcza bohemskim, moim zdaniem najważniejsza. Musi być miękka, bardzo miękka. Przy twardej taki poziom goryczki jest nie do przełknięcia - bo jest "brudna", cierpka i ściągająca.

 

typ chmielu i jak był przechowywany

Mosher w "Radical brewing" sugeruje, że do bohemiana są lepsze szyszki, bo dają czystszy smak i aromat niż granulat. Rzekomo w trakcie robienia granulatu niszczone są komórki chmielu co powoduje bardziej trawiasty smak. Niestety - moja percepcja tego nie odnotowała, podaję to jako ciekawostkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.