goral89 Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 Jaka jest różnica między drożdzami Danstar Nottingham a Danstar Windsor - planuje 5 piw Robust Portera, Brown Portera, DIPA, IPA oraz Stouta - które pasują do danego stylu?? Jak kształtuje się jakość strzegomskich słodów mam wybór między nimi a Castel Malting (chodzi mi głównie o słód pale ale). Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 Jaka jest różnica między drożdzami Danstar Nottingham a Danstar Windsor - planuje 5 piw Robust Portera, Brown Portera, DIPA, IPA oraz Stouta - które pasują do danego stylu?? Jak kształtuje się jakość strzegomskich słodów mam wybór między nimi a Castel Malting (chodzi mi głównie o słód pale ale). Popularniejsze są co prawda Notthingamy, na pewno IPA będą ok.Do porterów i stouta wziąłbym jednak S-04. Jakość słodów identyczna, w końcu oba pochodzą ze słodowni Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 (edited) Danstar Windsor bardzo płytko odfermentują, będą bardziej pasować do piw, które nie mają być wytrawne. Możesz mieć problemy z klarownością piwa. Danstar Nottingham jeszcze nie używałem, ale mają bardzą dobrą opinię. Edited December 11, 2012 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts