goral89 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Witam ! Czytam już forum blisko dwa lata, lecz dopiero dziś pisze pierwszego posta. Mam za soba już 6 uwarzonych warek. Jak dotąd wszytkie piwa wyszły bez problemu. Mam jednak pewien problem niewiem jaką ilość glukozy wykorzystać do zabutelkowania ok 21 litrów AIPA - wstępnie odmierzyłem 110 gram ? Czy będzie to ilość wystarczjąca ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 to zależny jak lubisz nagazowane piwo,wstępnie możne być,ja bym dał z 80-90 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Moim zdaniem 110g bedzie dosc na 20L. AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 a ja bym dał 6g na litr piwa co nam da 126g/21l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Dodam że piwo jest nachmielone na poziomie ok 85 Ibu. Nie chciałbym nagazowania które przykryje gorczykę. Mam namyśli to iż piwo mocniej nagazowane daje wrażenie mniej chmielonego przynajmniej w moim odczuciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 a w moim odczuciu bardziej nagazowane piwo to jest powyżej 7g na litr piwa. Do ale optymalnie daje się 6g/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Wg http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?13748177#tag przedział nagazowania dla India Pale Ale to 1.5-2.3, czyli przy 20°C 51.2g - 115g cukru, trzymaj się górnej granicy, ja do AIPA dałem 80g glukozy i 36g cukru, a do IPA 120g glukozy i wyszły bardzo dobrze nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Ok już mam mniej więcej wyjaśnioną sytuacje. Pytanie z innej beczki jak w beer smith' sie ustawić wydajność? tj. na jakim poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się