Skocz do zawartości

Przerwa diacetylowa przy Wyeast 2206 Bavarian Lager i innych.


arusb

Rekomendowane odpowiedzi

Ja czytałem wcześniej ten post.Chodziło mi właśnie o taką praktyczną poradę jakiej udzielił zgoda

Jak potrzymasz na fermentacji głównej ze 3 tygodnie, to nie ma potrzeby robić żadnej specjalnej przerwy diacetylowej.

Tamten post był z 2010r i przez ten czas pewne mody i sposoby podejścia do domowej produkcji piwa zmieniają się i chciałem się dowiedzieć czy ktoś taką przerwę stosuje i z jakimi efektami.Czy n.p. ktoś próbował fermentować połowę tej samej warki z przerwą diacetylową a połowę bez tej przerwy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do redukcji diacetylu przez drożdże to dodam że nie jest to zjawisko powszechne i nie zawsze ten diacetyl nam drożdże zredukują w 100%. Wymęczone, zmutowane drożdże ze starej gęstwy z którejś tam generacji, nie absorbują już dwuacetylu tak jak byśmy chcieli.

Jedyna rada to używać świeżych zdrowych drożdży oraz nie przesadzać z ilością warek na jednej gęstwie odpowiednio ją przygotowując.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.