wyvern Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zaciera się właśnie nasze coś, co miało być bitterem, ale będzie mu bliżej do IPA, bo się za dużo słodu sypnęło. będzie jakoś 15blg I teraz pytanie: Chmiel planujemy Admiral 50g na 60' i Palisade 50g na 15'. Dać jeszcze lubelski na koniec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 daj,bo ten palisade delikatnie mówiąc nie jest za aromatycznym chmielem. WojtekW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Faktycznie bardziej IPA wyjdzie. Jeśli masz jeszcze trochę tego Palisade to dałbym z 50g po wyłączeniu grzania albo na 10 dni chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 na zimno próbowałem ten chmiel,wynik praktycznie zerowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Nie używałem tego chmielu na zimno i też szczerze mówiąc jest dla mnie średni. Jeśli chodzi o chmiele z USA to najbardziej pasuje mi ..... a właśnie że nie Citra którą się niektórzy tak podniecają a np Columus Cennteniel Warrior i Chinook., i takie też polecałbym do AIPy. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 No to dam tak z 50g szyszki. A do chmielenia na zimno jeszcze czas, może coś dokupię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Ja używałem palisade'a i jestem zadowolony z jego aromatów. Daj go na zimno. Nie wiem skąd te narzekania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Na aromat pójdzie palisade i lubelski, a na zimno się jeszcze zobaczy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzios Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 witam czy stosuje sie w chmieleniu na zimno szyszke w butelke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 czy stosuje sie w chmieleniu na zimno szyszke w butelke? Pytasz, czy wrzucać po szyszce do każdej butelki? Pewnie można, ale będą paprochy pływać, lepiej zastosować to na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 czy stosuje sie w chmieleniu na zimno szyszke w butelke? Raczej dodanie syropu z surowca do refermentacji i pewnej ilości chmielu. Tutaj zresztą ciekawa dyskusja i przetłumaczony przez Wiktora artykuł o chmieleniu na zimno: http://www.piwo.org/topic/4318-tlumaczenie-z-byo-na-temat-chmielenia-na-zimno/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Jaką ilość chmielu dodać? Do tej pory dwie warki uwarzyłem z 4kg ekstraktu słodowego jasnego WES 75%. W 22 litrach wyszło 12Blg. Pierwszą z warek chmieliłem Marynką 30g przez 1h i Lubelskim 20g na ostatnie '15. Piwo wyszło średnio nachmielone więc drugą chmieliłem Marynką 30g przez 1h i Lubelskim 50g szyszka na ostatnie '15. Efektu nie znam, bo dopiero fermentuje. Aktualnie chcę warzyć podwójną warkę z 8 kg WESa i mam na goryczkę chmiel Magnum, a na aromat chmiel Perle. Czy Magnum można porównać do Marynki, a Perle do Lubelskiego i dodać podobne ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Aktualnie chcę warzyć podwójną warkę z 8 kg WESa i mam na goryczkę chmiel Magnum, a na aromat chmiel Perle. Czy Magnum można porównać do Marynki, a Perle do Lubelskiego i dodać podobne ilości? Z grubsza można. Żeby przeliczyć ilość zastępowanego w danej recepturze chmielu innym chmielem możesz posłużyć się "gramoprocentami humulonów", wyjaśnienie m.in. tutaj: http://www.piwo.org/topic/3453-gramoprocenty-humulonow-czyli-gph-propozycja/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Z grubsza tak. GPH da jako takie wyniki, ale mega dokładne też nie będzie. Uwarz, wypij, porównaj, wyciągnij wnioski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Uwarz, wypij, porównaj, wyciągnij wnioski No ta metoda jest mega dokładna - iście inżynierska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Uwarz, wypij, porównaj, wyciągnij wnioski No ta metoda jest mega dokładna - iście inżynierska Ty przecież i tak nie chmielisz, to co się czepiasz dokładności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Jest iście inżynierska, bo polega na tym, co dla każdego inżyniera mega ważne - czyli jego własnej, subiektywnej ocenie rzeczywistości. Dla jednego 30 IBU z Herkulesa będzie za gorzkie, dla innego z Marynki niewyczuwalne, tak samo może być z GPH. Dlatego lepiej raz uwarzyć jedno, raz drugie a potem porównać W końcu to jego piwo, to jemu ma smakować, niezależnie od GPH czy IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 No ta metoda jest mega dokładna - iście inżynierska Niby 3 punkty to za mało... Ale jesteśmy inżynierami, użyjemy odpowiednio grubej linii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się