korko_czong Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Oczywiście najlepiej mieć słody ześrutowane w pojemniku (np. dzień wcześniej) i nastawić wodę do zacierania w trakcie innych czynności domowych. Ja śrutowałem słody w trakcie grzania wody i musiałem trochę opóźnić zasyp. Nie wiem jakie masz warunki, ja do zacierania daję ciepłą z kranu 55°C, wystarczy 5 min podgrzać i już sypać słód na przerwę scukrzającą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Też odbieram wodę z piecyka gazowego, miałem na myśli że śrutowanie mnie opóźniło. Ale dobra uwaga - wykorzystanie jak najcieplejszej wody z kranu też skraca zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Trzy godziny są jak najbardziej realne, ale potrzeba do tego trochę więcej sprzętu: Zacieranie - 60 minut (wcześniejsze podgrzanie wody można zaprogramować na włączniku czasowym, np. na moment przyjścia z pracy) Filtracja + wysładzanie - 30 minut (woda do wysładzania grzeje się w czasie zacierania, brzeczka leci wprost do drugiego włączonego kociołka z Lidla) Gotowanie - 90 minut (licząc czas na doprowadzenie do wrzenia - w międzyczasie można umyć co nieco) Chłodzenie - 15 minut Posprzątać można rano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Dzisiaj, a w zasadzie wczoraj, zyskałem dwa duże punkty u LP - zafundowałem jej wykład na temat przygotowywania drożdży piekarskich do ciacha , odnośnie temperatury, pożywki i natleniania - zaczyn rósł jak nigdy . LP poczuła wymierną korzyśc z piwowarstwa w codziennych pracach domowo-kuchennych. Stasiek i Swiaderny 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 hmmmm to jest mysl... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się