lkulos Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Nie znalazłem podobnego tematu a stałem się ostatnio fanem mocno treściwych piw. Dla mnie głownie liczy się smak najlepiej mocno słodowy. I tak zastanawiam się czy jeśli warzę jakieś piwo o powiedzmy blg 12 przy czym jest ono głownie zacierane w wysokich temperaturach czyli 72°C jak po dodaniu drożdży zachowa się blg. przykładowe zacieranie 10 min 62°C na alkohol 50 min 72°C na smak czy w takim przykładzie blg może spaść nieznacznie do poziomu 6 BLG czy to potencjalny granat. Dla mnie alkohol w piwie jest sprawą drugorzędną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 to dosyć złożone i loteryjne,nie zrobisz treściwego piwa na belgijskich, ale jest pare szczepów które dają rade z czymś takim (moi faworyci to german ale i ringwood ale ,do tego ciemne piwo,najlepiej czarne(na german ale dwunastka odfermentowała do 5,5,po pół roku kompletnie nagazowanie się nie zmieniło),o ile oczywiście jakaś infekcja się nie przyplącze która po jakimś czasie zamieni je w granaty i to niekoniecznie w pierwszym miesiącu czy 2. z dolaniaków które przetestowałem żaden nie okazał się stabilny,po pół roku dojedzą na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Chyba musisz rozróżnić smak słodowy od smaku słodkiego. Nie jestem po żadnym kursie sensorycznym, ale dla mnie słodowość ma związek z nachmieleniem, a treściwość z ewentualnym stopniem odfermenowania. Oczywiście to wszystko może występować w różnych kombinacjach Poza tym są drożdże podkreślające słodowość np. munich lagery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Fidel, ale jemu chodzi o słodowość wynikającą z zacierania na dużą ilość dekstryn, czyli cukrów niefermentowalnych W tym wypadku polecałbym jakiegoś ale, przy drożdżach pracujących w wyższych temperaturach jest większa szansa pełnego odfermentowania tej maltozy, która zdąży się wytworzyć podczas pierwszych 10 minut w 62°C. Generalnie piwo które swój czas fermentowało a BLG spadło i jest stabilne, można butelkować. Na forum nie brakuje o tym wątków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 To, że piwo zejdzie tylko do 6blg nie ma nic do granatów, jeżeli jest w pełni odfermentowane. W temperaturach zacierania chodzi o powstawanie cukrów fermentowalnych. Jeżeli zatarłeś tak, że jest 6blg cukrów niefermentowalnych i do tyle zejdzie to nie będzie żadnych granatów. No chyba, że mówimy o infekcjach ale to już osobny temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 No więc Stachu chyba mu chodzi o słodkość, nie słodowość Myślę, że musiałby sam napisać o co mu chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Sam z reguły zacieram w ten sposób. Czyli 10' w 62°C i reszta w 73°C. Raczej blg schodzi niżej niż te 6*. Wyjątek raz jedyny z 12 na 5,5 na s-33. Piwa są w smaku treściwsze czy słodkie.... nie raczej nie da się tu wyczuć konkretnej słodyczy. A słodowość tak jak piszecie: na to mają wpływ również inne czynniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) chodzi mi o treściwość piwa nie zależy mi na alkoholu . więc odkąd zacieram głównie w wyższy temperaturach(72°C) blg nie schodzi poniżej 4-5 °Blg a dodam że swego czasu jak "warzyłem brewkity " blg schodziło góra do 1* O co mi chodzi : można zacierać wytrawnie czyli na alkohol(niskie temperatury) można zacierać na treściwość (wyższa temperatura) Edytowane 10 Grudnia 2012 przez lkulos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Jest tak jak mówisz, więc o co tak naprawdę pytasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Jest tak jak mówisz, więc o co tak naprawdę pytasz? ok. jestem na początku mojej zaciernej drogi piwnej dlatego chciałem tylko potwierdzić moje przypuszczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 To ze słodowością IMHO nie ma nic wspólnego. Po prostu lubisz piwa słabo odfemrentowane. Bo jak nie zależy CI na alkoholu to uwarz grodziskie, będziesz zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Wyższe temperatury zacierania = piwo bardziej słodowe w smaku, mniejsze blg początkowe, wyższe blg końcowe, niższy % ABV. Niższe temperatury zacierania = piwo bardziej wytrawne w smaku, wyższe blg początkowe, niższe blg końcowe, wyższy % ABV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Dla mnie głownie liczy się smak najlepiej mocno słodowy. Oprócz sterowania zacieraniem możesz jeszcze wzmocnić ten pożądany przez Ciebie "smak" także dodatkiem słodów melanoidowego i cara-pils (karamel-pils). Edytowane 11 Grudnia 2012 przez Bączek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się