wyvern Posted December 18, 2012 Share Posted December 18, 2012 Zaciera się właśnie nasze coś, co miało być bitterem, ale będzie mu bliżej do IPA, bo się za dużo słodu sypnęło. będzie jakoś 15blg I teraz pytanie: Chmiel planujemy Admiral 50g na 60' i Palisade 50g na 15'. Dać jeszcze lubelski na koniec? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 18, 2012 Share Posted December 18, 2012 daj,bo ten palisade delikatnie mówiąc nie jest za aromatycznym chmielem. WojtekW 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted December 18, 2012 Share Posted December 18, 2012 Faktycznie bardziej IPA wyjdzie. Jeśli masz jeszcze trochę tego Palisade to dałbym z 50g po wyłączeniu grzania albo na 10 dni chmielenia na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 18, 2012 Share Posted December 18, 2012 na zimno próbowałem ten chmiel,wynik praktycznie zerowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted December 18, 2012 Share Posted December 18, 2012 (edited) Nie używałem tego chmielu na zimno i też szczerze mówiąc jest dla mnie średni. Jeśli chodzi o chmiele z USA to najbardziej pasuje mi ..... a właśnie że nie Citra którą się niektórzy tak podniecają a np Columus Cennteniel Warrior i Chinook., i takie też polecałbym do AIPy. Edited December 18, 2012 by emcede Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted December 18, 2012 Author Share Posted December 18, 2012 No to dam tak z 50g szyszki. A do chmielenia na zimno jeszcze czas, może coś dokupię Link to comment Share on other sites More sharing options...
St. Anger Posted December 18, 2012 Share Posted December 18, 2012 Ja używałem palisade'a i jestem zadowolony z jego aromatów. Daj go na zimno. Nie wiem skąd te narzekania... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted December 18, 2012 Author Share Posted December 18, 2012 Na aromat pójdzie palisade i lubelski, a na zimno się jeszcze zobaczy:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
gonzios Posted December 19, 2012 Share Posted December 19, 2012 witam czy stosuje sie w chmieleniu na zimno szyszke w butelke? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted December 19, 2012 Author Share Posted December 19, 2012 czy stosuje sie w chmieleniu na zimno szyszke w butelke? Pytasz, czy wrzucać po szyszce do każdej butelki? Pewnie można, ale będą paprochy pływać, lepiej zastosować to na cichej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted December 19, 2012 Share Posted December 19, 2012 czy stosuje sie w chmieleniu na zimno szyszke w butelke? Raczej dodanie syropu z surowca do refermentacji i pewnej ilości chmielu. Tutaj zresztą ciekawa dyskusja i przetłumaczony przez Wiktora artykuł o chmieleniu na zimno: http://www.piwo.org/topic/4318-tlumaczenie-z-byo-na-temat-chmielenia-na-zimno/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
AG1929 Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 Jaką ilość chmielu dodać? Do tej pory dwie warki uwarzyłem z 4kg ekstraktu słodowego jasnego WES 75%. W 22 litrach wyszło 12Blg. Pierwszą z warek chmieliłem Marynką 30g przez 1h i Lubelskim 20g na ostatnie '15. Piwo wyszło średnio nachmielone więc drugą chmieliłem Marynką 30g przez 1h i Lubelskim 50g szyszka na ostatnie '15. Efektu nie znam, bo dopiero fermentuje. Aktualnie chcę warzyć podwójną warkę z 8 kg WESa i mam na goryczkę chmiel Magnum, a na aromat chmiel Perle. Czy Magnum można porównać do Marynki, a Perle do Lubelskiego i dodać podobne ilości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 Aktualnie chcę warzyć podwójną warkę z 8 kg WESa i mam na goryczkę chmiel Magnum, a na aromat chmiel Perle. Czy Magnum można porównać do Marynki, a Perle do Lubelskiego i dodać podobne ilości? Z grubsza można. Żeby przeliczyć ilość zastępowanego w danej recepturze chmielu innym chmielem możesz posłużyć się "gramoprocentami humulonów", wyjaśnienie m.in. tutaj: http://www.piwo.org/topic/3453-gramoprocenty-humulonow-czyli-gph-propozycja/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 Z grubsza tak. GPH da jako takie wyniki, ale mega dokładne też nie będzie. Uwarz, wypij, porównaj, wyciągnij wnioski Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 Uwarz, wypij, porównaj, wyciągnij wnioski No ta metoda jest mega dokładna - iście inżynierska Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 Uwarz, wypij, porównaj, wyciągnij wnioski No ta metoda jest mega dokładna - iście inżynierska Ty przecież i tak nie chmielisz, to co się czepiasz dokładności Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 Jest iście inżynierska, bo polega na tym, co dla każdego inżyniera mega ważne - czyli jego własnej, subiektywnej ocenie rzeczywistości. Dla jednego 30 IBU z Herkulesa będzie za gorzkie, dla innego z Marynki niewyczuwalne, tak samo może być z GPH. Dlatego lepiej raz uwarzyć jedno, raz drugie a potem porównać W końcu to jego piwo, to jemu ma smakować, niezależnie od GPH czy IBU Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted January 3, 2013 Author Share Posted January 3, 2013 No ta metoda jest mega dokładna - iście inżynierska Niby 3 punkty to za mało... Ale jesteśmy inżynierami, użyjemy odpowiednio grubej linii Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts