Jump to content

Przerwa diacetylowa przy Wyeast 2206 Bavarian Lager i innych.

arusb

Recommended Posts

Pierwszy raz użyłem do fermentacji drożdży płynnych j/w i w instrukcji jest napisane, że zalecana jest przerwa diacetylowa. Mam pytanie czy ona jest faktycznie wskazana i jak ją w praktyce przeprowadzać?

Ja czytałem wcześniej ten post.Chodziło mi właśnie o taką praktyczną poradę jakiej udzielił zgoda

Jak potrzymasz na fermentacji głównej ze 3 tygodnie, to nie ma potrzeby robić żadnej specjalnej przerwy diacetylowej.

Tamten post był z 2010r i przez ten czas pewne mody i sposoby podejścia do domowej produkcji piwa zmieniają się i chciałem się dowiedzieć czy ktoś taką przerwę stosuje i z jakimi efektami.Czy n.p. ktoś próbował fermentować połowę tej samej warki z przerwą diacetylową a połowę bez tej przerwy?

Diacetyl tak czy siak zostanie przez drożdże zredukowany, jeśli nie podczas fermentacji, to po odpowiednio długim wyleżakowaniu w butelkach. Dlatego też nie przejmowałbym się zbytnio przerwą diacetylową.

Co do redukcji diacetylu przez drożdże to dodam że nie jest to zjawisko powszechne i nie zawsze ten diacetyl nam drożdże zredukują w 100%. Wymęczone, zmutowane drożdże ze starej gęstwy z którejś tam generacji, nie absorbują już dwuacetylu tak jak byśmy chcieli.

Jedyna rada to używać świeżych zdrowych drożdży oraz nie przesadzać z ilością warek na jednej gęstwie odpowiednio ją przygotowując.