Skocz do zawartości

Wzrost wydajności o 15%


mcpol1

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem od 2 warek, że dość mocno wzrosła mi wydajność ( z czego się bardzo cieszę) o jakieś 15% wdg brewtarget . Do tej pory miałem 75%. Warzę w nowym miejscu na nowej wodzie. Czy może być to powodem takiego dużego wzrostu? Traktować to jako w miarę stałą wytyczną przy uwzględnianiu zacierania czy powodem mogą być np słody? Jest to 2 warka z użyciem niedawno zakupionego słodu pilznenskiego? Czyżby to przez jego ekstarktywność? Pewnie będę musiał obecną warkę na etapie studzenia rozcieńczyć kranówką bo ni jak nie mieści mi się w stylu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wy się śmiejecie a prawda jest taka że słód klepiskowy z Bruntala ma świetną wydajność i jakość w stosunku do np. Strzegomskiego który nie dość że jest słabej jakości z dużą ilością zanieczyszczeń to jeszcze jest mało wydajny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No mi akurat ta wydajność podskoczyła przy zastosowaniu pilznenskiego strzegom... :/

wychodzi jakieś 90 %.

Zobaczę czy się to powtórzy przy następnej warce jeszcze dzisiaj. Nastepny MilkStout z zastosowaniem pilznenskiego

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No mi akurat ta wydajność podskoczyła przy zastosowaniu pilznenskiego strzegom... :/

wychodzi jakieś 90 %.

Zobaczę czy się to powtórzy przy następnej warce jeszcze dzisiaj. Nastepny MilkStout z zastosowaniem pilznenskiego

 

A kupiles slod srutowany w slodowni, czy srutujesz w domu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wy się śmiejecie a prawda jest taka że słód klepiskowy z Bruntala ma świetną wydajność i jakość w stosunku do np. Strzegomskiego który nie dość że jest słabej jakości z dużą ilością zanieczyszczeń to jeszcze jest mało wydajny.

 

Ale jest tańszy :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No mi akurat ta wydajność podskoczyła przy zastosowaniu pilznenskiego strzegom... :/

wychodzi jakieś 90 %.

Zobaczę czy się to powtórzy przy następnej warce jeszcze dzisiaj. Nastepny MilkStout z zastosowaniem pilznenskiego

 

A kupiles slod srutowany w slodowni, czy srutujesz w domu?

 

Śrutuję sam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja też na słodzie strzegomskim mam lepszą wydajność niż na Bruntalu czy Weyermannie

 

ale to trudno na 100% porównać, bo odkąd zacząłem warzyć na strzegomskim to także sam śrutuję w domu, przedtem zamawiałem słód śrutowany

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Strzegomskiego użyłem raz całkiem niedawno, nie długo po tym jak otworzyli sklep detaliczny. Może się do niego przekonam kiedyś ale jeszcze nie teraz. Wg BeerSmith Weyermann ma sg 1.038 a Strzegom 1.034, parametry dla słodów strzegomskich dostarczyła podobno Pani ze słodowni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wy się śmiejecie a prawda jest taka że słód klepiskowy z Bruntala ma świetną wydajność i jakość w stosunku do np. Strzegomskiego który nie dość że jest słabej jakości z dużą ilością zanieczyszczeń to jeszcze jest mało wydajny.

Odważne wnioski po jednym zacieraniu z tym słodem. Mógłbyś coś o nim powiedzieć, gdybyś zużył powiedzmy worek, a nie po jednej warce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No wszystko na to wskazuje. Sprawdzilem jeszcze raz 2 balingometry jakie posiadam (dla temp 20°C i 16°C) pomierzyłem przed gotowaniem, po gotowaniu i po wystudzeniu. Do tej pory na takim zasypie wydajność wahała mi się w okolicach 75 do 80%. W nowych warunkach zrobiłem dopiero 3 warki ale już wcześniej coś mi nie pasowało. Jednak nie dywagowałem bo miałem uwalony balingometr. Teraz widzę, że jednak coś jest na rzeczy. Teraz nie wiem co? W domu robiłem na słodach ze starych zapasów teraz robię z nowym zapasem słodów i na nowej wodzie. Wszystkie słody mam ze strzegomia praktycznie a zwłaszcza te bazowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz wydajność 90% według Brewtarget? Raczej niemożliwe.

 

Możliwe, mi się zdażyło uzyskać wydajność 92%

To by znaczyło, że z 4 kg słodu uzyskujesz 20 litrów brzeczki o około 14 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz wydajność 90% według Brewtarget? Raczej niemożliwe.

 

Możliwe, mi się zdażyło uzyskać wydajność 92%

To by znaczyło, że z 4 kg słodu uzyskujesz 20 litrów brzeczki o około 14 Blg.

 

Mniej wiecej tak. Z 3.3kg uzyskalem 12°Blg.

Ale to było przy drobnym śrutowaniu, zacieraniu całonocnym i powolnym wysladzaniu. Generalnie mało praktyczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz wydajność 90% według Brewtarget? Raczej niemożliwe.

 

Możliwe, mi się zdażyło uzyskać wydajność 92%

To by znaczyło, że z 4 kg słodu uzyskujesz 20 litrów brzeczki o około 14 Blg.

Czyli 74% liczone po polsku, a więc całkiem możliwe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie dojechałem dzisiaj worek 25 kg pilzneńskiego i po drodze 5kg pszenicznego, monacha i pale ale, ze strzegomia, i ja też zauważyłem wzrost wydajności u siebie w porównaniu z poprzednimi słodami. Wcześniej używałem Bruntala właśnie i miał o 2-3% słabszą wydajność, a na tym osiągam 70% z hakiem. Używałem też inne słody i do tej pory Strzegomski jest najlepszy. Co do specyfikacji tego słodu to zależy od partii, tą co ja teraz miałem była ciemniejsza od poprzedniej, ale przy każdym zamówieniu dostaje pełne dane słodów z laboratorium więc można sobie delikatnie skorygować za każdym razem dane w Beersmithsie albo Brewtargecie, do danej partii :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przy każdym zamówieniu dostaje pełne dane słodów z laboratorium więc można sobie delikatnie skorygować za każdym razem dane w Beersmithsie albo Brewtargecie, do danej partii

 

pod warunkiem, że dostajesz te specyfikacje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.