arusb Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Pierwszy raz użyłem do fermentacji drożdży płynnych j/w i w instrukcji jest napisane, że zalecana jest przerwa diacetylowa. Mam pytanie czy ona jest faktycznie wskazana i jak ją w praktyce przeprowadzać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 http://www.piwo.org/topic/2788-diacetyl-i-przerwa-diacetylowa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Jak potrzymasz na fermentacji głównej ze 3 tygodnie, to nie ma potrzeby robić żadnej specjalnej przerwy diacetylowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 http://www.piwo.org/...wa-diacetylowa/ Ja czytałem wcześniej ten post.Chodziło mi właśnie o taką praktyczną poradę jakiej udzielił zgoda Jak potrzymasz na fermentacji głównej ze 3 tygodnie, to nie ma potrzeby robić żadnej specjalnej przerwy diacetylowej. Tamten post był z 2010r i przez ten czas pewne mody i sposoby podejścia do domowej produkcji piwa zmieniają się i chciałem się dowiedzieć czy ktoś taką przerwę stosuje i z jakimi efektami.Czy n.p. ktoś próbował fermentować połowę tej samej warki z przerwą diacetylową a połowę bez tej przerwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Diacetyl tak czy siak zostanie przez drożdże zredukowany, jeśli nie podczas fermentacji, to po odpowiednio długim wyleżakowaniu w butelkach. Dlatego też nie przejmowałbym się zbytnio przerwą diacetylową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Dzięki za wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Co do redukcji diacetylu przez drożdże to dodam że nie jest to zjawisko powszechne i nie zawsze ten diacetyl nam drożdże zredukują w 100%. Wymęczone, zmutowane drożdże ze starej gęstwy z którejś tam generacji, nie absorbują już dwuacetylu tak jak byśmy chcieli. Jedyna rada to używać świeżych zdrowych drożdży oraz nie przesadzać z ilością warek na jednej gęstwie odpowiednio ją przygotowując. arusb i WiHuRa 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się