korek Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Witajcie koledzy. Jutro zamierzam warzyc pilsa wg. receptury: 3,5 kg pilznenskiego i 0,5 kg monacha. ma tego byc docelowo 20 l, 12° blg. Dysponuje chmielami magnum (szyszki) i Hallertau Mittelfrueh (granulat). Chcę ich użyć następująco: Magnum: 18g 70 min Hallertau Mittelfrueh: 15g 25 min Hallertau Mittelfrueh: 15g 1 min Kalkulator brewzor podaje mi docelową gorączkę 40,61 IBU. Co o tym myślicie? Chciałbym uzyskać piwo gorzkie i aromatyczne. Myślicie, że to dobry plan na taki rezultat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 za mało na aromat. Żeby było coś czuć trza dać z 50g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Kalkulator brewzor podaje mi docelową gorączkę 40,61 IBU. Pierwszy raz słyszę aby piwo miało gorączkę Wydajność chyba też optymistyczna Swiaderny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Goryczke miało być.. Mój głupi słownik w telefonie nie zna tego wyrazu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Lepiej zmniejsz IBU tak do 25, bo wyjdzie gorzki potworek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Lepiej zmniejsz IBU tak do 25, bo wyjdzie gorzki potworek. To gdzie odjąć?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 (edytowane) A jeśli korek lubi piwa mocno chmielone? 40 IBU to jeszcze nie potworek, są piwa mocniej chmielone, do 70 IBU Czytając forum można znaleźć opisy receptur o jeszcze większym udziale chmieli goryczkowych, z dobrym efektem. Jest chociażby świeży wątek o AIPA http://www.piwo.org/topic/8122-aipa-prosba-o-ocene-receptury/page__st__40 Edytowane 23 Listopada 2012 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Tylko, że AIPA ma większy ekstrakt i trochę więcej ciała żeby tą goryczkę równoważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 A bittery mają ekstraktu mniej, ale wysoka goryczka 25-40 IBU jest dla stylu typowa. Co kto lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Cześć, Musicie zauważyć, że na goryczkę ma wpływ woda na jakiej będzie warzone piwo, jak będzie zacierane, typ chmielu i jak był przechowywany. Warząc pierwszy raz pilsa niekoniecznie się trafi w to co chcielibyśmy uzyskać, ba warząc nawet 100 raz na innych surowcach może wyjść nie do końca to co planujemy. Może nie ma sensu dyskutować czy lepiej zrobić 25 czy 40 IBU, tylko zrobić piwo i wyciągnąć wnioski na przyszłość. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Woda przy pilsie, zwłaszcza bohemskim, moim zdaniem najważniejsza. Musi być miękka, bardzo miękka. Przy twardej taki poziom goryczki jest nie do przełknięcia - bo jest "brudna", cierpka i ściągająca. typ chmielu i jak był przechowywany Mosher w "Radical brewing" sugeruje, że do bohemiana są lepsze szyszki, bo dają czystszy smak i aromat niż granulat. Rzekomo w trakcie robienia granulatu niszczone są komórki chmielu co powoduje bardziej trawiasty smak. Niestety - moja percepcja tego nie odnotowała, podaję to jako ciekawostkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 ..... Wydajność chyba też optymistyczna Zasyp 4 kg, przy docelowej objętości 20 litrów. 12 Blg to raczej pesymistyczne podejście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) z 4kg ww słodów 20 litrów piwa 12BLG to jest wydajność 85%, znaczy optymistyczna obliczone Brewtarget - 1.2.4 Edytowane 7 Grudnia 2012 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Brewtarget liczy wydajność po amerykańsku. Wg "naszej" metodologii to wydajność na poziomie 62%, czyli mało optymistyczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Ja tam się nie znam na sposobach liczenia, za to wiem co mi wychodzi przy takim zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Na przyszłość dodaj też chmiel żatecki do pilsa fajnie współgra z niemieckimi chmielami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się